dinsdag 19 januari 2016

Reisverslag Gambia 2015: dag 6

28 december 2015

Na de avontuurlijke dag van gisteren slapen we beter dan de nachten ervoor. We worden zelfs niet eens wakker van de oproep van de moskee! Wel horen we ’s ochtends ineens geluiden op het dak alsof er iemand overheen loopt. Als we kijken vanaf het balkon blijkt dat er aapjes rondlopen bij het hotel!

Aapjes bij het hotel

Als de aapjes zijn vertrokken, kleden we ons aan en lopen we op ons gemak naar het restaurant voor het ontbijt. Vandaag besluiten we het baobab-sap een keer te proberen. Het smaakt eigenlijk nog best lekker: het lijkt een beetje op melk met een smaakje eraan toegevoegd.

De hotelpoes moet nog even wakker worden bij het ontbijt

Na het ontbijt lopen we een klein stukje over de zandweg voor het hotel. We weten dat er vlakbij een school zit en aangezien we allebei voor de klas staan, willen we het graag zien. De school zit echter in een straat achter het hotel en omdat het ons geen goed idee lijkt om als twee (blanke) toeristen een vervallen zijstraat in te gaan, lopen we terug naar het hotel.

Bij het hotel wachten we even op onze reisleider, die vandaag voor een nieuwe groep een welkomstbijeenkomst komt geven. We stellen hem wat vragen over de ophaaltijd van woensdagavond en over de krokodillenpoel, waar we morgen heen zullen gaan.

Vandaag willen we echter weer een rustdag houden, zeker na alles wat we gisteren meegemaakt hebben. We lopen dan ook naar onze kamer, halen onze spullen voor het strand en vertrekken richting de overkant van de straat. Onderaan het zandpaadje naar het strand worden we aangesproken door een man die voor één van de vele kleine barretjes op het strand werkt. Hij verontschuldigt zich omdat er gisteren geen zon was en belooft te bidden dat het weer vandaag beter is. We zeggen er maar niet bij dat we blij waren dat het gisteren niet zo zonnig was: in de volle zon zou zo’n safaritocht niet uit te houden geweest zijn!

We zoeken ons plaatsje op het strand weer op en worden aangesproken door de lifeguard. Hij herkent ons van eerdere bezoeken en begint een praatje met ons. Ook nodigt hij ons uit voor een strandfeest. We beloven erover na te denken, iets dat we tegen veel mensen zeggen. Door te zeggen dat je erover nadenkt, zeg je geen ‘ja’ en geen ‘nee’ en beloof je dus niets, maar beledig je mensen ook niet door hun uitnodiging meteen af te slaan.

Na het gesprekje zoeken we verkoeling in de Atlantische Oceaan. Erg ver het water ingaan kunnen we vandaag niet: de stroming is weer heel erg sterk. We keren dan ook snel terug naar de handdoeken en houden het daarna alleen bij pootje baden.

Vogels aan het strand

Rond lunchtijd lopen we terug naar het hotel. We brengen onze strandspullen naar de kamer en gaan dan naar het restaurant voor de lunch. Het is erg warm op het terras, want de zon breekt steeds meer door. We kiezen als lunch dan ook voor salades om een beetje af te koelen. Terwijl we eten, komt er iemand langs bij ons aan tafel. Hij speelt vandaag een voetbalfinale en wil graag geld om water te kopen… Hij probeert het bij een aantal tafeltjes, maar wordt dan weggestuurd door het personeel.

Als we klaar zijn met eten, halen we onze handdoeken op de kamer op en installeren we ons bij het zwembad. Het zwembad wordt om de paar uur keurig schoongemaakt, omdat er veel vliegjes en insecten in terecht komen. Zelf helpen we ook even mee door een spartelende vlieg en libelle uit het water te vissen!

We brengen de middag grotendeels door op de ligbedjes aan de kant. Af en toe gaan we even het water in, want nu de wolken verdwenen zijn en de zon voluit schijnt, is het bijna niet om uit te houden.

Aan het einde van de middag frissen we ons op de kamer even op voor we richting de Strip lopen. Onderweg komen we langs een sportschool. Omdat ik zelf op een sportschool werk, moet ik natuurlijk even kijken, maar ik zie algauw dat de sportschool waar ik werk ietsje moderner is…

Gambiaanse sportschool...

Vandaag kiezen we voor onze wandeling naar de Strip een zijweg die we gisteren ontdekten tijdens de busrit. Deze weg loopt achter het drukke kruispunt langs en komt uit op de zijweg van de Strip zelf. Hierdoor loop je veel rustiger en heb je geen last van mensen die je aanspreken.

Bij de winkelkraampjes op de Strip kijken we wat rond, eigenlijk op zoek naar de vlag van Gambia. Ineens zien we een kraampje waar voetbalbordjes van Nederlandse voetbalclubs verkocht worden. De bekende clubs als Feyenoord en PSV hangen er, maar ook FC Utrecht en zelfs FC Dordrecht hangen erbij!

Nederlandse voetbalclubs in Gambia

Aan de man van het kraampje vragen we of hij ook de vlag van Gambia verkoopt. Hij antwoordt dat hij wel iemand kent die een vlag heeft en vraagt ons te wachten. Nog geen vijf minuten later komt er inderdaad iemand met een aantal vlaggen. We weten aardig af te dingen en zijn uiteindelijk de trotse eigenaars van een kleine Gambiaanse vlag.

Lopend gaan we verder, waarbij we bij verschillende restaurants kijken wat er op het menu staat en wat de prijs is. Voor we kunnen eten, moeten we echter eerst pinnen. Alleen: de pinautomaat bij de bank doet het niet… Dit is een probleem, want bij een andere bank kunnen we niet pinnen. Gelukkig spreekt de beveiliger van de bank ons aan en vertelt hij ons dat er binnen ook pinautomaten zijn die het wel doen. Uiteraard wil hij voor deze tip – en voor het openhouden van de deur – ook weer een fooi…

We lopen terug naar de Strip en kiezen voor een Aziatisch restaurant om te eten. Als we het terras oplopen, valt het ons op dat het nog erg rustig is. De ober van het restaurant komt aan ons vragen wat we komen doen. We leggen uit dat we iets willen eten, waarop hij vertelt dat het restaurant pas om half zeven opengaat (het is nu tien voor half zeven) en wegloopt.

Door zijn antwoord en wegloopactie hebben we eigenlijk al genoeg van het restaurant. We lopen het terras af, steken de straat over en stappen naar binnen bij The Kora, een restaurant aan de overkant. Het blijkt een goede keus: het personeel is erg vriendelijk, de service is goed en het eten is meer dan heerlijk!

Heerlijk eten bij The Kora

Met volle magen verlaten we het restaurant. We doen nog een paar boodschappen en nemen dan een taxi terug naar het hotel. Vandaag rijden we in een taxi met een open achterkant, wat best aangenaam is aangezien de temperatuur nog steeds hoog is.

Het restaurant waar we gegeten hebben

Bij het hotel besluiten we geen drankje meer te doen, omdat we allebei nog vol zitten van het eten. Wel kijken we nog even bij het podium: onze favoriete keyboardspeler / zanger is er vandaag weer! We houden het een half nummer vol om te kijken, daarna gaan we snel naar onze rustige kamer!

Morgen staat er weer een bijzondere dag op het programma als we naar de krokodillenpoel gaan en oog in oog zullen komen te staan met echte krokodillen. Nu is het echter eerst bedtijd.


Tot morgen!


Lees verder: Dag 7Geen opmerkingen:

Een reactie posten