zaterdag 12 oktober 2019

Reisverslag VS 2019: dag 9 - Memphis --> Nashville


Maandag 12 augustus 2019

Gisteren zijn we in de stad Memphis aangekomen. Vandaag zullen we deze nog niet meteen verlaten: we gaan eerst nog naar Graceland, het huis van Elvis.

We staan vroeg op, want om negen uur begint onze rondleiding op Graceland. We douchen, kleden ons aan en ontbijten in het hotel. Daarna is het inpakken, de auto inladen, uitchecken en op weg!

Gelukkig is het niet ver rijden naar Graceland. Als we aankomen, is het nog heel rustig. We parkeren de auto en lopen onder een grote poort door naar het Ticket Pavillion. Hoewel ik hier in 2015 ook geweest ben, herken ik het nauwelijks: het bezoekerscentrum is heel erg veranderd.

We laten onze kaartjes zien en mogen dan plaatsnemen in een ruimte bij een groot videoscherm. Daar krijgen we een film te zien over Elvis Presley. Vervolgens mogen we naar buiten, waar we een iPad en een koptelefoon krijgen voor de rondleiding door Graceland. Ik kies voor een Engelstalige rondleiding, omdat ik weet dat die is ingesproken door acteur John Stamos. Hij speelde Uncle Jesse in één van mijn favoriete series Full House, een personage dat heel erg fan was van Elvis.

Met een klein busje rijden we naar de overkant van de straat, waar het huis van Elvis echt staat. We mogen nog geen foto’s van het huis maken, wordt ons verteld, dat kan aan het einde van de rondleiding. Eerst moeten we naar de voordeur toe. Daar krijgen we kort de geschiedenis van Graceland te horen, want het huis stond er al voordat Elvis het kocht. Het is gebouwd voor een mevrouw die Grace heette, vandaar de naam Graceland.

Graceland

Na het verhaaltje mogen we naar binnen. We staan in de hal met links de eetkamer en rechts de woonkamer. Die laatste ruimte mogen we als eerste bekijken. We zien de met pauwen versierde deuren en de grote piano, waar Elvis zeker op gespeeld heeft. Vervolgens lopen we via een smalle gang rechts van de trap naar boven naar de slaapkamer van de ouders van Elvis, die zich naast de woonkamer bevond.

De woonkamer

Als we de slaapkamer gezien hebben, moeten we ons omdraaien en teruggaan naar de eetkamer. Daar gaat de rondleiding verder. Van de eetkamer gaan we naar de keuken en vervolgens door naar de kelder. Hierbij krijgen we al even de beroemde Jungle Room te zien.

De eetkamer

In de kelder zien we twee ruimtes: de tv-kamer, die ook omgetoverd kon worden tot een bioscoopzaal, en de biljartkamer. Die kan ik me nog goed herinneren van de vorige keer vanwege het gestoffeerde plafond.

De biljartkamer met het gestoffeerde plafond

We mogen weer terug naar boven lopen en krijgen nu de Jungle Room goed te zien: de kamer die ingericht is met een junglethema. Wat me wel opvalt, is dat de waterval langs de muur niet in gebruik is: de vorige keer dat ik hier was, heb ik die wel gezien.

De Jungle Room

Het volgende onderdeel van de rondleiding is de garage. We mogen dus naar buiten, de warmte in. Als we onder het dak van de carport staan, waar Elvis zijn acht auto’s parkeerde, stopt mijn iPad er ineens mee. Ik denk eerst dat het misschien door de warmte komt, maar als ik hem opnieuw aan probeer te zetten, geeft hij aan dat de batterij leeg is. Ik spreek een medewerker aan, die meteen belooft een nieuwe te halen. We wachten even in de schaduw tot hij terugkomt, daarbij allerlei excuses makend. We vinden het niet nodig, want zo erg vonden we de situatie niet, maar het is wel fijn om de rondleiding verder te kunnen volgen met alle uitleg erbij.

De rondleiding gaat verder langs het kantoor, dat zich in een ruimte achter het huis bevindt. Er is ook een schaalmodel van het geboortehuis van Elvis te zien. Vervolgens staan we weer buiten, waar we twee paarden zien grazen. Elvis had vroeger ook paarden en hield ervan om te rijden.

De twee paarden in de wei met maskers om hun hoofden tegen de vliegen te beschermen

Als we weer naar binnen gaan, komen we bij een overdekt gedeelte van het huis waar meer verteld wordt over de familiegeschiedenis van Elvis. Toen zijn moeder zwanger van hem was, wist zij niet dat zij zwanger was van een tweeling. Elvis’ broertje Jesse kwam als eerste ter wereld, maar werd dood geboren. Zijn ouders waren heel erg verdrietig, want ze dachten dat ze nu geen kind hadden. Toen kwam Elvis vijftien minuten later als een totale verrassing. Als eerbetoon aan Jesse is Uncle Jesse in Full House naar hem vernoemd.

Het geboortecertificaat van Elvis

Via twee lange gangen vol met familiememorabilia komen we bij het zwembad. Een video-opname, waarschijnlijk gemaakt door vrienden of familie van Elvis, liet eerder al zien dat Elvis hier graag kwam.

Het zwembad

We komen nu in de sportruimte, waar wat apparaten en spelletjes staan. Ook is er een gedeelte waar banken staan. Erbij staat een piano. Hier, zo wordt verteld, speelde Elvis op 16 augustus 1977 ’s ochtends nog. Uren later zou hij overlijden.

De piano waar Elvis op 16 augustus 1977 nog op speelde

Het pad loopt door naar de Meditation Garden, waar het graf van Elvis is. Omdat het deze week Elvis Week is – een speciale week met daarin 16 augustus, de dag van zijn overlijden – staan er heel veel foto’s, tekeningen en kunstwerken bij zijn graf.

Het graf van Elvis

We staan even stil bij het graf om de geweldige zanger te herdenken voor we teruglopen naar de voorkant van het huis om foto’s te maken. Ineens zien we een donker beest voorbij rennen met een korte staart. Wat voor beest het is, weten we eigenlijk niet. Het is te donker voor een wasbeer en te groot voor een eekhoorn. De bewaker bij het huis weet het helaas ook niet.

Nadat we foto’s hebben gemaakt, stappen we in het busje om terug naar het bezoekersgedeelte te gaan. Hier bezoeken we nog de diverse exposities: Elvis’ auto’s en motoren, de tentoonstelling over zijn legertijd, het archief met allerlei spullen van en over Elvis en de artiesten die door Elvis beïnvloed zijn. Hier staan ook spullen die echt in Full House zijn gebruikt, wat ik erg leuk vind. Mijn man vindt de versterker van Jimi Hendrix leuker om te zien en als hij in een andere ruimte ook nog de gitaar van James Burton (de vaste gitarist van Elvis) ziet, kan zijn dag niet meer stuk.

De attributen uit Full House

Als we het laatste deel over de geschiedenis van de Sun Studio bekeken hebben, verlaten we het bezoekersgedeelte. Het is tijd om door te gaan naar een andere muzikale stad: Nashville. We stappen in de auto en proberen het drukke Memphis uit te komen. Uiteindelijk komen we weer op de I40 snelweg. Die volgen we naar Casey Jones Village, waar ik in 2015 ook geweest ben. Hier kijken we heel even rond voor ik het stuur overneem en verder over de I40 rijd. Zo’n vijfendertig mijl voor Nashville stoppen nog een keertje, waarbij mijn man de chauffeur weer wordt.

Casey Jones Village

Zodra we Nashville inrijden, is het opletten geblazen, want het is heel druk in de stad. We volgen het navigatiesysteem naar RCA Studio B, een muziekstudio waar veel beroemde artiesten hebben opgenomen. Hier parkeren we de auto, want we willen vanaf hier naar het centrum lopen. Dit blijkt echter te ver, dus stappen we weer in de auto en rijden we verder. In een parkeergarage zetten we de auto neer om vervolgens het centrum te voet te verkennen. We willen eerst bij Hatch Show Print kijken, een drukkerij van posters, maar deze blijkt al dicht.

We lopen verder naar Broadway, de hoofdstraat van Nashville. Hier zijn aan beide kanten countrybars en –restaurants. We lopen langs de rechterkant naar het einde van de straat, keren daar om en lopen vervolgens terug. Bij de snoepwinkel Candy Kitchen halen we een ijsje, wat we in de winkel opeten: buiten is het namelijk zo warm dat we bang zijn dat het smelt.

Broadway

Candy Kitchen


Zodra we onze ijsjes op hebben, lopen we verder over Broadway. We kijken nog even bij een souvenirwinkeltje voor we terug lopen richting de parkeergarage. Onderweg komen we langs de Walk of Fame, een straat tegenover de Country Music Hall of Fame met stenen voor succesvolle artiesten. Zo ligt er onder andere een steen voor Jimi Hendrix, Dolly Parton, Rascal Flatts en natuurlijk Elvis Presley.

De Walk of Fame

Vanaf de Walk of Fame lopen we zonder verdere stops naar de parkeergarage. We betalen, verlaten de garage en rijden de stad uit naar ons hotel. Het is toevallig hetzelfde hotel als waar ik in 2015 overnachtte. We krijgen kamer 223 toegewezen, een kamer met een prachtige foto van de skyline van Nashville op de muur.

Als we een beetje uitgepakt hebben, lopen we naar het restaurant van de Cracker Barrel, dat naast het hotel zit. Hier eten we een prima, redelijk gezonde maaltijd en genieten we van de heerlijke aardbeienlimonade erbij. Daarna keren we terug naar het hotel om nog een verfrissende duik te nemen in het zwembad. Het wordt een zeer verfrissende duik, aangezien het water ijskoud is.

Even uitrusten bij de Cracker Barrel

Een paar minuten later keren we dus al terug naar de kamer, waar we ons voorbereiden op morgen. Dan gaan we de natuur meer opzoeken: we zullen het nationale park Great Smoky Mountains bezoeken.

Tot morgen!

Lees verder: Dag 10



Geen opmerkingen:

Een reactie posten