maandag 1 mei 2023

Uit in Nederland: Aquazoo Leeuwarden

1 mei 2023

Mijn man en ik zijn al twee keer eerder in Aquazoo Leeuwarden geweest (zie ook het verslag van 2 mei 2019). De laatste keer dat we er waren, was in 2021 en sindsdien is er wel het één en ander veranderd. Daarnaast is er nu ook Ocean Bricks: een 'tentoonstelling' van Lego-kunstwerken in het park. Reden genoeg dus voor een nieuw bezoek!

We mogen vanaf tien uur het park in, dus vertrekken we al rond acht uur van huis. Er is gelukkig geen file onderweg en na nog een korte stop zijn we iets over tienen bij het park. Er staat een kleine rij om binnen te komen, maar we kunnen meteen buiten al het eerste Ocean Bricks-kunstwerk zien van een dolfijn. Bij elk Lego-bouwwerk staat een bord met informatie over het uitgebeelde dier, hoeveel steentjes er in het kunstwerk zitten, hoeveel het weegt, hoeveel uur eraan gebouwd is en hoeveel bouwers eraan meegewerkt hebben.

Na een korte wachttijd mogen we naar binnen. We hebben van tevoren een combi-deal voor het restaurant gekocht: een warme drank met een muffin erbij. Zo kunnen we even rustig de plattegrond bestuderen en het paspoortje dat we voor ons zoontje hebben aangeschaft. De opdrachten zijn voor hem met zijn twee jaar nog te moeilijk, maar voor iets oudere kinderen is het zeker een leuke manier om de dierentuin op een iets andere manier te bekijken.

Als alles op is, beginnen we aan het echte dierentuinbezoek. We gaan eerst naar de binnenruimte met Dieren in en rondom het water. Er zijn diverse aquaria met onder andere zeepaardjes, pijlgifkikkers en piranha's en ook zien we schildpadden. Verderop zitten de krokodillen en nog verderop de favoriet van mijn man: de reuzenotters. Die liggen nu lekker buiten in het zonnetje.


Heerlijk luieren in het zonnetje

In het achterste binnenverblijf zitten de dieren die wat meer 's nachts actief zijn, zoals de azara's agoeti en de luiaard. Erachter is nog een ruimte, waarvan op de plattegrond staat dat het medio 2022 open gaat, maar of de expositie is alweer gesloten of het is een typefout op de plattegrond en moet medio 2023 zijn, want de ruimte is afgesloten.

We gaan naar buiten, waar we de eerste Lego-bricks kunstwerken zien: een pinguïn in een boot, papegaaiduikers en pinguïns in het gebied van de Afrikaanse pinguïns. De Afrikaanse pinguïns zelf zitten lekker binnen en zijn vanachter het glas te bewonderen.


Verspreid door het park zijn een aantal van deze Lego-pinguïns te zien. Via een speurtocht worden kinderen uitgedaagd ze te zoeken.

De route gaat verder langs wat ooit de kinderboerderij was, maar waar nu een kleine tractor de grond omploegt (en ja, natuurlijk vindt ons zoontje de tractor interessanter dan de dieren!). Verderop woont de ijsbeer, die de dag begint met een heerlijk stukje zwemmen.


Even een verfrissende duik!

Weer verder komen we langs de Zuid-Amerikaanse tapirs en de capibara, die lui in het zonnetje van de warmte liggen te genieten. Als we doorlopen, komen we bij het water, waar zeehonden kunnen zwemmen. Die zien we nog niet, maar wel verschillende watervogels.

Tsja... het is nog vroeg, zullen we maar zeggen...

Verderop, voorbij de Chinese kraanvogels, zien we wel de zeehonden in het water zwemmen. Ze komen af en toe nieuwsgierig boven en zwemmen dan weer verder.

Af en toe even gluren boven water!

We lopen door en komen bij het eiland van de ringstaartmaki's. De aapjes zitten bovenop het dak in het zonnetje, maar vinden het ook niet erg om even naar beneden te komen en wat dichter bij de mensen te zijn.

"Voor de foto moet ik er wel goed uit zien!"

Van maki-eiland komen we bij de rode panda's, die hoog in de boom verstopt zitten en die hun verblijf delen met de schattige kleinklauwotters. De wasberen en stinkdieren in het volgende verblijf zitten nog even binnen verstopt.

Een van de schattige kleinklauwottertjes

Inmiddels staan we weer bij de reuzenotters, die lekker buiten aan het spelen zijn. We kijken even en lopen dan door naar de vicuna's en de Canadese bever, die helaas niet thuis lijkt te zijn. Als we weer verder lopen, komen we bij het nieuwe verblijf van de amoertijger. Het dier steekt even zijn kop buiten zijn binnenhok, maar verdwijnt dan weer. Een paar tellen later komt hij echter toch weer nieuwsgierig naar buiten.

"Wat voor publiek is er vandaag?"

Bij de grote speeltuin verderop, met zicht op de Pater Davidsherten, eten we onze meegebrachte lunch op. Daarna neemt mijn man onze kleine klauterkabouter mee de speeltuin in, waar hij zich even uit kan leven. Omdat hij na het spelen, en al de hele ochtend lopen, toch wel moe is, zetten we hem in de kinderwagen en lopen we verder naar 'Australië': het leefgebied van de rode reuzenkangoeroes en de moeraswallaby's.

De rode reuzenkangoeroe

Langs een hard roepende gibbon gaan we terug naar de amoertijger, die een plekje bovenop de heuvel heeft gekozen. We lopen achterlangs en komen uit bij de volière met kroeskoppelikanen, de Europese kwak en diverse eenden. Verderop zien we nog de Humboldt pinguïns.

Alles in de gaten houden...

We lopen nog een rondje binnen (de reuzenotters blijven leuk om te zien) en gaan dan terug naar de Humboldt pinguïns voor de voederpresentatie. In totaal zijn er vier voederpresentaties op een dag, waarvan dit de één na laatste is. Een vrouwelijke verzorger vertelt iets over de pinguïns, terwijl ze ondertussen gevoerd worden.

"Wat zou er vandaag te eten zijn, jongens?"

Omdat de vrouw sprak over pinguïnkuikens lopen we nog even om naar het glas om te kijken of we ze kunnen zien. Het is even zoeken, maar uiteindelijk spotten we er drie: twee wat oudere kuikens en eentje die water jonger lijkt.

Voor de laatste keer gaan we terug naar de reuzenotters. We zwaaien ze gedag, kijken nog even in het winkeltje en lopen dan naar de auto voor de terugreis naar huis. Het is weer een leuke dag geweest en we hebben enorm geboft met het weer: het is de hele dag droog geweest en vooral tot en met de lunch ook nog erg zonnig. Verder blijven we het een leuke dierentuin vinden: niet groots en spectaculair, maar lekker ontspannen met niet alledaagse dieren en genoeg ruimte voor ze. De Ocean Bricks-kunstwerken vonden we een leuke toevoeging om te zien. Kortom: Aquazoo Leeuwarden blijft voor ons een aanrader!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten