maandag 5 september 2016

Reisverslag Noord-Amerika 2016: dag 11

Woensdag 20 juli 2016: Moab --> Capitol Reef

Na het bezoek aan het indrukwekkende Canyonlands gisteren belooft vandaag ook weer bijzonder te worden: we zullen eerst Arches National Park bezoeken en daarna doorrijden naar Capitol Reef National Park, waar we vlakbij zullen overnachten.

Omdat het vandaag weer een drukke dag zal zijn, staan we natuurlijk ook weer vroeg op. We douchen, kleden ons aan en pakken vast de meeste spullen in voor we naar de supermarkt aan de overkant van de weg lopen. Hier kopen we wat broodjes als ontbijt, die we in de hotelkamer opeten. Daarna laden we de auto in, checken we uit en gaan we op weg.

De eerste stop, Arches National Park, is niet ver van het hotel af: een kleine tien minuten rijden. Voor de ingang staat echter een filetje, omdat er maar één toegangspoortje is. Na ruim een kwartier mogen wij ons pasje laten zien en kunnen we eindelijk het park in. Dan zijn we er nog niet, want de echte bezienswaardigheden beginnen pas na een weg vol met bochten die ook nog eens bergop gaat…

Als we eindelijk boven zijn, kunnen we prachtig over het park uitkijken. We zien in de verte de Petrified Dunes (de Versteende Duinen) en de Great Wall, een grote, lange rots die net een grote muur is. Ook zien we de eerste ‘arch’ waar het park zijn naam door gekregen heeft: rotsen die zo door de natuur bewerkt zijn dat ze bogen zijn geworden.

In de verte één van de bogen van het park

De eerste stop doen we echter pas bij de Balanced Rock: een groter rotsblok dat lijkt te balanceren op een andere rots.

Links de bijzondere Balanced Rock

We kunnen er helemaal omheen lopen, waardoor we goed zicht hebben op deze bijzondere rots. Het is ergens ook een beetje mysterieus: zit de grotere rots nog helemaal vast op de rots eronder? En hoe kan het dat de natuur precies de rand eronder wegslijt en de rest van de rots niet?

Blijft het allemaal liggen?

Vanaf de Balanced Rock rijden we door naar de Windows Section, één van de drukste punten van het park. Hier zijn namelijk een aantal bogen bij elkaar: de bekende Double Arch (de dubbele boog), de North Window en de South Window (het noordelijke raam en het zuidelijke raam) en de Turret Arch. Als eerste lopen we naar de Double Arch. Deze boog is anders gevormd dan de overige bogen in het park, die vooral veel te maken hebben gehad met water en wind die van de zijkant kwamen. De Double Arch is echter ontstaan doordat er veel water van bovenaf op is gevallen, wat de steen in het midden uitgesleten heeft.

De Double Arch

Over een zandpaadje lopen we van de Double Arch terug naar de parkeerplaats. We steken over en lopen het trappad op naar de North Window. Hier hebben wind en regen een gat in de rots gemaakt, waardoor er een soort raam ontstaan is.

North Window

Naast de North Window is nog een tweede ‘raam’, de South Window. Tegenover de ramen liggen de Turret Arch, een smalle, vrij hoge boog. In verband met de tijd lopen we er niet naartoe, maar maken we foto’s vanaf de North Window.

Turret Arch

We gaan snel terug naar de auto en maken nog een stop bij de Delicate Arch, de beroemdste boog van het park. Het is echter ook een boog die erg ver weg ligt. Er zijn twee uitkijkpunten, maar wil je de boog van dichterbij zien, dan moet je nog een aantal kilometer lopen.

Links de Delicate Arch (sterk ingezoomd)

Inmiddels is het al ver na lunchtijd. We rijden zo snel mogelijk terug naar de ingang van het park, waar we nog even stoppen bij het Visitor Center. Hier maken we vlug wat broodjes klaar en dan is het op naar Capitol Reef: een rit van zo’n 140 mijl, ruim twee uur.

Gelukkig kunnen we goed doorrijden. Onderweg genieten we van het landschap dat wisselt tussen rotsen en wat meer prairievelden. Ook zien we een camping genaamd Sleepy Hollow, waar de boom uit de film met Johnny Depp is nagebouwd. We wachten maar niet af of de Headless Horseman (De Ruiter Zonder Hoofd) ’s nachts naar buiten komt…

In het plaatsje Hanksville stoppen we even bij een tankstation. Daarna rijden we door naar Capitol Reef, een wat onbekender nationaal park. Het bestaat eigenlijk uit twee delen – prachtige rotsen en Fruita, een dorpje met veel groen en fruitbomen. Er worden ook wandelingen georganiseerd tussen de fruitbomen door en in het juiste seizoen mogen bezoekers zelf fruit plukken.

Fruita: rotsen en groen

Omdat er in het dorpje Fruita vroeger meer mensen woonden (ook met kinderen), was er ook een school. Het schoolgebouw staat er nog steeds, maar is helaas niet geopend. Wel kun je door de ramen naar binnen kijken en de tafels zien staan met de schoolboekjes er nog op.

Het schoolgebouw van Fruita

In het schoolgebouw

Vroeger hebben er in Fruita ook Indianen gewoond, die rotstekeningen gemaakt hebben. Deze zijn nog goed te zien. Een deel van de tekeningen is helaas verloren gegaan doordat er stenen naar beneden gevallen zijn.

Rotstekeningen van Indianen van vroeger

We maken nog een laatste stop bij het Visitor Center voor we richting het hotel gaan. Voor de eerste keer laat onze navigatiesysteem ons in de steek: het adres van het hotel dat we ingeven, ligt volgens het systeem midden tussen de rotsen… Gelukkig staan er bordjes die ons naar de juiste plaats sturen en vanaf daar is het hotel te zien. Het blijkt een heel leuk hotel te zijn met huifkarren en tipi’s waar je in kunt overnachten en kampvuren midden op het veld die ’s avonds aangestoken worden. Ook is er een prachtig uitzicht op de bergen.

Het uitzicht bij het hotel

Nadat we ons even opgefrist hebben in het zwembad, gaan we op zoek naar een restaurant voor het avondeten. Het wordt het restaurant bij het hotel, omdat er verder weinig keus is. Als we weer buiten komen na een prima maaltijd is de zon onder aan het gaan, wat prachtige beelden oplevert.

Zonsondergang bij het kampvuur

We zitten lekker nog even buiten bij het kampvuur. Het zijn geen houtvuren: er ligt een gasslang onderin het kampvuur, die automatisch aan en uit gezet kan worden. Dit doet echter niets af aan de sfeer, het is heerlijk gezellig! Ook komen we lekker bij na de lange dag en kunnen we ons weer opladen voor de dag van morgen: dan gaan we naar het bekende nationale park Bryce Canyon.


Tot morgen!

Lees verder: Dag 12 (Capitol Reef --> Bryce Canyon)Geen opmerkingen:

Een reactie posten