zaterdag 26 januari 2019

Reisverslag Berlijn 2019: dag 4

Vrijdag 4 januari 2019

Vandaag is alweer onze laatste dag in Berlijn. Voor we terug gaan met de trein willen we graag nog een bezoek brengen aan één van de twee dierentuinen van de stad.

We staan rond acht uur op na weer geen beste nacht. Gelukkig kunnen we vannacht weer in ons eigen bedje slapen! We douchen ons, kleden ons aan en gaan dan naar beneden voor het ontbijt. Het aanbod is iets anders (een andere smaak brie, wat andere soorten broodjes), maar nog steeds prima.

Na het ontbijt controleren we uitgebreid onze kamer voor we uitchecken. Omdat het hotel een eindje van het centrum afligt, is de koffer afgeven geen optie: deze nemen we de hele dag mee. Het zal waarschijnlijk wat zwaarder zijn, maar het scheelt ons een heleboel reistijd.

Met de M6-tram reizen we naar Alexanderplatz, waar we overstappen op de S-bahn naar de Zoölogischer Garten. Berlijn heeft twee dierentuinen, eentje in het oostelijke gedeelte van de stad en eentje in het westelijke gedeelte, en wij kiezen voor die in het westen. De dierentuin in het oosten is weliswaar de grootste van Europa, maar die in het westen heeft meer verschillende dieren en bovendien hebben zij als enige dierentuin in Duitsland panda’s.

Vanaf het S-bahnstation is het maar een klein stukje lopen naar de ingang van de dierentuin. We kopen bij de kassa een kaartje, waarbij we dankzij onze Berlin Welcome Card nog korting krijgen ook. Dan lopen we de dierentuin in en zien we gelijk weer een standbeeld van een beer. Deze hebben we op meer plaatsen in de stad gezien, omdat de beer ook in de vlag van Berlijn afgebeeld staat.

Standbeeld van de beer

We lopen de dierentuin verder in en komen bij de neushoorn. Meteen zien we dat de Zoölogischer Garten een echte stadsdierentuin is: de verblijven zijn redelijk klein. Dit zorgt ervoor dat je de dieren makkelijker en dichterbij kan zien, maar we begrijpen heel goed dat dit voor de dieren frustrerend kan zijn.

Close-up van de neushoorn

Van de neushoorn gaan we door naar de tapir en vervolgens naar de steenbokken. Twee steenbokken zijn erg springerig bezig en lijken een beetje te vechten. Dit levert een paar mooie foto’s op.


De 'vechtende' steenbokken



De volgende stop is het nijlpaardenhuis. In het eerste verblijf zit een jonger nijlpaard, dat lijkt te spelen met een toekijkend kind. Het tweede verblijf is van een volwassen nijlpaard, dat mij in de gaten houdt door het lichtje van mijn fototoestel. Als ik begrijp dat hij (zij?) daardoor naar me kijkt, stop ik snel met foto’s maken om het dier niet overstuur te maken.

Ik word in de gaten gehouden...

We verlaten het nijlpaardenhuis en komen bij de kinderboerderij. Omdat we met een koffer sjouwen, gaan we om de beurt naar binnen om de schapen, geitjes, pony’s en konijnen te zien. Dan lopen we de vogelwereld in, waar vogels per werelddeel in kooien bij elkaar zitten. Ook is er een donkere ruimte waar de enige Duitse kiwi zit. We vinden het beestje een beetje zielig overkomen: hij (of zij) loopt alleen maar heen en weer op dezelfde manier en lijkt ook last te hebben van het glas – elke keer als hij omdraait, moet hij zijn hoofd helemaal naar achter trekken om zijn snavel mee te krijgen.

Als we ook in het gedeelte hebben gekeken waar de vogels wat vrijer mogen vliegen, verlaten we de vogelwereld en komen we buiten bij de kooi van de zeearend. Ernaast bevindt zich het verblijf van de hyena’s, die nogal heftig reageren op een voorbij lopende hond. Dit geeft wel aan hoe dicht de dierentuin bij de stad zit.

We komen langs het buitenverblijf van de pinguïns, die met elkaar aan het zwemmen zijn, en zien de indrukwekkende condors met hun enorme vleugels. Bij het zeeleeuwenbasin ertegenover houden we even een lunchpauze voor we onze tocht door de dierentuin vervolgen.

Een van de pinguïns

De volgende dieren die we zien, zijn de koningspinguïns in hun binnenverblijf. Ook zien we de ijsbeer, die elke keer op dezelfde manier heen en weer zwemt. Het lijkt leuk om te bekijken, maar we vinden het ook iets zieligs hebben, doordat hij elke keer precies hetzelfde doet en niet lijkt te weten wat hij anders moet doen.

Schoolslagbaantje nummer 2345...

Van de ijsbeer gaan we naar de otter, die net even uit zijn holletje komt. We lopen door naar de antilopen en de zebra’s, die ons goed in de gaten lijken te houden. Pas na een tijdje lijken ze door te hebben dat we niets doen en gaan ze verder met aan een kerstboom knabbelen.

"Ik zie je wel!"

De Zoölogischer Garten heeft nog een uitbreidingsdeel, dat vlakbij het zebraverblijf is. We kijken even vluchtig, maar omdat het nogal een gedoe is met de koffer, lopen we er geen uitgebreid rondje. In plaats daarvan gaan we naar de panda’s. Meng Meng, de vrouwtjespanda, ligt lui te slapen en ook Jiao Qing, het mannetje, lijkt weinig energie te hebben. Net als we verder willen gaan, wordt Meng Meng wakker en kunnen we haar nog wat leuker op de foto zetten.

Meng Meng

Tegenover het pandaverblijf zit het apenhuis, dat we na de panda’s bezoeken. We bekijken alle verschillende apen en zien hoe de ‘Rafiki’-apen net gevoerd worden. Het is wel duidelijk wie de baas in de groep is: het grootste mannetje mag als eerste pakken!

Als we een rondje hebben gelopen door het hele apenhuis gaan we naar de bizons. Dit doet ons meteen weer terugdenken aan de bizons van afgelopen zomer in Yellowstone. We vinden het beiden echt prachtig beesten!

De bizons

Via Eagle Canyon, waar we verschillende gieren en uilen zien, komen we terug bij de steenbokken. Vanuit de verte bekijken we de olifanten nog even en dan is het tijd om te gaan. We vonden het leuk om zo veel verschillende dieren te zien, maar we denken allebei dat er aan het dierenwelzijn nog wel iets gedaan kan worden.

Een van de uilen

De olifanten

Inmiddels hebben we nog ruim een uur voor onze trein vertrekt. Met de S-bahn reizen we daarom naar Warschauplatz, waar het grootste nog overeind staande stuk van de Berlijnse Muur is. Deze muur is veranderd in een groot kunstwerk, de East Side Gallery, waar graffitikunstenaars een stuk muur gekregen hebben om iets moois van te maken. Sommige delen zijn leuk versierd, maar er zijn ook delen waar echt een betekenis achter zit. Vooral die delen zijn erg indrukwekkend.

De East Side Gallery

We zouden graag nog iets meer van de East Side Gallery zien, maar het is nat, koud en druk en we moeten richting de trein. Met de S-bahn reizen we terug naar Ostbahnhof, waar we nog iets te eten kopen voor in de trein. Dan gaan we naar het perron en komt het vertrek uit Berlijn erg dichtbij.

Klaar voor vertrek!

Precies op tijd, om 16.22, vertrekt de trein. Via Hauptbahnhof en Spandau rijden we de stad uit. Het is rustig in de trein en dat blijft het, ook na een aantal stops. Wel rijden we af en toe iets langzamer, waardoor we wat vertraging oplopen. Rond kwart voor negen zijn we bij Bad Bentheim, de laatste plaats voor de grens met Nederland. Na een stop van ongeveer tien minuten rijden we in volle vaart verder. Hierdoor zijn we keurig op tijd terug op station Amersfoort en is onze vakantie definitief voorbij.

Het was een korte vakantie, maar ook een erg leuke vakantie, waarbij we natuurlijk weer veel gedaan, gezien en vooral gelopen hebben. Voor mijn vriend was het de tweede keer Berlijn, voor mij de eerste keer en hoewel ik niet gek ben op Duits spreken, vind ik de stad – net als mijn vriend – een echte aanrader. Met de trein reis je er heel gemakkelijk en ontspannen naartoe en in de stad zelf is heel veel leuks en bijzonders te zien. We zouden het daarom allebei leuk vinden om nog eens terug te gaan, maar dan wel in een hotel met een iets comfortabeler bed en bij iets warmere temperaturen!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten