donderdag 26 augustus 2021

Reisverslag Drenthe 2021: dag 4

Maandag 9 augustus 2021

We beginnen de dag als gebruikelijk met een flesje voor ons mannetje, ontbijten, douchen en klaarmaken voor vertrek. Na het babyhapje is het iets over half tien, tijd om op weg te gaan naar Wildlands Emmen! We moeten Hunebed Highway, de N34, volgen naar Emmen en vanaf daar de borden voor Wildlands. Het navigatiesysteem stuurt ons een heel andere richting op, dus zetten we dat uit en letten we alleen op de borden. Met goed kijk- en leeswerk kunnen we de parkeerplaats naast de dierentuin vinden.


Vanaf de parkeerplaats lopen we naar de ingang van het park, die er niet uitziet als een typische ingang voor een dierentuin. Uiteindelijk gaan wij niet eens door de hoofdingang naar binnen: omdat we al kaartjes hebben, mogen we via de zijkant het park.


De ingang van Wildlands

We komen op het plein dat het begin van het park vormt. Er zijn wat restaurants en souvenirkraampjes en er is een grote fotokiosk met een kompas erboven op. Het plein heet daarom ook het Kompasplein. Vanaf hier kunnen je naar de drie delen van het park: Jungola, Serenga en Nortica. Vanwege Corona is er een vaste looproute.


Het Kompasplein (foto later op de dag gemaakt) met links Nortica, rechts Jungola en net links van het Kompas Serenga

Omdat er voor de ingang van Jungola een wachtrij staat, beginnen wij met de route door Serenga naar Nortica. Serenga is het Afrikaanse deel van het park. Dit is meteen te zien aan de aankleding: er is een grote muurschildering en veel woorden zijn in het Zuid-Afrikaans geschreven. Ook hebben de verblijven en de muren een Afrikaans tintje.


Afrikaanse muurschildering

Als eerste passeren we de dwergmangoesten, waarna we bij een soort kinderboerderij met geiten komen. Ook is er een schooltje nagebouwd. Vervolgens komen we bij een stukje dat mij doet denken aan Frontierland in Disneyland met een grote prairie voor de prairiehondjes en een ouderwets snoepwinkeltje.


Het nagebouwde schooltje van binnen

Frontierland?

Het volgende verblijf is dat van de nijlpaarden. In de verte zien we ze inderdaad lekker in het water liggen. Hun buren, de moeraswallaby’s, zijn van iets dichterbij te bewonderen.


De moeraswallaby

We komen nu bij het aquariumgedeelte. Als we binnenkomen, zien we meteen een groot aquarium met twee grote schildpadden en nog enkele andere vissen. Binnen is een grote speeltuin in piratenstijl. Ook wonen de naakte molratten hier. Via het ‘hysbakkie’ (de lift) komen we boven, waar nog een paar kleine aquaria zijn en de sporenschildpadden.


Met het 'hysbakkie' naar boven!

Een van de sporenschildpadden

Buiten gaat de route verder naar de Serengeti: een grote vlakte met verschillende dieren, waaronder kamelen, zebra’s en gnoes. De leeuwen hebben hun eigen verblijf hier tegenover. Bovenop de rotsen liggen twee leeuwinnen, wat een machtig gezicht is. De rest ligt lui in het gras.


Een deel van de Serengeti is 'versierd' met een oude trein

Leeuwin op de uitkijk

Naast de leeuwen wonen de stokstaartjes en iets verderop de dwergzeboes. Hun verblijf grenst ook aan de start van de safari: met een grote jeep ga je de Serengeti over en kun je alle zebra’s, neushoorns, giraffen, impala’s en waterbokken van dichtbij zien. Omdat ons kleine mannetje altijd van rondkijken houdt, ga ik met hem in de rij staan, terwijl mijn man bij de kinderwagen blijft.


Het beginpunt van de safari

De rij duurt langer dan verwacht, omdat het in- en uitstappen van mensen best wel wat tijd kost. Tegen de tijd dat we aan de beurt zijn, heb ik dan ook vermoeide armen van het dragen en dit merkt ons mannetje. Als er dan ook nog een veiligheidsbeugel naar beneden moet waar hij bovenop moet zitten, begint hij dan ook te huilen. Gelukkig vindt hij snel zijn duim en als we ook nog gaan rijden, kijkt hij om zich heen naar de dieren, terwijl de chauffeuse interessante dingen vertelt over de dieren op de Serengeti.


Na de safari is het tijd voor zijn flesje. Bij de uitgang van de safari is een bankje waar we gaan zitten, maar de locatie zorgt er wel voor dat we bijna een nieuwe attractie lijken: bijna iedereen kijkt naar ons en één kindje wil zelfs bijna de Dikkie Dik knuffel van ons mannetje uit zijn kinderwagen pakken!


Als het flesje op is, vervolgen we onze route. We komen bij het verblijf van de bavianen, dat lijkt op een archeologische opgraving. Iets verderop hebben we nog mooi zicht op de neushoorn op de Serengeti.


Het verblijf van de mantelbavianen

Het pad gaat daarna door een op de Serengeti geplaatste trein, wat een heel leuke ervaring is (zelfs met kinderwagen is het goed te doen!). Vanuit de trein hebben we mooi zicht op de kamelen en de onagars. Wildlands is de enige dierentuin in Europa die deze dieren heeft.


Twee onagars

De route gaat nu een stukje terug langs de geiten die we helemaal in het begin zagen en brengt ons naar Nortica, het Noordpoolgebied van het park. Links zien we de pinguïnheuvel, waarnaast een boot is nagebouwd. Rechts is het ijsberenverblijf. De twee ijsberen liggen lekker te slapen in twee buizen.


Het begin van Nortica met de pinguïnheuvel

Slapende ijsbeer

Met uitzicht op de ijsberen eten we onze meegebrachte boterhammen. Daarna pauzeren we voor een schone luier voor we langs de pinguïns onder water gaan en kijken of de ijsbeer ook aan het zwemmen is. Dit is niet zo, dus lopen we verder naar de uilenpost, waar we enkele ‘Hedwigs’ (sneeuwuilen) zien. 


Hedwig?

Van de uilen gaan we naar het wasberenverblijf, wat gebouwd is als een soort goudzoekersverblijf. Om bij de eekhoorns te komen, moeten we onder een soort brug door van houten bakken met water, die vroeger gebruikt werden bij het goud zoeken.


Alsof je in Alaska goud aan het zoeken bent!

Een van de wasberen

Het volgende verblijf is dat van de zeeleeuwen. Er is een verblijf met een theater erbij, wat we overslaan, en een ‘los’ verblijf, waar ook zeehonden te zien zijn. 


Het 'losse' verblijf van de zeeleeuwen en zeehonden

We verlaten Nortica nu en staan weer op het Kompasplein. Via een souvenirkraampje gaan we naar Jungola. Zodra we de toegangsdeur door zijn, staan we meteen midden in de jungle van een vlindertuin. Het is heel mooi gemaakt met allerlei bomen en planten, gebouwen uit Zuid-Amerika en dagboeken van zogenaamde ontdekkingsreizigers. Om ons heen vliegen allerlei prachtige vlinders, waar ook ons mannetje vol bewondering naar kijkt.


De vlindertuin van Jungola

Na de vlindertuin volgt het buitenverblijf van de olifanten. Het begint net een beetje te regenen, dus wachten we even bij een overdekt gedeelte met zicht op de olifanten. Ze komen net in parade voorbij en beschermen het kleinste olifantje voor de regen door om hem heen te gaan staan.


Bescherming tegen de regen

Als de regen iets minder wordt, lopen we door en komen we in het tweede overdekte deel van Jungola: Rimbula. Hier wonen vogels en apen en je kunt er een jungle cruise maken met een bootje langs de dierenverblijven. Dit slaan we even over, maar we kijken wel onze ogen uit met alle decoraties, inclusief een zogenaamd neergestort vliegtuig dat nu gebruikt wordt als standplaats voor buggy’s. Aan het einde van het verblijf is ook nog het binnengedeelte voor de olifanten, waar we twee olifanten elkaar ‘slurfjes’ zien geven. Heel bijzonder om te zien!


Aankleding van Rimbula

Pootje... eh... slurfje!

We verlaten het warme Rimbula en koelen even af met een ijsje, terwijl we ondertussen zien dat twee olifanten een duik nemen. Ook heel bijzonder om te zien!


Badtijd!

Het laatste verblijf van Jungola is Otterbeek, waar de otters leuk aan het spelen zijn met steentjes.


Otterbeek

We komen terug op het Kompasplein en besluiten om nog een rustig rondje Serenga en Nortica te lopen. Het aquarium slaan we deze keer over, maar de route door de trein lopen we wel nog een keer. Daar is het nu een stuk rustiger, zodat we nog beter kunnen kijken naar de leuke aankleding van de trein.


Een van de wagons van de trein. Er is verder nog een wagon met bedden en een wagon die zogenaamd door smokkelaars gebruikt werd.

Na Nortica nog een keer gezien te hebben, waarbij we deze keer ook nog kijken bij het Rattenmagazijn (het verblijf van de ratten), maken we nog wat foto’s van het Kompasplein en de ingang. Het begint nu echter ook te regenen, dus haasten we ons naar de parkeerplaats. In de stromende regen bereiken we de auto en we gaan dan ook haastig terug naar ons huisje.


Op het park, waar we veel nieuwe aankomsten zien, is het weer even droog. Niet lang: als we willen gaan eten, moeten we dit noodgedwongen binnen doen vanwege een flinke regenbui met onweer. Gelukkig vindt ons kleine mannetje het niet erg spannend en gaat hij gewoon slapen.


Wij zitten daarna nog even in de woonkamer, nagenietend van de leuke dag. Van tevoren hadden we niet echt een idee wat we van Wildlands zouden moeten vinden, omdat we veel negatieve verhalen gehoord hadden. Wij vonden het echter een heel erg leuk park! Vooral de thema’s en de aankleding vonden we erg leuk. Het is geen typische dierentuin, maar meer een thematisch park met dieren en dat vinden wij juist de aanrader. We hebben nog enkele dagen in Drenthe te gaan, maar we weten nu al dat we dit de leukste dag van de vakantie vinden!


Tot morgen!


Lees verder: Dag 5


Geen opmerkingen:

Een reactie posten