zondag 5 januari 2020

Reisverslag Belfast 2019: dag 2

Vrijdag 27 december 2019

Gisteren zijn we aangekomen in Belfast en hebben we al een stukje van de stad gezien. Vandaag willen we nog meer zien door middel van een Hop On Hop Off bustour.

We beginnen de dag met onze vaste ochtendrituelen en gaan dan naar beneden voor het ontbijt, dat inclusief is. Het is een buffet met warme gerechten, yoghurt, fruit, brood en broodjes, beleg en koude en warme drankjes. Alles bij elkaar is er genoeg keuze voor een goed begin van de dag!

Na het ontbijt verzamelen we onze spullen en gaan we op stap. Met de bus reizen we naar het centrum, waar we kaartjes kopen voor de Hop On Hop Off bustour. We stappen in de bus, die niet lang daarna begint te rijden. We hebben een folder gekregen om de route te volgen, maar de chauffeur volgt een aangepaste route: hij rijdt alleen door het centrum van de stad en gaat niet langs het parlementsgebouw. We hopen dit later op de dag nog te zien.

De bus rijdt het centrum uit en brengt ons bij Queens University, één van de universiteiten van de stad. Hier stappen we uit. Naast de Queens University is een park: de Botanic Gardens. In dit park staat het Palm House, een overdekte kas voor tropische planten. We lopen een rondje binnen en gaan vervolgens door naar de Rose Gardens, de rozentuin. Deze staat helaas niet in bloei, wat we al verwacht hadden. We kijken nog even verder rond, maar gaan dan terug naar de bushalte.

Queens University

Het Palm House in de Botanic Gardens

Vanwege het winterseizoen rijdt de Hop On Hop Off bus niet veel, merken we: we moeten bijna een halfuur wachten. Als de bus er eindelijk is, besluiten we maar te blijven zitten en niet meer uit te stappen. We hebben nog kaartjes voor de gewone bus, dus als we nog iets wat langer willen bekijken, kunnen we dat altijd nog doen.

De bus rijdt naar het westen van de stad, de wijk waar de vredesmuur staat. Mede door het sombere weer heeft de wijk een wat grauwe uitstraling. De bus rijdt langs de muur, die op verschillende plaatsen versierd is met enorme muurschilderingen. Er zijn twee delen van de muur: het internationale gedeelte, waar muurschilderingen van onder andere Nelson Mandela en Martin Luther King te zien zijn, en het vredesgedeelte. Dit tweede deel was vroeger vooral de scheiding tussen katholiek en protestant Belfast met bewaakte poorten op een aantal plaatsen. Tegenwoordig zijn de poorten gewoon open en kun je rustig van het westen naar het oosten reizen en andersom.

Muurschildering van Nelson Mandela

Muurschildering met rechts Martin Luther King

Van de muurschilderingen gaan we door naar Belfast Castle, het kasteel dat hoger gelegen is. Van de bergen rondom de stad is weinig te zien, doordat het erg mistig is. Het lijkt zelfs bij het kasteel te regenen, maar gelukkig valt dit mee.

Het 'uitzicht' over de stad met de mist

Na een korte stop bij het kasteel gaan we via de snelweg terug naar de stad. Tijdens de rit kondigt de chauffeur aan dat de tour opnieuw zal beginnen om kwart voor één. We besluiten snel een broodje te halen en vervolgens terug de bus in te stappen, zodat we de andere kant van de stad ook nog kunnen zien. Dit lukt en om kwart voor één zitten we keurig terug in de bus.

Belfast Castle

De bus gaat nu naar het oosten van de stad, te beginnen met het Titanic Quarter. We zien het museum, dat we morgen zullen bezoeken, en de Nomadic: het enige schip van de White Star Line dat nog bestaat. Ook die zullen we morgen bezoeken.

Het Titanic Belfast Museum met links het nieuwe Titanic hotel

De chauffeur benoemt nog even de Titanic Studio, waar de televisieserie Game of Thrones gefilmd wordt, en een kasteelset aan de andere kant van de weg. Omdat wij de serie niet volgen, hebben wij meer interesse in de gigantische kranen Samson en Goliath, zoals ze genoemd worden.

Goliath, de voorste kraan, met bovenop wat kerstverlichting

We verlaten het Titanic Quarter en rijden verder Oost-Belfast in. Ook hier zien we diverse muurschilderingen. Vaak gaan deze over de Eerste Wereldoorlog. Veel soldaten die gevochten hebben, kwamen namelijk uit Oost-Belfast.

Muurschildering over de Eerste Wereldoorlog


Deze keer rijdt de bus wel verder naar Stormont, het parlementsgebouw. Nieuw is dat er een toegangspoort is met een controle: een beveiliger loopt een rondje door de bus voor we verder mogen rijden. De bus stopt kort voor foto’s en gaat dan weer verder.

Stormont, het parlementsgebouw

Zonder stops komen we terug in het centrum, waar we bij St George’s Market uitstappen. Dit is een overdekte markthal. We kijken even rond en nemen een warm drankje om weer op te warmen na de koude busrit.

St. George's Market

Als we opgewarmd zijn, gaan we met een gewone bus terug naar het oosten. Hier gaan we op zoek naar Aunt Sandra’s Candy Factory, een oud snoepwinkeltje. De winkel is helaas dicht en op de fabriek hangt een ‘Te koop’ bord. Even zoeken op Internet leert ons dat de winkel zich meer gericht heeft op shows en geen rondleidingen meer doet in de fabriek. We vinden het jammer, want het was altijd een leuk winkeltje om te kijken.

Aunt Sandra's - helaas gesloten

Vanaf Aunt Sandra’s gaan we lopend naar CS Lewis Square, een plein dat opgedragen is aan de uit Belfast afkomstige schrijver van de Narnia-boeken. Op het plein zijn diverse beelden te zien uit het boek De leeuw, de heks en de kleerkast, het bekendste boek uit de serie. We zien de grote leeuw Aslan, de Bevers, meneer Tumnus en natuurlijk ook de heks.

Aslan, de leeuw uit de Narnia-boeken

Iets aan de buitenkant van het plein staat ook nog een standbeeld van de schrijver zelf bij een grote kledingkast. Dit had ik al gezien tijdens een eerder bezoek aan de stad, maar de rest van het plein is ook voor mij nieuw.

The Searcher, het standbeeld van C.S. Lewis zelf

Nadat we rondgekeken hebben, ook bij het EastSide Visitor Center met een grote muurschildering van bekende mensen uit Belfast, lopen we de straat verder af richting Dee Street. Hier bevindt zich de bekendste Titanic muurschildering, die een paar jaar geleden weer helemaal opgeknapt is.

EastSide Visitor Center muurschildering met bekende mensen uit Belfast

De Titanic muurschildering van Dee Street

We gaan nog verder naar de Yardmen, een kunstwerk dat opgedragen is aan alle mensen die aan de Titanic en de vele andere schepen van de White Star Line hebben meegebouwd.

De Yardmen (met kerstversiering)

De laatste stop in de straat heeft twee muurschilderingen: eentje voor de Titanic en eentje voor de vrede in de stad. Belfast heeft jarenlang veel problemen gekend tussen de katholieken en protestanten en hoewel het nog steeds een gevoelig onderwerp is, is de rust wel teruggekeerd in de stad.

Titanic muurkunstwerk Ship of Dreams

Vrede in Belfast

Met de bus gaan we terug naar het centrum. Bij de City Hall kijken we nog even bij de Titanic Memorial Garden: een herdenkingsmonument met de namen van alle slachtoffers van de scheepsramp.

Titanic Memorial Garden

Van het monument gaan we naar Victoria Square, waar we vlakbij een straat in gaan om te kijken bij het pizzarestaurant Little Wing. Het is even wachten, maar dan kunnen we aan tafel voor een heerlijke pizza.

Na het eten halen we nog even een paar boodschappen voor we terug naar het hotel gaan. Het is een lange dag geweest, waarbij we veel gezien hebben van de stad. Morgen zullen we ons meer richten op de Titanic-geschiedenis van de stad: dan bezoeken we het Titanic Belfast museum.

Tot morgen!

Lees verder: Dag 3



Geen opmerkingen:

Een reactie posten