woensdag 7 september 2016

Reisverslag Noord-Amerika 2016: dag 12

Donderdag 21 juli 2016: Capitol Reef --> Bryce Canyon

Net als de afgelopen dagen staat er vandaag ook weer een nationaal park op het programma: Bryce Canyon, één van de bekendere parken van de Verenigde Staten. De rit ernaar toe is ruim honderd mijl, een kleine twee uur rijden.

Hoewel het dus niet ver rijden is, willen we graag de tijd hebben om Bryce Canyon te bekijken. Daarom staan we vroeg op en na een ontbijt in het hotel-restaurant zeggen we de paarden van het hotel gedag en gaan we op weg!

Onze eerste stop is al heel snel, want zonder benzine is Bryce Canyon natuurlijk heel lastig te bereiken. Met volle tank rijden we verder over een bergweg langs kleine dorpjes met wat aparte namen, zoals Koosharem. Onderweg zien we veel groen en slechts weinig rotsen.

In het plaatsje Circleville stoppen we bij een echt Amerikaans café voor een kopje koffie. Volgens Amerikaanse begrippen betekent dit dus dat het kopje ongeveer genoeg is voor de hele week… De lunch kan voorlopig even wachten!

Rond kwart over twaalf vervolgen we onze weg richting Bryce Canyon. Langzaam wordt het landschap weer wat roder en rotsachtiger. We komen terecht in Dixie Forest, een beschermd ‘bos’, en we rijden nog een stukje door Red Canyon voor we bij Bryce Canyon zelf zijn. Het nationale park wordt vooraf gegaan door een dorp met enkele hotels. Wij overnachten in één ervan, Bryce View Lodge.

We parkeren onze auto bij de receptie, verzamelen de incheckpapieren en lopen het receptiegebouw in. Wanneer we vertellen dat we een reservering hebben, wordt ons kortaf toegesnauwd dat de kamers nog niet klaar zijn en dat we na drie uur maar terug moeten komen.

Een beetje verbaasd verlaten we het receptiegebouw. Klantvriendelijk is absoluut anders! We zetten ons snel over onze verbazing heen en zoeken een plekje aan één van de picknicktafels bij het hotel om even een broodje te eten. Daarna gaan we lopend richting de ingang van het park.

Het handige aan Bryce Canyon is dat er gratis shuttlebussen door het park rijden. Vlak voor de ingang is het eerste opstappunt. Op de plattegrond van het park (gratis te verkrijgen bij het opstappunt van de bus en natuurlijk bij het Visitor Center in het park) staat duidelijk aangegeven waar de stops zijn. Deze zijn allemaal bij het Amfitheater, het bekendste gedeelte van Bryce Canyon.

Het Amfitheater van Bryce Canyon

Het Amfitheater is een rondachtig gedeelte van Bryce Canyon dat vol staat met heel aparte rotsen. Elk jaar veranderen de rotsen weer een beetje door wind, regen en sneeuw. Deze kleine veranderingen zijn nauwelijks te zien: pas na jaren en jaren worden ze zichtbaar.

Elk jaar veranderen de rotsen een klein beetje

Nadat we even gestopt zijn bij het Visitor Center gaan we met de bus naar Inspiration Point. Hier zijn de bijzondere rotsen van Bryce Canyon voor het eerst goed te zien. Het is weer een heel ander gezicht dan de canyons die we de afgelopen dagen bezocht hebben. Niet alleen zijn de vormen en kleuren prachtig, ook valt ons op dat er tussen de rotsen meer groen te zien is dan in de andere parken.

Inspiration Point: rotsen en ook veel groen

We maken verschillende foto’s van de hoodoos, zoals de rotsen genoemd worden. Ze beginnen als een dunne rotsmuur, waar door bijvoorbeeld vorst gaten in ontstaan. Als het bovenste gedeelte van zo’n gat instort (door regen), blijven de opvallende rotsen over.

Hoodoos: een soort geribbelde rotsen

Vanaf Inspiration Point nemen we de bus naar Sunset Point. Onderweg naar dit uitkijkpunt zien we ineens weer een kleine chipmunk in het bos lopen.

Knabbel of Babbel?

Tussen de vele Japanners met selfiesticks door (er is net een bus aangekomen bij het uitkijkpunt) lopen we naar Sunset Point. Ook hier maken we weer veel foto’s, want het blijft allemaal even indrukwekkend en prachtig.

Sunset Point

Het leuke aan Sunset Point is dat je een stuk naar beneden kan lopen, tussen de rotsen door. Hier kun je bijvoorbeeld goed de gaten zien die nog hoodoos moeten worden.

Deze gaten zullen ooit hoodoos worden

Verder is het natuurlijk gewoon heel bijzonder om zo tussen al die mooie rotsen door te kunnen lopen. Je krijgt een beetje het idee dat je ook onderdeel van Bryce Canyon wordt!

Tussen de rotsen in Bryce Canyon

Het liefst zouden we nog verder doorgelopen zijn naar beneden, maar we moeten ook nog terug naar boven en niet het hele reisgezelschap is mee naar beneden gelopen. Daarom keren we om, wurmen we ons tussen de Japanners door en komen we weer veilig boven.

Ook de terugweg blijft prachtig

Ons idee is om nu lopend door te gaan naar Sunrise Point. Omdat we in de verte onweer horen, besluiten we echter om langs de kant foto’s te maken en dan terug te gaan naar de bus. Tijdens de rit terug naar het opstappunt zien we nog een aantal elks tussen de bomen (een soort herten).

Vanaf het opstappunt van de bus lopen we richting ons hotel. Eerst komen we nog door Bryce Canyon Village, een schattig dorpje dat helemaal gericht is op toeristen. Zo is er een winkel waar souvenirs verkocht worden, een ijswinkel (die zeer goede zaken doet met dit warme weer) en er is een gevangeniscel nagebouwd.

Mag ik niet meer mee?

Aan de overkant van de weg bevindt zich Ruby’s Inn, het bekendste hotel van Bryce Canyon. Er is ook een winkel bij waar je souvenirs en etenswaren kunt kopen en er is een restaurant. We kijken alvast even op de kaart of er voor vanavond iets interessants bij zit, want de tijd gaat alweer richting zes uur.

We steken de weg weer over naar de overkant en lopen rustig naar het receptiegebouw. Daar staat nu een lange rij van mensen die allemaal moeten inchecken. Uiteraard hebben we het geluk dat er voor ons een stel met problemen is, waardoor het allemaal nog langer duurt… Uiteindelijk krijgen we dan toch onze kamers toegewezen en kunnen we even bijkomen van de dag.

Na een halfuurtje gezeten te hebben, gaan we terug naar het restaurant van Ruby’s Inn voor het avondeten. We kiezen voor het soep- en saladebuffet, waar we zeer ruime keuze in salades hebben en kunnen genieten van heerlijke groentesoep. Met een zeer volle maag keren we terug naar ons hotel, waar we lekker nog even buiten zitten en ons inlezen op morgen. Ook dan zullen we weer een nationaal park bezoeken, namelijk Zion.


Tot morgen!

Lees verder: Dag 13 (Bryce Canyon --> Zion)Geen opmerkingen:

Een reactie posten