donderdag 26 maart 2015

Vakantietips: je vliegreis voorbereiden

Makkelijk, vliegen naar je bestemming. Geen zorgen over de route, files onderweg, rode verkeerslichten…
Maar ook als je met het vliegtuig naar je vakantiebestemming gaat, zijn er nog genoeg dingen om aan te denken! Heb je hier al aan gedacht?

Hoe ga je naar het vliegveld?

Zeker als je gaat vliegen, is het belangrijk om op tijd op het vliegveld te zijn. Hou hier dus rekening mee als je gaat kijken hoe je naar het vliegveld gaat. Als je kiest voor de auto, bedenk dan van tevoren hoe je gaat rijden, maar vooral: hoe lang is het rijden? Vergeet niet dat er mogelijk file is onderweg!
Denk ook aan: waar laat je je auto op het vliegveld? Schiphol heeft een speciale parkeerplaats voor lang parkeren, waarvoor je van tevoren kunt reserveren. Soms zijn er zelfs leuke aanbiedingen!
Als je ervoor kiest om met de trein naar het vliegveld te gaan, zorg dan dat je rekening houdt met mogelijke vertraging en dat je genoeg overstaptijd hebt. Denk hierbij ook aan het mee moeten sjouwen van bagage!

Hoe laat moet je op het vliegveld zijn?

Ook belangrijk: kijk hoe lang van tevoren je moet inchecken. Vaak geldt voor Europese bestemmingen dat je twee uur van tevoren ingecheckt moet zijn, voor niet-Europese bestemmingen is dat meestal drie uur. Dat klinkt misschien als lang moeten wachten daarna… en dat is het vaak ook. Zorg daarom dat je iets bij je hebt wat je kunt doen terwijl je wacht.

Voldoet je bagage aan de regels?

Vliegen betekent dat je een bepaald gewicht aan bagage mee mag nemen. Kijk of jouw bagage dat gewicht niet overschrijdt, maar kijk ook naar de afmetingen van jouw koffer en van je handbagage. Ook daar gelden regels voor!
Voor het meenemen van vloeistoffen in je handbagage gelden weer andere regels. Lees deze van tevoren goed door!

Paspoort of identiteitskaart?

Voor de meeste bestemmingen binnen Europa kun je kiezen tussen het reizen met een paspoort of met een identiteitskaart. Mijn advies: kies voor een paspoort. Tegenwoordig zijn er op grote vliegvelden namelijk scanapparaten die je paspoort automatisch controleren. Hierdoor is de wachttijd een stuk korter dan wanneer je je identiteitskaart handmatig moet laten controleren.

Waar laat je belangrijke documenten?

Op verschillende momenten zul je je paspoort/identiteitskaart en/of vliegticket moeten laten zien. Uiteraard wil je ervoor zorgen dat deze documenten veilig zijn opgeborgen, maar elke keer eerst je hele rugzak leeg moet halen om ze te pakken, is ook niet echt handig. Er bestaan speciale paspoorttasjes die je om je nek kunt hangen, zodat je de belangrijkste documenten veilig en binnen handbereik kunt opbergen.

Wat ga je in het vliegtuig doen?

Tijdens een korte vlucht kun je je waarschijnlijk nog wel vermaken met het tijdschrift dat je aan boord vindt, maar als je een paar uur in het vliegtuig door moet brengen, zul je daar niet genoeg aan hebben. Zorg dus dat er iets in je handbagage zit dat je kunt doen tijdens de vlucht, zoals een boek, een puzzelboekje of een tablet. Denk eraan dat je alles met Internetverbinding op vliegtuigmodus zet!

Hoe ga je van het vliegveld naar je bestemming (en weer terug)?

Vaak is er een mogelijkheid om vervoer van het vliegveld naar je accommodatie bij te boeken. Soms zit het zelfs al bij de reis inbegrepen. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om een auto te huren en zelf naar je bestemming te rijden. Bekijk in dat geval, indien mogelijk, alvast hoe je moet rijden.


Heb jij nog andere tips / belangrijke dingen waar je aan moet denken als je gaat vliegen? Laat dan een reactie achter, wie weet zet ik jouw tip erbij! 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten