woensdag 23 januari 2019

Reisverslag Berlijn 2019: dag 3

Donderdag 3 januari 2019

Nadat we gisteren al een groot deel van de stad gezien hebben, willen we vandaag zelf een aantal plekken in Berlijn bekijken, zoals de Brandenburger Tor bij licht en het grote winkelplein Alexanderplatz.

Net als gisteren worden we helaas weer niet goed uitgerust wakker door de slechte matras. We gebruiken de douche en het wederom uitstekende ontbijt om goed wakker te worden. Dan pakken we onze spullen en gaan we op pad!

Met de M6 metro reizen we rechtstreeks naar Alexanderplatz. Dit plein, vernoemd naar tsaar Alexander I van Rusland, was in de tijd van de DDR het centrum van de stad. Tegenwoordig is het een plein waar dagelijks zo’n 300.000 mensen komen: om te winkelen of om gebruik te maken van de vele vervoersmogelijkheden op en rondom het plein. Daarnaast staat de bekende Fernsehturm, de hoge toren, op het plein.

Alexanderplatz met de Fernsehturm

Als we aangekomen zijn op Alexanderplatz maken we even gebruik van het toilet in het luxe hotel Park Inn (normaal gesproken €1, maar door een defect poortje nu gratis) voor we de winkels bekijken. We kijken natuurlijk even in de Primark, maar zien niets leuks. Ook in Galeria Kaufhaus, een luxueus warenhuis, slagen we niet. Bij de grote C & A naast het warenhuis doen we dan eindelijk onze eerste aankoop: ik vind er een leuke winterjas in de uitverkoop.

Van de C & A lopen we een stukje richting de Dom van Berlijn. Onderweg komen we langs de Fernsehturm, die we alleen even op de foto zetten.

De Fernsehturm

We lopen door, stoppen bij een souvenirwinkel voor onze tweede aankoop van de dag (een vlaggetje van Berlijn en nieuwe handschoenen) en gaan dan verder richting de Dom. Ook deze zetten we alleen even op de foto.

De Dom van Berlijn

Omdat het begint te sneeuwen, gaan we terug naar Alexanderplatz en zoeken we winkelcentrum Alexa op, een heel groot winkelcentrum. Daar blijven we een tijdje, zeker als we zien dat het buiten steeds harder gaat sneeuwen.

We bekijken een aantal winkels en ook mijn vriend slaagt nog met een nieuwe winterjas. In de Foodcourt van het winkelcentrum halen we bovendien een broodje bij de Subway als lunch. Terwijl we eten, bekijken we de plattegrond om te bepalen waar we nu heen zullen gaan. Het wordt uiteindelijk het Olympisch Stadion.

Vanaf Alexanderplatz zijn er meerdere manieren om bij het Olympisch Stadion te komen. Wij kiezen voor de S-bahn, omdat die boven de grond rijdt en we zo nog iets van de stad kunnen zien. Zowel S-bahn 3 als S-bahn 9 gaan rechtstreeks naar het Olympisch Stadion, dus we hoeven alleen maar te wachten welke als eerste binnen komt.

Het wordt uiteindelijk S-bahn 9 richting Spandau. We zien onderweg veel van de stad, aangezien het Olympisch Stadion bijna aan het einde van de lijn zit. Vanaf het station is het nog een paar minuten lopen en dan staan we bij het stadion waar in 1936 de Olympische Spelen gehouden werden.

Het Olympisch Stadion

Het is mogelijk om het stadion te bezoeken, maar hiervoor moet je wel een toegangsprijs van acht euro betalen. Dit besluiten we niet te doen: we bekijken het stadion alleen vanaf de buitenkant. We vinden het beiden een indrukwekkend gebouw en het logo van de Olympische Spelen ervoor geeft het iets extra speciaals.

Als we het stadion op de foto gezet hebben, lopen we naar het station van de U-bahn om met de metro naar Charlottenburg te reizen. Bij Sophie-Charlotte Platz stappen we uit om het paleis te bekijken. Dit blijkt echter nog bijna een kilometer lopen te zijn. Na het vele lopen van gisteren voelen we dit zeker in de benen en voeten!

Nog een klein stukje wandelen...

We maken wat foto’s van het paleis en nemen even een koekje om het energieniveau weer wat omhoog te brengen. Vervolgens lopen we terug naar het U-bahn station en reizen we naar Potsdamer Platz. Hier stappen we over op de S-bahn naar de Brandenburger Tor.

Het paleis

Inmiddels schemert het al een beetje, maar het lukt ons toch nog om een paar foto’s te maken van de poort die het einde vormt van de straat Unter den Linden. Wel komen er meer mensen dan gisteravond op de foto, toen was het een heel stuk rustiger!

Brandenburger Tor

Van de Brandenburger Tor lopen we door naar de Reichstag. Om het hele gebouw op de foto te krijgen, moeten we een stuk naar achteren lopen op een groot grasveld, waar hier en daar nog wat sneeuw van vanochtend is blijven liggen.

Reichstag

Nadat we de Reichstag gefotografeerd hebben, gaan we te voet naar het Holocaust Monument. Als we er aankomen, blijf ik even verbaasd staan. Is dit het? Het zijn grote grijze betonblokken, variërend in hoogte, met kleine tussenruimtes. Wat het betekent, wordt me niet meteen heel duidelijk. Eerlijk gezegd doen de blokken me denken aan de barakken van concentratiekampen en de ruimte ertussen komt heel benauwd over. Moet dit het gevoel weergeven dat de joodse mensen hadden? Volgens de architect Peter Eisenman moeten de golvende blokken een gevoel van desoriëntatie en isolement oproepen. Dat snap ik nog wel een beetje, maar toch zou ik zelf iets anders gekozen hebben om de vele slachtoffers van de Holocaust te herdenken.

Holocaust Monument

We lopen een stukje verder rechtdoor en slaan dan linksaf de In den Ministergärten in, een straat vol ministeries. Aan het einde van de straat staat een bord naast een grote parkeerplaats. Dit bord geeft informatie over de Führerbunker. Waar nu de parkeerplaats is, was vroeger een enorme ondergrondse bunker. Hier bracht een meneer met een snorretje zijn laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog door en hier pleegde hij, net als andere mensen om hem heen, zelfmoord. Er is geprobeerd de bunker te verwoesten, maar de constructie is te stevig. Daarom kan er ook niet op gebouwd worden en is het terrein nu een parkeerplaats.

Het informatiebord naast de parkeerplaats, waar vroeger de Führerbunker was

We vinden het beiden heel apart om hier te staan. Op een afstand van slechts een paar honderd meter bevindt zich het Holocaust Monument, rechts van ons is de Mall of Berlin al en wij staan bij een parkeerplaats waar vroeger een man verborgen zat die de dood van miljoenen mensen op zijn geweten heeft. Hier pleegden hij en zijn vrouw zelfmoord en ook nog de man die dichtbij hem stond, samen met zijn vrouw en alle zes hun kinderen. Het heeft iets heel bizars.

Het duurt even voor we het bizarre monument verwerkt hebben en we weer een beetje terugkomen in het hier en nu. We lopen langzaam richting de Mall of Berlin, waar de winkels voor afleiding zorgen. Met de roltrap gaan we naar de bovenste verdieping: de Food Court. Hier lopen we eerst een rondje voor we uiteindelijk een (vegetarische) hamburger bestellen. Het restaurant ernaast amuseert ons tijdens het wachten: het is een sushirestaurant met een lopende band. Hier kun je wat je wilt hebben gewoon vanaf pakken.

Na het eten lopen we nog een stukje door het winkelcentrum voor we met de U-bahn naar Alexanderplatz reizen. Hier kopen we bij de supermarkt op de kelderverdieping nog een hapje en een drankje voor op de hotelkamer voor we met de tram terug naar ons hotel gaan. We merken nu wel het nadeel van opstappen op Alexanderplatz: het is zo vol in de tram dat we pas drie haltes voor we moeten uitstappen kunnen zitten.

Als we weer terug zijn op de kamer genieten we nog even van het gekochte hapje en drankje voor we vroeg proberen te slapen. Morgen hebben we nog één dag in Berlijn en dan willen we graag de dierentuin bezoeken.

Tot morgen!

Lees verder: Dag 4



Geen opmerkingen:

Een reactie posten