zaterdag 20 april 2024

Uit in Nederland: de Efteling

Donderdag 18 april 2024
 
Als grote Disneyfan kom ik natuurlijk heel graag in Disneyland Parijs. Dichterbij huis kan ik de attractieparken echter ook waarderen en daarom gaan we vandaag een dagje naar de Efteling.
 
We vertrekken vroeg om de files voor te zijn, wat prima lukt: iets over half tien parkeren we op het parkeerterrein bij de ingang. Vanaf daar lopen we via een geasfalteerd weggetje tussen de bouwhekken door naar de ingang. We laten onze tickets scannen en mogen doorlopen het park in.
 
Langs de winkel Efteldingen, waar allerlei souvenirs verkocht worden, lopen we door richting de attracties. Vlakbij de winkel staat een klein overdekt podiumpje waar twee Efteling-bewoners staan voor foto’s: Roodkapje en Assepoester (al dacht mama dat het Rapunzel was…). Ons zoontje kent het verhaal van Roodkapje, dus hij vindt het prima om even op de foto met hen te gaan.

Even kletsen met Roodkapje en Assepoester
 
Vervolgens lopen we door langs het grote meer waar de fonteinenshow op een bepaald tijdstip gedaan wordt. We kunnen nog niet rechtsaf richting het Max & Moritzplein, dat gaat pas om tien uur open, maar wel naar links over de Pardoes Promenade. Aan de linkerkant ligt het Sprookjesbos, maar wij gaan eerst even naar restaurant Fabula voor een korte stop. Hier blijkt binnen nog een ontdek-/speeltuin te zijn met een dierenthema, wat onze kleine dierenfan meteen leuk vindt.
 
Binnen in Fabula

Na een verfrismoment lopen we het park weer in. We houden links aan, omdat zoonlief eerst naar de ‘elfjes’ wil, oftewel de Droomvlucht. We zijn snel aan de beurt en genieten van een rondvlucht langs alle elfjes en trollen.

'Vliegen' langs de elfjes in de Droomvlucht

Van de Droomvlucht lopen we door naar Reizenrijk, waar de favoriete attractie van ons kleine mannetje is: Jokie en Jet, oftewel het Carnaval Festival. Als we aan het einde van de attractie zijn, begint hij zelfs te huilen, omdat het al voorbij is en hij denkt dat we al naar huis gaan. Gelukkig kunnen we hem geruststellen dat we nog lang niet naar huis gaan!

Jet en Jokie in het Carnaval Festival
 
Als we buiten komen, is er een show met Jokie en Jet bezig. We laten onze Jokie en Jet-fan even met oma daar kijken, zodat mijn man en ik de Vogel Rok kunnen doen. Het is een leuke achtbaan in het donker, maar ook zo voorbij: na een paar minuten staan we alweer buiten.
 
Inmiddels heeft ons kleine clowntje de attractie van Sinbad gezien, Sirocco. Aangezien hij in Disneyland Parijs de ronddraaiende theekopjes ook helemaal geweldig vond, ga ik met hem hierin. Het verschil met de theekopjes is dat je deze bootjes niet zelf kan laten ronddraaien… en dat de bootjes het tweede deel van de rit heel hard draaien! Ik moet me zelf vasthouden, anders glij ik bij onze kleine zeevaarder op schoot!

Sirocco, de ronddraaiende bootjes
 
Met een grote lach op zijn gezicht komt ons kleine piraatje weer naar buiten. Hij vindt het wel prima om even in de kinderwagen te zitten, want hij heeft al een heleboel gelopen. Papa en mama natuurlijk ook, maar we kunnen hem nog makkelijk het oplopende pad richting de Pagode op duwen.
 
Na even genoten te hebben van het uitzicht vanuit de Pagode doen we rustig aan door met de bootjes van Gondoletta mee te varen. Voor onze kleine kapitein duurt de tocht wel iets te lang: halverwege is hij het wel zat en heeft hij weinig interesse meer in de vele eenden en ganzen die op het meer zwemmen.

Uitzicht vanuit de Pagode

Even uitrusten in Gondoletta
 
Wanneer we weer aangemeerd zijn, lopen we richting Ruigrijk, het deel van het park waar alle achtbanen zijn. Vlakbij de Halve Maen, het schommelschip, eten we onze meegebrachte boterhammen op. Vervolgens wil papa graag in de Python, dus wachten wij rustig af tot hij terug is. Onze kleine klauterkabouter ontdekt speeltuin Nest ernaast, waar hij even lekker kan glijden en spelen.

Papa gaat wel in de Python!
 
Als papa terug is, gaan we naar een andere favoriet van onze kleine: de Oude Tufferbaan, de autootjes over een baan. We komen in een brandweerauto en onze brandweerman vindt het geweldig (net als papa trouwens) om op de bel ervan te mogen drukken.

De 'kippen' langs de Oude Tufferbaan
 
Vervolgens gaan papa en mama samen in de Vliegende Hollander, de achtbaan die eindigt in het water. We hebben de pech net in een bootje te komen met een groep kinderen op schoolreis die het leuk vindt om expres vaak hard te gillen, dus we zijn blij als we er weer zijn.

Op bezoek bij het spookschip de Vliegende Hollander
 
Vanaf de Vliegende Hollander lopen we naar Symbolica, een attractie waarin je in een karretje door een bijzonder huis rijdt. Er zijn drie verschillende routes, waarbij grotendeels allemaal hetzelfde ziet, maar waar je op bepaalde punten net een andere kamer in gaat.

Ook Pardoes en Pardijntje zie je in Symbolica
 
Nu is het wel echt tijd geworden voor één van de bekendste delen van de Efteling: het Sprookjesbos! Onze kleine sprookjeslezer herkent Roodkapje meteen, maar ook Pinokkio, waar hij het geweldig vindt om Pinokkio in de vis te zien. Zijn favoriet is en blijft echter de Trollenkoning. Zelfs op de trillende plaat staan ervoor vindt hij prima!

Op bezoek bij de Trollenkoning
 
Langs de Draak, die de schat bewaakt, komen we bij de wolf en de zeven geitjes, een verhaal dat hij ook kent. Hans en Grietje is afgesloten, omdat daar een nieuw huisje gebouwd gaat worden.

De Draak is maar een heel klein beetje spannend...
 
Na nog wat bekende en onbekende sprookjes, zoals de Zes Zwanen, komen we bij de Indische Waterlelies, bewaakt door wat ons zoontje ‘papa’s vrienden’ noemt. We bekijken de dansende elfjes in de grote waterlelies en vervolgen dan onze wandeling door het Sprookjesbos. We komen nog langs Klein Duimpje, Repelsteeltjes en natuurlijk de Vliegende Fakir op zijn tapijt bij de tulpen!

Papa met zijn 'vrienden'
 
Van de Fakir (de Chinese Nachtegaal slaan we over, omdat deze volgens manlief nogal eng kan zijn voor onze peuter) gaan we weer terug naar Reizenrijk, zodat we nog een keer het Carnaval Festival kunnen doen. Daarna lopen we achter het meer langs naar het Kinderspoor: de traptreintjes. Onze treinfanaat komt net wat lengte tekort bij zijn benen, zodat papa al het trapwerk moet doen. Niet een groot succes dus!

In de traptreintjes
 
Omdat de Oude Tufferbaan wel een groot succes was, gaan we daar ook nog een keer heen. Deze keer krijgen we een gele auto met een heerlijk ouderwetse toeter. Waarschijnlijk zijn we zelfs op de parkeerplaats te horen!
 
Papa en mama mogen zich daarna nog uitleven met een laatste achtbaan: Max & Moritz. Helaas is ons zoontje nog net een paar centimeter te klein hiervoor. De Fata Morgana mag hij wel in. Papa praat lekker tegen hem aan, zodat hij niet doorheeft dat sommige dingen best spannend zijn.
 
Inmiddels is het al kwart voor vijf. Bij Bäckerei Krümel halen we nog iets kleins te eten, want het is alweer tijd om naar huis te gaan en we verwachten wel wat files… Gelukkig valt het mee en zijn we uiteindelijk rond tien voor half zeven weer thuis.
 
Alle drie hebben we ontzettend genoten van onze dag. Rondlopen in de Efteling zorgt ervoor dat je even alles buiten het park vergeet en dat je gewoon een heerlijke dag kunt hebben. Er is genoeg variatie in attracties, zowel voor jong als iets ouder en waaghalzeriger… Aan de kleintjes is natuurlijk volop gedacht met het Sprookjesbos, maar ook met speeltuinen (Nest in Ruigrijk en Kleuterhof in Reizenrijk voor de allerkleinsten). En, wat ons opviel, de prijzen zijn niet om helemaal van te schrikken. Natuurlijk betaal je hier meer voor dingen dan in een gewone supermarkt, maar vergeleken met een park als Disneyland Parijs is de Efteling wel echt goedkoper op het gebied van eten en drinken.
Kortom: wil je een dagje genieten in eigen land met veel te doen voor alle leeftijden? Dan raden we de Efteling zeker aan! Moet je het, als Disneyfan, vergelijken met Disneyland Parijs? Nee, het zijn gewoon echt twee verschillende parken. En in beide parken kom je natuurlijk dingen tegen die minder zijn, maar in beide parken kun je vooral heerlijk alles om je heen vergeten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten