donderdag 17 oktober 2024

Uit in Nederland: Nijntje museum

Donderdag 17 oktober 2024

Als je denkt aan musea met jonge kinderen, denk je al snel aan het Nijntje museum in Utrecht. Wij zijn er één keer eerder geweest, toen onze peuter nog geen twee was en het museum tijdelijk in het centrum zat. Vandaag hebben we de originele locatie bezocht aan de Agnietenstraat, tegenover het Centraal Museum.

Van tevoren hebben we een tijdslot moeten reserveren. We hebben gekozen voor de eerste mogelijkheid: 10.00 uur. Op de website is tijdens het reserveren precies te zien hoeveel plekjes er nog beschikbaar zijn, dus je weet van tevoren al een beetje of het druk is op dat moment of niet.

Om bij het Nijntje museum te komen, hebben wij de trein naar Utrecht Centraal gepakt en daarna de tram naar Vaartsche Rijn. Vanaf daar is het nog een stukje lopen naar het museum zelf (een klein kwartiertje over grotendeels stoep, maar niet altijd een fijne stoep voor een kinderwagen/buggy). Wanneer we aankomen bij het museum, is het nog geen tien uur, maar we zien al wel een Nijntje bij de ingang staan.

De ingang van het Nijntje museum

Rond tien uur, als de klokken van de nabij gelegen kerk geluid hebben, gaan de deuren open. We gaan linksaf naar de ingang, waar onze tickets gescand worden. Er wordt in mijn ogen niet heel nauwkeurig naar het tijdslot gekeken, maar het kan natuurlijk dat het scanapparaat hier op let. Na het scannen krijgen we een korte uitleg over het gebruik van de kluisjes en over waar het toilet is en krijgen we de tip om op de tweede verdieping te beginnen.

We lopen naar de garderobe, waar we onze tas en jassen in een (gratis!) kluisje stoppen. De buggy parkeren we in de buggystalling, die zeer ruim is. Na nog een sanitaire stop, waarbij de toiletten ook al helemaal in het thema van Nijntje zijn en waarbij bijna elk toilet ook een verschoonplank voor baby's heeft, gaan we het museum in!

De kluisjes zijn allemaal voorzien van plaatjes met een letter eronder, zodat de kinderen mee kunnen helpen onthouden welk kluisje er gekozen is.

Natuurlijk wil onze eigenwijze peuter van inmiddels drieënhalf op de eerste verdieping beginnen, niet op de aangeraden tweede. De eerste verdieping blijkt ook het leukst, want hier zijn alle zalen met de verschillende 'werelden' van Nijntje.

We beginnen bij de tuin. Aan de rechterkant van de zaal kun je met een gietertje plantjes 'water' geven, links is de boomgaard met fruitbomen. Hier kun je de verschillende fruitsoorten tellen door de bordjes met het nummer op de juiste plek in de boom te hangen.

De tuin voor het huis

Vanuit de tuin kunnen we ook het 'huis' van Nijntje in gaan en komen we bij de keuken. Er is hier een speelkeukentje, een tafel en een muurtje waar je vier geuren kunt ruiken. Ook kun je voelen wat er verborgen staat via twee grote openingen, al is daardoor ook al te zien wat erachter staat.

Even snuffelen!

In het keukentje zijn genoeg mogelijkheden om te spelen. Er is een oventje, een fornuis, er is 'bestek' en er zijn verschillende pannen en etenswaren. Natuurlijk is er ook een tafel met erop getekende borden om aan te eten.

Heerlijk 'koken' in het keukentje!

Naast de keuken is een klein halletje met twee ouderwetse telefoons. Onze moderne peuter is helemaal verbaasd dat deze telefoons alleen kunnen bellen en niet videobellen...

Vanuit het halletje komen we bij de badkamer en slaapkamer. Hier kun je bij de spiegel 'tanden poetsen', voelen welk vestje het zachtst is en Nijntjes vriendinnetje Nina welterusten wensen. Er is ook een lamp die je aan en uit kunt doen, wat niet alleen bij onze lichtfanaat populair is!

Lampje aan, lampje uit en weer aan en weer uit en weer... Juist, ja!

We gaan verder en komen bij de wachtkamer van de dokter. Hier liggen wat boekjes en is een kralenrek. Rechts ervan kun je je meten en wegen, al weegt ons zoontje volgens deze weegschaal maar elf kilo... 

Meten en wegen bij de dokter

Verder naar rechts kun je je ogen laten 'testen' en terug naar links kun je lichaamsdelen benoemen. Ook is er nog een ziekenhuiszaal, compleet met verkleedkleren en nepspuiten en -thermometers. Ik ben blijkbaar erg ziek, want ik krijg maar liefst drie spuitjes van de verpleger!

In het ziekenhuis

Via de fruitboomgaard verlaten we het huis weer. Na een bezoek aan de tweede verdieping, waar een tekenfilm van Boris Beer met zijn paraplu op drie muren om je heen wordt afgespeeld, lopen we naar de overkant van de trap, waar nog meer zalen zijn. De eerste grote zaal heeft een groot loopspel met een kleurendobbelsteen, de timmerwerkplaats, sokken sorteren, de boerderij en blaadjes 'opvegen' met een bezem. Populair is echter ook het bord met allerlei knopjes en sloten.

Heerlijk: spelen met knopjes en sloten!

Bij de boerderij kun je 'hooibalen' (zachte gele blokken) stapelen. Ook kun je er de vachten van dieren voelen en dieren voeren door de juiste zachte blokken in het juiste gaatjes te doen door te kijken naar de vorm. Verder kun je in deze zaal nog een dier maken met tangramstukjes en een eigen tuintje ontwerpen.

Blaadjes vegen, dieren voelen en links dieren voeren met het vormenspel.

Via een lange gang, de 'straat' kom je bij de andere zalen. Ook in de straat is echter nog genoeg te doen met allerlei beweegactiviteiten en natuurlijk het thema van het verkeer.

De beweegactiviteiten, zoals hier in de gang, hebben een sticker van het Nijntje beweegdiploma. Dit zijn peutergymlessen die op verschillende plaatsen in het land gegeven worden.

De eerste zaal links die we tegenkomen, is de winkel van Betje Big. Natuurlijk is hier ook weer genoeg te doen: kleding passen, kleding versieren, bij de kassa spelen, kleding sorteren op kleur of vorm, oefenen met sluitingen... In ieder geval genoeg om hier een aardig tijdje te blijven!

Vervelen hoeft hier niet!

Verderop is het bos met paddenstoelen, net als in de Efteling, en aandacht voor sprookjes als Roodkapje en Sneeuwwitje en de zeven dwergen. Met pool noodles kun je zelf een boom maken door de 'takken' te buigen.

Een heel creatieve boom!

Aan het einde van de gang is het verkeersplein. Hier kun je op een fietsje rijden of in een rolstoel of in een auto, in een loopauto trappen, de trein heen en weer rijden en de spoorbomen bedienen. Ook hier kunnen zowel de kinderen als de ouders zich verkleden. Onze politiefan wil natuurlijk het politiejasje graag aan!

De verkeerszaal is erg populair

Via een trap, of de lift, aan het einde van de zaal kom je beneden bij de 'kunstzaal'. Hier kun je een tekening met krijt maken, met magneten een kunstwerk maken en puzzelen.

Even creatief bezig zijn

Het laatste deel is Nijntje in Utrecht met het huis van Dick Bruna. Hier hangen de boekjes van Nijntje aan het plafond en is een leeszaal gemaakt.

Even ontspannen met een boekje en denken aan de schrijver en tekenaar van Nijntje...

In vergelijking met de vorige keer, toen het museum op de tijdelijke locatie zat, vonden we dit veel leuker. Sowieso vonden we het een erg leuk museum! Er is voor kinderen ontzettend veel te spelen, maar ook het educatieve element is niet vergeten. Bij elke zaal staat duidelijk wat er te doen en wat je kunt leren of oefenen, zoals bijvoorbeeld bepaalde woorden of zelfs gebarentaal. Er zijn 'oefeningen' met de kleuren, de vormen en sorteren van groot naar klein. De zintuigen worden goed gebruikt met diverse palen waar je kunt ruiken, er is veel te voelen en natuurlijk te zien en soms te horen. Ook goed: op elke verdieping zijn 'ontprikkelplekken', waar je even met een grote knuffel van Nijntje kunt kroelen om tot rust te komen.

Het gereedschap ophangen van groot naar klein

Voor de ouders staan ook op diverse plekken tips aangegeven, zoals bijvoorbeeld waarom samen spelen goed is. Ouders kunnen ook meespelen door mee te verkleden of door, zoals als tip gegeven wordt, samen een kunstwerk te maken. Voor de ouders die echt meer willen leren over Dick Bruna en Nijntje, staan er ook verschillende zuilen met informatie. En ook fijn, voor de kinderen die zo heerlijk aan het spelen zijn dat ze papa/mama/opa/oma vergeten: in elke zaal staan grijze kubussen om op te zitten om toe te kijken hoe de kinderen helemaal in hun spel opgaan!

Voorzieningen zijn ook geen probleem: op elke verdieping zijn toiletten en er zijn ook voedingsruimtes en verschoonplekken voor baby's. Wat wel opvallend is, is dat de museumwinkel in het Centraal Museum aan de overkant is. Het Nijntje museum heeft wel een eigen restaurantje, maar deze hebben we niet bezocht.

Het enige minpunt vinden we misschien de locatie. Vanaf Utrecht Centraal is het nog echt wel een stuk lopen, vanaf Vaartsche Rijn is het oké. De website van het Nijntje museum zelf tipt de bus, maar hier kunnen we niet over oordelen, omdat we hier geen gebruik van hebben gemaakt.

De vraag blijft uiteindelijk voor welke leeftijd het museum het leukst is, zeker als je kijkt naar de prijs (vanaf 2 jaar betaal je €12, onder de 2 is het nog gratis). Op zich is er ook genoeg te doen voor de allerjongsten, maar wij hebben gezien dat ons zoontje dingen nu veel beter mee kreeg dan wanneer hij anderhalf was. Ondanks de prijs zouden wij daarom misschien aanraden om pas met peuters te gaan, maar aan de andere kant: als het toch gratis gaan, waarom niet al eerder gaan? Het zal in ieder geval geen saaie dag worden!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten