zondag 12 april 2015

Uit in Nederland: de Keukenhof

8 april 2015

Zodra het eerste voorjaarszonnetje zich laat zien, begint het bij mij al te kriebelen: bloemen, kleur in de tuin! Een uitstapje naar de Keukenhof, het grootste bloemenpark van Nederland, is daarom voor mij ook een logische keuze.

Om het makkelijk te maken, hebben we gekozen voor busvervoer naar het park. Dit betekent dat we ’s ochtends vroeg op het station moeten zijn, waar de bus ons om vijf voor negen zal ophalen. Waarschijnlijk vanwege de mist, die er helaas voor zorgt dat de zon nog niet te zien is, wordt dit echter pas vijf over negen.

Dan zijn we snel op weg, gelukkig zonder files. De buschauffeur vertelt onderweg wat wetenswaardigheden over bruggen en plaatsen die we passeren en uiteraard ook hoe laat we terug moeten zijn bij de bus. Als we samen naar de ingang zijn gelopen en – na veel voordringen van de vele wat oudere mensen die mee zijn op deze groepsreis – ons kaartje hebben ontvangen, kunnen we naar binnen. Meteen horen we de muziek van een draaiorgel, dat vlakbij de ingang staat opgesteld. Het belooft een echt Hollands dagje te worden!

Als eerste lopen we richting de molen van het park. Onderweg passeren we een kinderboerderijtje met onder andere konijnen. Als eigenaresse van een konijntje moet ik hier uiteraard even kijken!

"Nee, de bloemen moeten op de foto, niet ik!"

Daarna lopen we door en kopen we naast de met toeristen gevulde molen een kaartje voor de fluisterboot om een boottochtje tussen de bollenvelden door te maken. Door het koude weer zijn er echter nog weinig bollen in kleur te zien, iets wat ons ook eerlijk verteld wordt. Gelukkig is er in het park zelf wel genoeg kleur te zien.

Twee van de weinige bloeiende bollenvelden

Na de boottocht gaan we op zoek naar een restaurant voor de lunch. Het restaurant in het Willem-Alexander gebouw blijkt echter gesloten vanwege een conferentie, wat betekent dat alle bezoekers van het park voor de lunch aangewezen zijn op het andere restaurant in het Oranje-Nassau gebouw. Onnodig om te zeggen dat het daar druk is… Goede service zou ervoor kunnen zorgen dat de enorme rij snel weggewerkt wordt, maar helaas is die goede service ver te zoeken. Degene die mij moet helpen, gaat tussen twee klanten door rustig broodjes bijvullen en als er een bak met ingrediënten leeg is, gaat ze deze zelf bijvullen, waardoor ze ruim vijf minuten wegblijft en de rij alleen maar langer wordt.

Goed, tijd om de service te vergeten en verder te kijken naar de vele kleurige bloemen! Inmiddels is de mist ook verdwenen en wordt het, met de zon, zelfs warm genoeg om zonder jas rond te lopen.

Genieten in het zonnetje

We bekijken de verschillende bloemperken, bewonderen de vele tulpen in het Willem-Alexandergebouw en genieten van het zonnetje op een terrasje. Terwijl we iets drinken, bekijken we de andere bezoekers die er vandaag zijn. Onder hen zijn veel toeristen, waarvan een groot deel afkomstig is uit Japan / China. Uiteraard mogen de selfie-sticks niet ontbreken…

De vele verschillende tulpen in het Willem-Alexander gebouw

We verlaten het terrasje en brengen een bezoek aan het Beatrix gebouw, waar een tentoonstelling van de meest prachtige orchideeën is. Allerlei soorten en allerlei kleuren zijn er te bewonderen. Ook is het mogelijk om te kiezen welke orchidee jij het mooiste vindt, waarbij je mag kiezen uit vijfentwintig verschillende mogelijkheden. Om de keuze iets makkelijker te maken, want het zijn alle vijfentwintig prachtige orchideeën, mag je er drie kiezen.

Orchideeën in het Beatrix gebouw

Na het bezoek aan het Beatrix gebouw wordt het langzaamaan tijd om terug te gaan naar de bus. Ook op de terugweg hebben we geluk, want het valt mee met de files. Zo staan we rond zeven uur weer terug op het station, dit keer in het zonnetje in plaats van in de mist.

Terugkijkend kan ik eerlijk zeggen dat het een mooie dag is geweest, alleen niet snel voor herhaling vatbaar. De bloemen zijn natuurlijk prachtig om te zien, vooral de vele verschillende tulpen en orchideeën in de overdekte gebouwen, maar na een tijdje gaan de bloemperken buiten toch op elkaar lijken. Daarbij stond ook lang nog niet alles in bloei.Mijn advies is dan ook om, zeker als het in het voorjaar nog niet echt warm en zonnig is geweest, later in het seizoen naar de Keukenhof te gaan. Hou daarbij rekening met veel toeristen, hoge prijzen (€2,50 voor een simpel broodje kaas…) en restaurantpersoneel dat lang niet allemaal goed met drukte om kan gaan. Gelukkig maken de vele kleurige bloemen veel goed.


Voor nog meer foto's van haarstijlen en bloemen, bekijk mijn Instragrampagina (@miriamtogether) of de Facebookpagina Miriam's Vlecht Lessen!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten