zaterdag 19 oktober 2024

Uit in Nederland: Space Expo

Zondag 13 oktober 2024

Omdat ons zoontje een grote fan is van de ruimte en boekjes gelezen heeft over André, het kleine astronautje, bezoeken we vandaag een museum speciaal voor hem: Space Expo in Noordwijk.

Vanaf ons huis is het ongeveer een uur rijden naar Noordwijk, waarbij we het laatste stuk van de rit twijfelen over de instellingen van ons navigatiesysteem. We komen door allerlei dorpjes en zien nog nergens borden, gaan we echt wel goed? Gelukkig blijkt het toch te kloppen en komen we keurig voor tien uur aan bij Space Expo.

Als we binnenkomen, is links de balie, in het midden het winkeltje en rechts een restaurantje met de garderobe en de toiletten. Ook hangen er al informatieborden, met daarop ook de Space Shuttle en de ramp met de Challenger. We bekijken ze even vluchtig, maar gaan dan nog even naar het toilet (waar op de deuren weetjes staan over naar het toilet gaan in de ruimte en waar de prullenbak de vorm van een raket heeft) voor we het museum zelf in gaan.

Bij de balie laten we onze kaartjes scannen. Onze kleine ruimtevaarder krijgt een speurtocht mee. Als hij de vragen goed beantwoord, waarbij papa/mama mag helpen, krijgt hij aan het einde een echt astronautendiploma. Dit wil hij natuurlijk wel!


Via een deur met daarop een afbeelding van heel veel sterren, komen we in een gang met wat fotoborden. Aan de rechterkant zijn kleine ronde raampjes, waarachter je de planeten kunt bekijken. Uiteindelijk komen we uit bij een ronde ruimte, wat het begin van het museum is.

Het museum bestaat eigenlijk uit één grote hal met daarin verschillende stukken. Het eerste stuk links is de cleanroom, waar meer te leren is over satellieten en het ontwerpen van ruimtemissies.

Ruimtemissies worden eerst op aarde getest, zo leren we in de cleanroom (foto van Space Expo)

Vervolgens komen we bij de Sojoez-capsule, de echte capsule waar André Kuipers mee naar de ruimte vloog. Er staat een televisie naast, waar een film over de reis van André getoond wordt, inclusief de landing. Deze film is ook nog op een groot scherm te zien.

De Sojoez-capsule is echt in de ruimte geweest, wat duidelijk te zien is

Naast de Sojoez-capsule wordt meer verteld over waar satellieten voor gebruikt worden. Omdat dit veel lezen is, zijn we hier maar kort. Wel kijken we nog bij de 'lancering' van een raket: onder een groot schaalmodel is een videoscherm op de vloer, waar de lancering op te zien is. Op het moment dat de raket de lucht in gaat, voel je de grond ook trillen. Ons eigen astronautje vindt dit toch wat spannend en wil liever opgetild worden.

Naast de lancering staan nog wat schaalmodellen van raketten. Ook is er één motor van een raket op echte schaal nagemaakt, zodat je door krijgt hoe groot zo'n raket eigenlijk is.

Kijken bij de verschillende raketten en de echte motor (foto van Space Expo)

Wat voor kinderen erg leuk is, is het raketproefje naast de schaalmodellen. Door op een knopje te drukken en dan te wachten, kun je een raket lanceren... en komt hij weer terug in het buisje waar hij uit gelanceerd werd! Ons peutertje vindt dit natuurlijk helemaal geweldig en is er niet bij weg te slaan. Hij lijkt ook geluk te hebben: er was niemand voor ons en als wij lanceren, komt de raket heel hoog. Kinderen die na ons zijn, hebben een raket die wel omhoog gaat, maar lang niet zo ver als die van ons.

3, 2, 1... Lift off!

Het volgende stuk is het ruimtestation ISS, dat helemaal nagebouwd is. Zo kun je ontdekken wat er allemaal aan boord is, inclusief de 'slaapkamer' en natuurlijk het toilet. Voorin het ruimtestation kun je 'naar buiten kijken' via ramen die ook weer exact zijn nagemaakt.

Rondkijken in het ISS

Na het ISS komen we bij de eerste landing op de maan. Hier is ook een 1:1 model van gemaakt.

One small step for man...

Naast het model kun je ervaren hoe een raketlancering voelt. Mijn man probeert het even uit, maar haakt al snel af vanwege de ongemakkelijke houding waarin je moet liggen. Ons astronautje vindt het te spannend en wil niet. Met papa op de maan springen (liggend op een groene vloer op een sleetje, waardoor je extra hoog springt) wil hij dan weer wel.

Springen op de maan!

Er is ook nog een tentoonstelling met spullen die echt de ruimte in zijn geweest, zoals een pak van de Apollo 13 missie en voorbeelden van eten dat mee de ruimte in ging. Hier is ook een maansteen te bewonderen en een echte meteoriet.

Nog even de laatste antwoorden zoeken bij de meteoriet en maansteen...

Het laatste stukje gaat over de ruimterace tussen de VS en de Sovjet-Unie. Een echte spionagesatelliet maakt dit deel helemaal af. Omdat dit ook weer veel lezen is, gaan we vrij snel door naar de filmzaal, waar André Kuipers demonstreert hoe hij zich voorbereidt op een ruimtereis en wat je in de ruimte allemaal kan doen. Er zijn echte beelden uit de ruimte bij, waar André onder andere als Superman langs zweeft en laat zien hoe je je wast in de ruimte. Dit laatste maakt vooral veel indruk bij ons eigen ruimtevaardertje.

André Kuipers heeft er een echte fan bij!

Met mama's hulp heeft hij inmiddels alle vragen beantwoord en krijgt hij dus inderdaad zijn eigen astronautendiploma. Hij is er ontzettend trots op, maar nee, hij wil toch eigenlijk geen echte astronaut worden! Wel heeft hij een leuke ochtend in het museum gehad.

Een echt astronautendiploma!

Over het restaurant kunnen we niet oordelen, daar zijn we niet geweest, maar wel nog even in het winkeltje. Ze hebben wat leuke dingen, maar we vonden het vooral erg prijzig (€30 voor een knutselsetje...). Het parkeren is dan wel weer gratis, dus dat houdt het weer in evenwicht! ;)

Voor liefhebbers van de ruimte en ruimtevaart is dit museum natuurlijk helemaal geweldig. Door de speurtocht worden kinderen ook echt betrokken om meer te weten te komen over satellieten en raketten en alles wat met ruimte te maken heeft. Is het museum ook een aanrader voor jonge kinderen? Ja en nee. Ja als je kleintje gek is op raketten en de ruimte, nee als hij dat niet is. Natuurlijk zijn er wel dingen te zien en uit te proberen, maar er is ook veel informatie om te lezen en ook de Space Train, die naar ESA Estec gaat (de gebouwen van de Europese ruimtevaart), is pas voor kinderen vanaf negen jaar. 
Hoewel onze astronaut pas drieënhalf is, kreeg hij de speurtocht mee voor kinderen vanaf vijf jaar, maar zonder hulp zou het echt onmogelijk zijn geweest om die op te lossen. Wel weer heel leuk voor hem dat hij er een diploma mee kon verdienen!
Op zich is dit museum dus een aanrader, maar kijk goed naar de leeftijd van je kind en wat zijn/haar interesses zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten