maandag 28 oktober 2024

Uit in Nederland: Dierenpark Zie-Zoo

Maandag 28 oktober 2024
 
De afgelopen jaren hebben we, zowel in binnen- als buitenland, verschillende dierentuinen en dierenparken bezocht. Vandaag bezoeken we een speciaal park: Dierenpark Zie-Zoo, een dierentuin met bijzondere diersoorten, die mede gerund wordt door mensen met autisme. Ook de ligging is opvallend: de dierentuin ligt naast de Luchtmachtbasis Volkel…
 
Vanaf ons huis is het ongeveer een uur rijden naar Dierenpark Zie-Zoo. Een goed navigatiesysteem is handig, want de dierentuin staat niet echt aangegeven op de borden en ook de ingang is niet bijzonder opvallend. Wel bijzonder: het parkeren is helemaal gratis!

Welkom bij Zie-Zoo!
 
Als we binnenkomen, zien we links meteen de eerste dieren: de kaaimanteju in een leuk verblijfje met een waterval. Ook zijn hier binnen de toiletten en is er een winkeltje. Goed om te weten: het winkeltje is te bereiken via een klaphekje (net als bij de supermarkt), waardoor je die echt als laatste moet bezoeken.

Een van de twee kaaimanteju's (met staar?)
 
Via een pad met hoge houten hekken eromheen komen we bij de eerste dieren: de koikarpers in een vijver met zeer hoog water. Ertegenover is een bankje, waar we even fruit eten voor we de route gaan volgen. We gaan door twee deuren met flappen ertussen en komen bij het gebied van onder andere de flamingo’s, de lepelaars en de hamerkoppen. Tussen de dieren staan een heleboel planten voor een natuurlijk verblijf.

De flamingo's, lepelaars en hamerkoppen
 
Buiten komen we bij een grote vijver, waar de Carolina-eenden zouden moeten zitten. We zien echter alleen gewone eenden. Bij het hek lopen wel twee schattige capibara’s.

Altijd schattig: de capibara!
 
We gaan naar rechts, waar het verblijf is van de Hudsoneekhoorns en de cavia’s. Naast het verblijf is een moestuin, die iets groter is dan onze eigen moestuinbak van een meter bij een meter thuis…

De Hudsoneekhoorn
 
Naast de moestuin wonen de boshonden, die enthousiast heen en weer lopen en hardloopwedstrijdjes lijken te doen.

Even plassen en dan weer verder hardlopen!
 
Weer een deurtje verder komen we bij de manenwolf, oftewel de ‘vos op stelten’. Hij laat zich net mooi zien.

Door de weerspiegeling niet helemaal goed te zien, maar de manenwolf was echt een prachtig dier!
 
Tegenover de manenwolf wonen de indrukwekkende Stellers zeearenden. Het zijn echt prachtige, grote dieren met een opvallende snavel en grote vleugels.

Heel indrukwekkend door hun grootte: de Stellers zeearenden!
 
Na de zeearenden volgt een deel wat nog in aanbouw is: de vogelvolière voor de gieren. Aan de andere kant zien we nog twee witlippekari’s (zwijntjes) en verderop de grote miereneter.

Zie je de witte lippen van de witlippekari's?
 
Langs de etende kamelen komen we bij een overdekt stukje, waar een aantal binnenverblijven zijn. Hier wonen onder andere de witneusbeer, de uilen en de blauwgele ara’s.

De blauwgele ara
 
We lopen een stukje terug, zodat we nog bij de Afrikaanse wilde honden kunnen kijken, die ook van bovenaf te bewonderen zijn, en de gevlekte hyena’s.

Bij zoonlief zijn de gevlekte hyena's favoriet
 
Tegenover de hyena’s wonen de rode honden, een soort vossen, met een hele groep bij elkaar.

De familie rode honden
 
Verderop is het verblijf van de prairiehondjes, dat leuk aangekleed is met een treinspoor. De prairiehondjes delen hun verblijf met de witte pauwstaartduiven.

Het verblijf van de prairiehondjes en de pauwstaartduiven
 
Buiten de hekken is nu de ingang van de luchtmachtbasis goed te zien. De vicuña’s kijken er niet op of om van, net zomin als de Kameroen schapen.

"Wat zei je? Luchtmachtbasis? Oh, dat maakt me niets uit!"
 
Langs ‘Hedwig’ (de sneeuwuil) en de Yucatan eekhoorns komen we bij de zwarte beer. Er staat een hek omheen, maar het dier is wel van heel dichtbij te bewonderen.

Zo dichtbij de beer sta je...
 
We volgen de bordjes naar het restaurant voor even een sanitaire stop (er zijn maar op twee plekken in het park toiletten) en spelen in het speeltuintje. Boven het restaurant bevindt zich de dierenzolder, waar nog wat verschillende dieren wonen: de schildpadjes, de Mexicaanse korsthagedis, de ringstaartmangoesten, de doornstaartagamen (een soort hagedissen), de gladvoorhoofdkaaimannen en de groene anaconda. Ook is er een kastje met miljoenpoten, schorpioenen, rooskevers, wandelende takken en iets groots met acht harige poten…

De doornstaartagamen
 
Nadat we bij de Humboldt pinguïns op bezoek zijn geweest, vervolgen we onze route langs de penseelzwijnen, stekelvarkens, zebramangoesten en stokstaartjes.

"Hé, hallo, wat leuk dat je er bent!"
 
We lopen door en zien de serval en de corsacvossen, die er zo schattig uitzien dat je ze het liefst zou willen aaien. Om de hoek zou nog een knuffelhoek moeten zijn met cavia’s en konijnen, maar de konijnen zijn nergens te bekennen. Dit geldt ook voor de sneeuwpanter. De sneeuwgeiten zijn wel weer te zien.

De serval

Zo schattig, deze corsacvossen!
 
Tegenover de sneeuwpanter zien we de manoel, een soort kat die ons aan Knikkebeen doet denken, Hermeliens kat uit Harry Potter. De buurman, de bonte marter, is weer nergens te zien.

Het is net Knikkebeen!
 
De laatste verblijven zijn die van de gieren en van de Australische dieren: de grijze reuzenkangoeroe (niet te zien), de twee verschillende soorten wallaby’s en de kookaburra’s. Die laatste zijn vogels die heerlijk herrie kunnen maken!

Oren dicht als de kookaburra's geluid gaan maken!
 
Inmiddels hebben we de hele route afgelegd. We lopen nog een rondje om nog wat favoriete dieren te zien en ook nog wat dieren die we gemist hebben, zoals de Kirk’s dik dik (vroeger noemde ons zoontje zijn knuffel van Dikkie Dik altijd ‘Dik Dik’, maar dit hertje lijkt er totaal niet op!), de gestreepte hyena, de Siberische wezel en de beermarter. De echte beer heeft zich inmiddels verstopt, maar… de sneeuwpanter laat zich nog wel even zien!

De Siberische wezel

Het lijkt niet echt op een dikke rode kater, deze Kirk's dik dik

Toch nog net even de sneeuwpanter gezien!

Na nog een laatste bezoek aan het toilet en natuurlijk het winkeltje, staan we weer buiten op de parkeerplaats. We vonden het een erg leuke dierentuin om te bezoeken, omdat er heel veel dieren te zien zijn (de verblijven liggen erg dichtbij elkaar) en ook veel dieren die je normaal niet in de dierentuin (of het wild natuurlijk) tegenkomt. Ook vinden we het een enorm voordeel dat parkeren gratis is.
Het is duidelijk geen commercieel park, want het winkeltje is maar klein en er is maar één horecagelegenheid. Dit heeft ook een nadeel, want daardoor lijkt de dierentuin ook een kleiner budget te hebben en ogen veel verblijven toch iets armoediger. Maar aangezien de prijs ook niet hoog is (€15 vanaf 2 jaar / boven de 65 of houder van een Autipas of €17,50 vanaf 12 jaar), mag je ook geen dierentuin zoals Wildlands verwachten. Het is gewoon een leuke, kleinschalige dierentuin en het is ontzettend fijn dat mensen met autisme mee mogen helpen de dierentuin te runnen.
Als we heel eerlijk zijn, raden we de dierentuin echter niet aan met jongere kinderen. Er is maar één speeltuin in het hele park, verder is het alleen kijken. Maar mocht jouw kleintje niet van het spelen en uitrazen zijn, maar juist van het veel kijken, dan is dit een topdierentuin!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten