zaterdag 9 januari 2016

Reisverslag Gambia 2015: dag 3

25 december 2015

Terwijl in Nederland ouders wakker gemaakt worden door enthousiaste kinderen die willen weten wat er voor hen onder de kerstboom ligt, worden wij gewekt door de oproep van de moskee achter ons hotel die nog voor zonsopgang de gelovigen oproept om te komen bidden. We blijven nog even liggen en zitten uiteindelijk rond negen uur op het terras met ons ontbijt. In Nederland wordt het kerstbrood aangesneden, wij hebben gebakken aardappels op ons bord liggen… We proberen ook een omelet, die prima blijkt te smaken, en krijgen te horen dat we ook een pannenkoek kunnen laten bakken. Het mierzoete rode sap van gisteren is er vandaag gelukkig niet, al smaakt de sinaasappelsap toch ook een stuk zoeter dan we gewend zijn.

Na het ontbijt keren we terug naar onze kamer om wat spullen te pakken. Vervolgens gaan we op weg richting het strand. Het is niet ver lopen: we steken de weg voor het hotel over en volgen dan een zandpaadje richting het strand. Ooit was hier blijkbaar een mooi stenen pad, maar inmiddels bestaat het weggetje uit gebroken stukjes steen van tegels met afval van bouwmaterialen en uiteraard heel veel zand.

Het laatste stukje van het paadje naar het strand

Hoe het paadje eruit ziet, maakt ons eigenlijk niets uit. In Nederland wordt er begonnen met het uitpakken van de kerstcadeaus, maar wij staan op het strand met uitzicht op de Atlantische Oceaan bij een temperatuur van dertig graden! We kijken even genietend om ons heen, maar dat duurt niet lang: er komt alweer iemand op ons af om ons te vertellen over zijn bar en om ons excursies aan te smeren.

De Atlantische Oceaan

Nadat we het verhaal beleefd aangehoord hebben, lopen we verder het strand op. We leggen snel onze handdoeken neer en gaan het water in. We beginnen even met alleen pootje baden, want er staan flinke golven. Ook moeten we even wennen: het water lijkt eerst heel koud, maar als we een paar golven over ons heen gekregen hebben, blijkt het water echt een heerlijke temperatuur te hebben.

Na een tijdje in het water geweest te zijn, keren we terug naar de handdoeken om even op te drogen voor we opnieuw de Atlantische Oceaan in duiken. Het wordt niet letterlijk duiken, aangezien de stroming heel erg sterk is. Er wordt dan ook geadviseerd niet verder dan je middel het water in te gaan. Een oplettende strandwacht roept mensen die te ver gaan ook meteen terug.

Als we weer heerlijk op onze handdoeken van het zonnetje liggen te genieten, krijgen we ineens gezelschap: er trekt een grote kudde koeien over het strand. De voorste beesten volgen keurig de man die de kudde begeleidt richting het kleine beetje gras dat de grens vormt tussen het strand en het apenpark dat we gisteren bezocht hebben. De achterste koeien zijn iets minder braaf en vermaken zich met een duw- en trekspelletje.

"Tikkie, jij bent hem!" "Nee, jij!"

De voorbijlopende koeien trekken uiteraard veel bekijks: van alle kanten van het strand komen toeristen foto’s van ze maken. De dieren trekken zich er weinig van aan en lopen gewoon door naar het gras om op hun gemak te gaan grazen.

Heel gewoon hier: koeien op het strand!

We blijven nog even lekker op onze handdoeken liggen om van het zonnetje te genieten, maar besluiten dan toch terug naar het hotel te gaan om te lunchen. Met onze spullen lopen we richting het zandpaadje met het plan om daar onze schoenen aan te trekken. Dit plan moeten we alleen heel snel uitvoeren, want de koeien komen wel erg ver onze kant op! Hoewel we als Nederlanders natuurlijk koeien gewend zijn, is dit toch even wat anders en lopen we zo snel mogelijk terug naar het hotel.

In het hotel brengen we eerst onze spullen naar de kamer voor we naar het restaurant gaan om te lunchen. Het eten laat een tijdje op zich wachten (later ontdekken we dat deze wat langzamere service normaal is hier), maar smaakt prima.

Terwijl in Nederland intussen de eerste voorbereidingen getroffen worden voor het kerstdiner, installeren wij ons bij het zwembad. We wisselen zonnen en zwemmen af, waarbij het zonnen meer tijd krijgt dan het zwemmen: het water is heel erg koud! Maar we klagen niet, want het is eerste kerstdag en wij liggen in onze zwemkleding buiten in het zonnetje!

Heerlijk bij het zwembad

Rond vier uur gaan we naar onze kamer om ons even op te frissen. Omdat we geen zin hebben om langs de weg naar de Strip te lopen voor ons avondeten, besluiten we over het strand te gaan. Dit is een stuk rustiger: we worden slechts één keer aangesproken door een man die ons weer uitnodigt voor zijn restaurant en ons excursies aanprijst.

Na een wandeling van ongeveer een halfuur met de zon brandend op onze rug bereiken we de zijstraat van de Strip. Voor we kunnen eten, moeten we echter eerst naar de bank om geld te pinnen: je kunt per dag namelijk maar maximaal tweeduizend dalasis opnemen (iets meer dan €45,00). Meer wil je ook eigenlijk niet pinnen, want het geld krijg je in briefjes van honderd. Tweeduizend dalasis betekent dus twintig briefjes en een heel volle portemonnee!

Gambiaans briefgeld, munten krijgen toeristen niet. Briefjes zijn er met een waarde van 5, 10, 20, 50, 100 en 200. 100 is het meest voorkomende briefje.

Met ons geld veilig opgeborgen gaan we op zoek naar een restaurant voor ons kerstdiner. We kiezen voor Alex, een restaurant met een Nederlandse eigenaar, dat vooraan de Strip zit. Op de menukaart staan ook enkele typisch Hollandse gerechten, maar wij besluiten voor een pizza te gaan. Wel bestellen we een voorgerecht erbij, want het is tenslotte Kerstmis!

Tijdens het wachten op ons eten vermaken we ons met de gratis Wifi verbinding van het restaurant. Het hotel waar we verblijven biedt ook gratis Wifi aan, maar geheel volgens Gambiaanse begrippen werkt dat alles behalve goed!

Als uiteindelijk het eten gebracht wordt, blijkt dat we het voorgerecht tegelijkertijd met het hoofdgerecht krijgen. Het is ook iets anders dan we verwacht hadden: in plaats van dat we stokbrood met een bakje kruidenboter erbij krijgen, krijgen we stukjes stokbrood met de kruidenboter er al op uit de oven. Het smaakt gelukkig prima en is heerlijk pittig. Het hoofdgerecht is op zich ook goed, maar allebei vinden we het eten van gisteren beter.

Tijdens het eten hebben we gezelschap van deze bedelende katten, die zelfs omhoog springen langs de stoel om eten te proberen te krijgen

Wanneer we afgerekend hebben, is het al donker. Het advies van onze reisleider weer netjes volgend om niet in het donker rond te gaan lopen, begeven we ons naar de taxistandplaats. Gisteren was de prijs 150 dalasis (ongeveer €3,48) voor twee personen, hoeveel zou het vandaag zijn? We verwachten eigenlijk een andere prijs, maar opnieuw is het 150 dalasis voor twee personen.

Onderweg naar het hotel maken we een praatje met de chauffeur. Hij vertelt ons over verschillende ritten die hij doet en geeft ons zijn kaartje. Daarop staat dat hij ook naar de krokodillenpoel gaat, iets waar onze reisleider ons gisteren over verteld heeft. Het is een soort vijver waar echte krokodillen rondlopen die je kunt aanraken. In verband met verzekeringen kan de reisorganisatie het niet aanbieden, dus spreken wij af met de chauffeur dat hij ons dinsdag om twaalf uur bij het hotel op komt halen om ons naar de krokodillenpoel te brengen. Voor een vaste prijs brengt hij ons ook weer terug naar het hotel daarna.

We bedanken de chauffeur bij het hotel en gaan dan naar onze kamer. Omdat we de avond niet binnen door willen brengen, drinken we nog één drankje op het terras. Opnieuw mogen we genieten van de zanger / keyboardspeler van gisteren die zo ontzettend zijn best doet, maar alles even helemaal kwijt is als er een drietal dames voorbij loopt.

's Avonds nog gewoon heerlijk buiten zitten bij het hotel

Rond half tien keren we terug naar onze kamer. Eerste kerstdag zit erop, al was het voor ons een heel vreemde dag: lekker op het strand en aan het zwembad liggen, terwijl de familie rondom de kerstboom zit. Wel hebben we echt van de dag genoten en kunnen we niet wachten om het morgen te herhalen.


Tot morgen!

Lees verder: Dag 4Geen opmerkingen:

Een reactie posten