zaterdag 29 april 2017

Uit in Nederland: Texel - dag 1

Maandag 24 april 2017

Omdat mijn vriend na de meivakantie met zijn groep 8 een aantal dagen op kamp gaat naar Texel, gaan we nu met z’n tweeën alvast een paar dagen naar het eiland om voor te verkennen. We zullen verblijven in het dorpje Den Burg, waar we zullen slapen in een hostel.

De dag begint – zoals altijd als we op vakantie gaan – vroeg. We ruimen de laatste dingen op, pakken de koffer in met de laatste spullen en lopen dan naar de bushalte. Omdat mijn OV chipkaart toch niet in mijn tas blijkt te zitten, missen we de bus die we eigenlijk hadden willen nemen. We nemen de volgende bus en ondanks dat hij erg lang stil blijft staan bij een rood licht, halen we de trein die ons naar Utrecht Centraal brengt. Daar stappen we over op de intercity naar Den Helder: een rit van zo’n twee uur.

In de trein zitten we met onze koffer in een tussenstukje bij de deuren. Er gebeurt weinig onderweg en de trein rijdt rustig door. Bij station Alkmaar moeten we verhuizen naar het voorste gedeelte van de trein, omdat er slechts één deel doorgaat naar Den Helder.

Op station Den Helder stappen we uit. Bij het loket naast het station kopen we voor 3 euro per persoon een enkele reis voor de bus. Dit kaartje is zowel geldig voor bus 33, van het station naar de haven, als op Texel.

De bus brengt ons in slechts een paar minuten tijd naar de veerhaven. Daar lopen we door de toegangspoortjes en sluiten aan achter een groep scholieren, die Frans met elkaar praten. Waarschijnlijk komen ze uit het Franse gedeelte van België, aangezien er stickers van luchthaven Brussel op hun koffers en tassen zitten.

Na heel even gewacht te hebben, komt de veerboot van de Teso aan. De auto’s en voetgangers gaan eraf en wij mogen erop. Het is een grote veerboot met twee parkeerdekken voor auto’s en vrachtwagens en op de bovenste verdieping een eetgelegenheid met tafels en stoelen. We staan heel even buiten, maar vanwege de wind gaan we toch naar binnen. Daar eten we onze zelf meegebrachte boterhammetjes op voor we alweer van boord mogen.

Even een haarfotootje aan boord. Voor meer foto's: ga naar mijn Instagram @miriamtogether (instagram.com/miriamtogether)

We verlaten de veerboot en lopen naar de bus die al klaar staat. Lijn 28 rijdt over de Pontweg, de centrale weg van het eiland, en stopt in de verschillende dorpjes. Wij moeten uitstappen bij het gemeentehuis van Den Burg voor ons hostel, Stayokay. Het is vanaf de bushalte prima te lopen, aangezien het hostel achter het gemeentehuis ligt.

Bij het hostel checken we in. Onze kamer is al vrij, dus we kunnen direct door naar de eerste verdieping. Ook krijgen we de sleutels van de fietsen die we gehuurd hebben.

Onze kamer in het hostel, 1.10

We gaan eerst even naar de kamer, maken onze bedden op en pakken een beetje uit. Dan nemen we onze fietssleutels mee en gaan op zoek naar de fietsen. Op de sleutels staat een nummer, dat correspondeert met het nummer op de fiets. Al vrij snel hebben we beide fietsen gevonden in de overdekte fietsenstalling en kunnen we op weg.

Met een klein tegenwindje beginnen we aan de fietstocht van ongeveer zes kilometer richting De Koog, het meest toeristische dorpje van Texel. Onderweg zien we nog een auto-ongeluk: een auto ligt helemaal op zijn kop. Als we het later nazoeken, blijkt het te gaan om een flinke botsing, maar gelukkig heeft iedereen het overleefd.

We fietsen door naar de Koog en rijden even langs de accommodatie waar mijn vriend met zijn klas zal verblijven. Morgen willen we er uitgebreider kijken, nu rijden we snel door richting het centrum, vooral omdat het begint te regenen.

In De Koog parkeren we onze fietsen en lopen we door de hoofdstraat met winkels. Overal zijn souvenirs te koop, die bij veel winkels op elkaar lijken: schapen, zeehonden en spullen met ‘Texel’ erop. Ook zijn er veel restaurants en cafés, maar door het weer zijn er weinig tafeltjes bezet.

Aan de andere kant van de winkelstraat is een heuvel die richting de duinen leidt. Natuurlijk gaan we erover heen, want we willen de Noordzee wel even zien! Het is erg rustig op het strand, waardoor het extra heerlijk uitwaaien is. We maken wat foto’s en genieten even van de frisse zeelucht.

Even uitwaaien aan zee

Via een andere route keren we terug naar onze fietsen. Omdat het toch wel erg fris is, pauzeren we bij een cafeetje voor een warm drankje met een stukje appelgebak. De service bij het café is niet al te best, maar het appelgebak maakt veel goed.

Na het afrekenen stappen we op onze fietsen voor een rit door de duinen. Het is een heerlijk rustig fietspad met veel heuveltjes. De wind valt mee, maar elke keer spettert of regent het iets. Een zwart konijn trekt zich weinig van het weer aan: ze poetst zich op haar gemak rustig tussen de grassprieten.

Weer of geen weer, dit konijn poetst gewoon door!

Ondanks de regen trappen we door tot we uiteindelijk op ruim twee kilometer van De Cocksdorp zijn, een dorp aan de noordkant van het eiland. Hier zien we twee fazanten lopen, die we natuurlijk even op de foto moeten zetten.

Een van de fazanten

Aangezien we nu al zo ver zijn, trappen we door naar de vuurtoren nog zo’n tweeënhalve kilometer verder. Het laatste heuveltje kost flink wat kracht, maar dan zijn we er toch. We lopen naar de ingang, gaan de eerste trap op om de toegang te betalen en volgen dan de ruim honderd treden naar de top. Daar hebben we een prachtig uitzicht over het eiland. Alles lijkt heel dichtbij (Vlieland ligt maar tweeënhalve kilometer verder), maar we weten allebei dat het toch nog best ver is.

Uitzicht vanuit de vuurtoren op Vlieland

We blijven een tijdje boven en kijken op ons gemak rond. We zijn inmiddels de enigen boven, zodat we in alle rust van het uitzicht kunnen genieten. Als we het toch wel erg koud krijgen, gaan we terug naar binnen om weer naar beneden te gaan.

Hallo, daar beneden!

Het is nu drukker in de toren, waardoor we regelmatig even moeten wachten. Dit geeft ons tijd om een rondje te lopen door de gang tussen de oude en nieuwe vuurtoren. De oude vuurtoren is namelijk jaren geleden zwaar onder vuur genomen, waarna er een nieuwe muur omheen gebouwd is. Deze is op een klein afstandje gebouwd, zodat je rond kunt lopen. In de oude muur zijn de kogelgaten nog goed te zien.

De nieuwe vuurtoren met daaronder de oude vuurtoren

Wanneer we weer beneden zijn, pakken we onze fietsen om terug te keren naar De Koog. Het is nog een flinke tocht terug en de zadels zitten toch minder lekker dan we eerst dachten. We zijn dan ook blij als we terug zijn in het dorp.

Bij een Mexicaans / Spaans restaurant genaamd El Toro besluiten we iets te eten. Het blijkt een goede keuze: het eten is er heerlijk! We krijgen een flinke hoeveelheid en houden echt geen ruimte meer over voor een toetje.

Met volle magen fietsen we terug naar ons hostel in Den Burg. Op de kamer willen we even opwarmen, maar eigenlijk is het daar nog kouder dan buiten. Daarom gaan we naar beneden, waar een soort huiskamer nagemaakt is met kasten met boeken, bankjes en tafels. We nemen nog een drankje en zitten een tijdje voor we op verkenning gaan. Er blijken verschillende spelletjes te zijn om te doen, van scrabble tot backgammon en van tafelvoetbal tot sjoelen en poolen. Hiermee vermaken we ons een tijdje voor we naar de kamer gaan voor onze eerste nacht op het eiland. We zijn aardig moe na de lange reis en de fietstocht, dus slapen zullen we zeker!


Tot morgen!

Lees verder: Dag 2


Geen opmerkingen:

Een reactie posten