maandag 8 mei 2017

Uit in Nederland: Ouwehands Dierenpark in Rhenen

Dinsdag 2 mei 2017

Na eerder al Blijdorp en Dierenpark Amersfoort bezocht te hebben, bezoeken we vandaag opnieuw een dierentuin: Ouwehands Dierenpark in Rhenen.

Voor ons zijn er twee manieren om in Rhenen te komen: via de snelweg of via een provinciale weg door allerlei dorpjes. Wij kiezen voor de laatste route, aangezien we geen haast hebben en graag iets van de omgeving zien.

Zo rond kwart over elf komen we aan bij de parkeerplaats. We kopen een parkeerkaart, parkeren de auto en lopen dan het laatste stukje naar de ingang. Bij de kaartcontrole krijgen we netjes een plattegrond en een programma van alle activiteiten die er vandaag zijn in de dierentuin.

Ons bezoek begint bij de volière met neushoornvogels. We maken geen foto’s, omdat het regent en we onze camera’s niet nat willen maken. We kijken even bij de vogels, maar lopen dan door richting een soort tuinpoort waardoor we terecht komen bij de giraffen en struisvogels. Aan de overkant zien we ergens ver weg tussen het groen een tijger en iets verderop is het verblijf van de wrattenzwijnen en dat van de stokstaartjes.

We lopen door langs de zebra’s naar de Afrikaanse speelsafari. Vanwege de regen is er geen kind op de speeltoestellen te zien, hoewel het erg leuk gebouwd is. Wel zien we een groepje leeuwen liggen in hun verblijf achter de speelsafari. Omdat er een overdekte loopbrug voor is, durven we het wel aan om foto’s te maken van de witte versie van Simba en Nala.

In Ouwehands Dierenpark verblijven witte Afrikaanse leeuwen

Van de leeuwen gaan we door naar het aquarium. We kijken op ons gemak rond bij de vele vissen en eindigen buiten bij de volière van de monniksgieren. Het zijn prachtige vogels om te zien, maar helaas regent het nog steeds, dus kunnen we geen foto’s maken.

We vervolgen onze weg naar een eilandje met withandgibbons en komen dan langzaam in de buurt van Pandasia, het nieuwe pandaverblijf. De panda’s zijn al wel in het park, maar ze zitten nog in quarantaine. Wanneer ze precies naar buiten komen, is niet bekend. Het verblijf is wel te bekijken en er is goed te zien dat de twee panda’s heel veel ruimte zullen krijgen.

Nadat we Pandasia gezien hebben, lopen we door en komen we uit bij de Blue Lagoon, het zeeleeuwentheater. Het duurt nog een halfuur voor de show begint, dus bekijken we eerst nog de flamingo’s en de kamelen. Ook bezoeken we Gorilla Adventure, het overdekte verblijf van de gorilla’s met heel veel klim- en klautertoestellen voor kinderen.

Een kleine twintig minuten later zijn we terug bij de Blue Lagoon. We kiezen een plaatsje hoog bovenin in het theater, veilig voor spetters. Na even gewacht te hebben, gaan de deuren en gordijnen dicht en begint de show ‘Elements’. Het begint met een filmpje, waarin verteld wordt over de Californische zeeleeuwen. Aangezien we deze zelf vorige zomer hebben gezien in San Francisco, zorgt het voor veel herkenning.

Als het filmpje afgelopen is, begint de show. Eerst is er een vrouwelijke trainer met een vrouwtjeszeeleeuw, die een aantal kunstjes laat zien. Dan komen de mannen – trainer en zeeleeuw Enzo, die ietsjes groter is dan het vrouwtje… Ook zij laten wat kunstjes zien. Als tussenstuk is er een filmpje van een zeeleeuwtje dat een tijdje geleden geboren is en nog te klein is om te trainen. Vervolgens is er nog een finale met maar liefst vier zeeleeuwen tegelijk in het bassin. De kunstjes die ze doen, zijn niet heel erg spectaculair, maar gewoon wel erg leuk om te zien.

Wanneer de show afgelopen is, klinkt er applaus. We verlaten het theater en gaan richting Urucu, een overdekt vogelverblijf. Om kwart over één worden de ara’s gevoerd, die daardoor goed te fotograferen zijn.

De net gevoerde ara's

We eten zelf ook even een boterhammetje en lopen dan langs het olifantenverblijf richting Het Wad, waar enkele zeehonden te zien zijn. Omdat we deze vorige week al bij Ecomare gezien hebben, lopen we vrij snel door naar de ijsberen en vervolgens naar de olifanten. Een olifant staat apart, waarschijnlijk is zij het zwangere vrouwtje van de kudde. De andere drie vermaken zich prima met zand en takken.

Drie van de vier olifanten

Vanaf de olifanten gaan we door naar het Berenbos. Dit is een gedeelte van het park waar bruine beren opgevangen worden die vroeger gedwongen werden te dansen. De meeste beren komen uit het Oostblok. In totaal zijn er nu twaalf beren in het Berenbos. Hierdoor is het vrij gemakkelijk om een beer te zien, iets wat vroeger wel anders was: ik ben als kind een paar keer in het Berenbos geweest en heb toen met moeite een beer gezien. Ergens is het wel een verdrietige gedachte dat er zoveel beren gedwongen werden te werken, maar toch ook wel fijn dat ze nu een mooi thuis hebben in het Berenbos.

Een van de twaalf beren in het Berenbos

Als we het Berenbos uit zijn, lopen we nog een rondje voor wat foto’s. We komen langs de ijsberen, die erg lui zijn, en stoppen even bij het apeneiland, waar een groepje apen elkaar aan het vlooien is.

"Even kijken, wat hebben we hier?"

Ook kijken we even bij de kamelen, die hun verblijf vlakbij het apeneiland hebben.

De kameel had geen zin in foto's...

Via een pad achter het kamelenverblijf langs komen we bij de rendieren, die rustig liggen en zich weinig van ons aan trekken.

Wie is nu Rudolph?

Omdat het nu droog is, gaan we ook nog een keer terug naar de giraffen en struisvogels voor foto’s. Tegenover hun verblijf ligt de tijger nu mooi in het zicht om gefotografeerd te worden.

De tijger lag mooi dichtbij voor foto's

De stokstaartjes hebben het verderop erg druk met graven en laten zich niet storen door het maken van de foto’s. Wel houden ze ons goed in de gaten!

"Wat gebeurt daar?"

Na de laatste foto’s gaan we richting de uitgang. Via het winkeltje komen we aan de andere kant van de toegangspoortjes, waar nog een kooi is met een sneeuwuil.

Een 'Hedwig' uil


Aan de overkant zitten een aantal ringstaartmaki’s nog lekker in het zonnetje, niet lettend op de bezoekers. We zeggen ze gedag en verlaten Ouwehands Dierenpark. We gaan echter nog niet naar huis, want vlakbij de dierentuin bevindt zich de militaire ereplaats van de Grebbeberg, die we nog willen bezoeken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten