vrijdag 6 mei 2016

Uit in Nederland: Blijdorp

26 april 2016

Ondanks een slechte weersvoorspelling (veel regen en wind) brengen we vandaag een bezoek aan de Rotterdamse dierentuin Blijdorp. Ze vieren namelijk dit jaar feest, omdat de bekendste inwoner van de dierentuin – gorilla Bokito – 20 jaar geworden is.

We reizen vanuit Noord-Brabant met de trein naar Rotterdam Centraal. Vanaf het station volgen we de bordjes richting Blijdorp. De wind is guur, maar verder is de wandeling goed te doen: na ongeveer vijftien minuten lopen staan we bij de ingang. We laten onze kaartjes controleren, ontvangen een plattegrond en het dagprogramma en dan staan we echt in de dierentuin.

Rechts van de toegangspoortjes zien we meteen de eerste dieren – de flamingo’s. Na even gekeken te hebben, lopen we door naar het overdekte Biotopia. In deze hal bevindt zich een restaurantje, er is een binnenspeeltuin en je kunt er doorlopen naar de tropenserre. Omdat het buiten net begint te regenen, lopen we eerst een rondje door deze ruimte. In verschillende kooien zitten vogels, waaronder toekans en blauwe ara’s. Ook zien we prachtige rode vogeltjes, die erg schuw zijn.

Een rood, schuw vogeltje

Andere vogeltjes, die los door de ruimte vliegen, zijn minder bang: als we onze fototoestellen pakken, komen ze nieuwsgierig op de tafel zitten om te kijken wat we doen.

"Wat ben je aan het doen?"

Nog een nieuwsgierig vogeltje

Inmiddels is het weer droog, dus we verlaten de tropenserre en gaan op zoek naar Bokito op het gorilla-eiland. Helaas is hier niets te zien: vanwege het weer zitten de apen binnen.

We lopen door en komen uit bij de speeltuin van de Oewanja Lodge, onderdeel van het Afrika-gedeelte van de dierentuin. Als een echte wereld is Blijdorp namelijk verdeeld in stukken vernoemd naar werelddelen met in elk deel de dieren die normaal gesproken in dat werelddeel leven.

Nadat we de toren van de speeltuin beklommen hebben (op een bordje staat duidelijk dat de speeltuin ook voor grote kinderen is!), lopen we terug richting Europa op zoek naar de wolven. Blijdorp is echter bezig met verbouwen, waardoor we na de wolven gedwongen zijn om te keren en niet op bezoek kunnen bij de rendieren.

Over het pad tussen het Azië- en Afrika-deel lopen we verder door de dierentuin. Veel dieren zien we niet: de meeste buitenverblijven zijn in verband met het weer leeg. Wel zien we dieren die op vossen lijken slapen in een nagebouwde termietenheuvel met een glazen wand.

Uiteindelijk komen we uit bij de vogelvolière. We kunnen naar binnen en staan oog in oog met verschillende gieren en maraboes. De dieren zijn vooral druk met het poetsen van hun veren, ze trekken zich niets aan van de bezoekers of de fototoestellen om hen heen.

Maraboes

Een van de verschillende gieren

Nog een gier in de vogelvolière

 Net als we de fototoestellen opgeborgen hebben, begint het weer een beetje te spetteren. We willen daarom richting het Oceanium gaan: het overdekte gedeelte aan de andere kant van de dierentuin met verschillende aquaria. Onderweg naar het Oceanium komen we echter langs de toegangspoort voor het Azië-gedeelte. Omdat het alweer droog is, brengen we eerst een bezoek aan de leeuwen. Het leeuwenverblijf is nog niet zo lang geleden vernieuwd en bestaat nu uit een binnen- en buitengedeelte. Het mannetje en vrouwtje zijn beiden buiten, maar als het harder begint te waaien, gaat het dappere mannetje toch maar naar binnen…

We lopen door en komen uit bij de olifanten. Het is een grote groep, maar onze aandacht wordt vooral getrokken door een klein olifantje dat vrolijk rondloopt, maar af en toe nog even de veilige bescherming van mama opzoekt.

Even dichtbij mama

Spelen met water, ondanks de wind en regen

Heel wat foto’s later vervolgen we toch onze weg naar het Oceanium. Hierbij lopen we onder de spoorlijn door, die Blijdorp in twee delen verdeelt. Het deel rechts van de spoorlijn heeft de werelddelen Europa, Australië, Azië en Afrika en links van de spoorlijn liggen Noord- en Zuid-Amerika en het Oceanium.

Langs de Californische zeeleeuwen komen we de overdekte ruimte binnen, waar we beginnen bij het Noordzee-gedeelte. Per thema volgen andere aquaria, met onder andere zeepaardjes, kwallen en tropische vissen. Ook is er een haaientunnel en een lab, waar je kleine tropische visjes kunt zien en een haaienei met een echt babyhaaitje. Verder bevinden zich in het Oceanium ook een aantal tropische dieren, zoals varanen en hagedissen.

Hagedissen in het Oceanium

We komen nogmaals langs de zeeleeuwen bij het verlaten van het Oceanium. Onze weg brengt ons naar Noord-Amerika, waar we beginnen bij de ijsberen. Een van de ijsberen is in het water aan het spelen met een kapotte teil en vermaakt zich overduidelijk prima.

Als we de wasberen, bizons en prairiehondjes gezien hebben, begint het weer te regenen. Gelukkig zijn we dichtbij Amazonica: de overdekte vlindertuin waar het alles behalve koud is. Hier houden we even pauze om wat te eten voor we de vele vlinders bewonderen die vrij door de ruimte vliegen.

Vlinder in Amazonica

We verlaten Amazonica weer, lopen onder de spoorlijn door en komen uit bij de zebra’s en struisvogels. Via de hyena’s en een kopie van de baobab-boom die we nog kennen van onze vakantiein Gambia komen we uit bij het binnenverblijf van de giraffen. Een klein girafje trekt onze aandacht doordat hij (zij?) elke keer weer door de ruimte rent en lekker aan het bokken is.

Even uitrusten en dan weer verder rennen!

De hele groep giraffen

Het pad vanuit het giraffenverblijf brengt ons vervolgens naar de okapi’s en het overdekte Congo-gedeelte, waar onder andere krokodillen te zien zijn. Omdat we die ook zeer uitgebreid in Gambia gezien hebben, lopen we door naar het tijgerverblijf en passeren we de Aziatische vogelvolière. We volgen de bordjes door Azië op zoek naar de komodovaranen, maar hiervoor moeten we flink omlopen, onder andere door een prachtige Aziatische tuin. We zien ook de kamelen en Indische antilopen voordat we eindelijk dan de komodovaranen vinden.

Een van de komodovaranen

Langzaam gaan we nu richting de uitgang. We komen nog langs de otters, pelikanen en flamingo’s en gaan natuurlijk het overdekte apenverblijf in om op bezoek te gaan bij Bokito. Sinds zijn uitbraak jaren geleden zijn de veiligheidsmaatregelen flink aangescherpt en het valt ons dan ook op dat er in deze ruimte overal cameratoezicht is.

Bokito...

Via het binnenverblijf van de nijlpaarden lopen we naar Australië, waar we de moeraswallabies bezoeken. Het weer is inmiddels pgeklaard en de dieren genieten dan ook lekker van het zonnetje.

Heerlijk eten in het zonnetje

Hmm, heerlijk!

Lekker in het zonnetje genieten

Na de laatste foto’s verlaten we de dierentuin en lopen we terug naar het station. Hiervandaan nemen we de trein naar Rotterdam Blaak, waar we nog even een bezoek brengen aan de overdekte Markthal. Vervolgens gaan we terug naar het treinstation om weer naar Brabant te reizen.

Het is een mooie dag geweest, zowel qua indrukken als qua weer, want het is ons alles meegevallen. Het is dan misschien niet de mooiste dag van het jaar geweest, maar door het koudere weer en de regen af en toe is het wel minder druk geweest in de dierentuin, waardoor we de dieren goed hebben kunnen zien. En daar draait het bij een dierentuin natuurlijk om!


2 opmerkingen:

  1. Leuk verslag! Wij zijn gek op dierentuinen! We komen zelf uit Belgie en gaan binnenkort in een hotel in zevenbergen logeren en dan willen we meteen door naar blijdorp.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel voor je reactie, Jenny! Veel plezier in Blijdorp alvast! En wat leuk dat je in Zevenbergen gaat logeren, daar kom ik vandaan! ;)

      Verwijderen