maandag 27 mei 2024

Reisverslag Center Parcs Erperheide 2024 - dag 1

Vrijdag 24 mei 2024
 
Nadat we al verschillende parken van Center Parcs in Nederland hebben bezocht, één in Frankrijk en eentje in Duitsland, is het nu de beurt aan onze zuiderburen: we gaan naar de Erperheide in België.

De Erperheide ligt in het noorden van België bij het donkergroene pijltje
 
Rond tien voor half negen rijden we thuis weg. We stoppen onderweg één keer, waardoor we rond half elf bij het park aankomen, in de stromende regen. Het laatste stuk van de route ging over een soort landweg door kleine dorpjes, waardoor we het gevoel hadden verdwaald te zijn. Gelukkig werd uiteindelijk een kilometer voor aankomst de Erperheide aan gegeven.

Welkom bij de Erperheide!

We rijden het terrein op en worden bij een overdekte poort begroet door een mevrouw. Bij haar kunnen we echter niet inchecken, zoals wel het geval is bij bijvoorbeeld De Huttenheugte: we moeten parkeren op P1 en dan lopen naar de receptie. Daar zijn we vrij vlot ingecheckt, al moeten we wel vragen om een plattegrond van het park.
 
Als we onze armbandjes om hebben gedaan, lopen we naar de Market Dome. Daar zien we al snel de ingang van de Aqua Mundo. We kunnen zonder problemen naar binnen en vinden al net zo gemakkelijk een geschikt kleedhokje. Vervolgens is het spullen in de kluisjes stoppen en naar binnen!

De Aqua Mundo ligt al voorin de Market Dome
 
Omdat het nog erg rustig is, kunnen we onze spullen bij een tafeltje met stoelen naast het golfslagbad kwijt (wat voor ons zeldzaam is: we zijn gewend dat alle tafeltjes altijd al bezet zijn). Dan gaan we het zwembad verkennen. Behalve het golfslagbad is er een kleuterbad met twee glijbaantjes en wat zandbakken, een peuterbad met drie kleine glijbaantjes, de Lazy River met soms een stroomversnelling, uiteraard de wildwaterbaan, twee glijbanen, een buitenbad en nog wat bubbelbaden en een klein bad met een soort grot eromheen.

Decoratief stukje zwembad...

We proberen op ons gemak alles uit. Om vijf over het hele uur klinkt het getrompetter van de olifant, wat betekent dat de golven komen. Ze zijn niet zo heftig als bij Nordseeküste, maar gewoon leuk. Dat in tegenstelling tot de watertemperatuur: die is gewoon koud.

Het golfslagbad met vrij koud water...
 
Het peuterbad, maar vooral het kleuterbad valt goed in de smaak bij onze eigen kleine waterrat. Hij vindt vooral de glijbanen leuk: de dichte met een bocht erin gaat hij maar liefst vijf keer achter elkaar af…

Het kleuterbad met op de achtergrond de populaire groene glijbaan
 
De wildwaterbaan is, net als de golven, gewoon leuk. Er zitten geen heftige of spannende afdalingen in en de scherpe bochten vallen mee, waardoor hij voor een peuter ook prima te doen is. Dit geldt ook voor de twee glijbanen. Enige kanttekening: de lange glijbaan heeft nogal flinke ribbels tussen de buisdelen, waardoor het na een tijdje zelfs bijna pijn gaat doen. De ‘korte’ glijbaan van vierendertig meter heeft dit gelukkig niet.

Een deel van de wildwaterbaan
 
Na heerlijk gezwommen te hebben, eten we rond twaalf uur onze meegebrachte boterhammen op. Vervolgens kleden we ons om, wat net op tijd blijkt: er komt namelijk precies nu een grote schoolklas binnen… We verlaten snel de Aqua Mundo en kijken nog even rond in de Market Dome. In plaats van papegaaien wonen hier flamingo’s en twee kleinere groene vogels, die we vinden lijken op de groenwangamazones in Dierenpark Amersfoort. Als iemand weet wat voor vogels dit precies zijn: laat het gerust weten!

Vogelkenners gezocht!
 
We wandelen in de regen terug naar de parkeerplaats en gaan op zoek naar ons huisje. Zone vier, waar ons huisje is, staat goed aangegeven, maar huisje 471 is even zoeken. Uiteindelijk vinden we een paaltje met daarop een groot aantal huisnummers, waar 471 tussen hoort. Ik stap (nog steeds in de regen) uit en na enig speurwerk vind ik ons huisje. Het ligt aan een kunstmatig meertje, maar heeft geen mogelijkheid om voor de deur te stoppen met de auto. Het uitladen helpt dus goed om het stappendoel te halen!

Daar waar onze peuter staat, is de voordeur van het huisje

Huisje 471 is een driepersoonshuisje, wat betekent dat het klein is. Er is een woonkamer met keuken ineen, waarbij de keuken maar twee pitten heeft om te koken. De grote slaapkamer heeft geen deur, de kleine gelukkig wel. De badkamer ligt precies tussen de twee slaapkamers in. Wat me meteen opvalt, is dat de bedden niet opgemaakt zijn, terwijl we wel een premium huisje hebben en dit inbegrepen moet zijn. Dit is normaal gesproken geen ramp natuurlijk, maar we willen graag onze peuter een middagslaapje laten proberen te doen. Hij moet dus in een onopgemaakt bed, want ik kan zo snel ook geen beddengoed vinden.

De woonkamer met links het keukenblokje, meteen rechts de kleine slaapkamer en rechts achter de kapstok de grote slaapkamer
 
Terwijl mijn man de auto naar de parkeerplaats rijdt en langs de receptie gaat, ruim ik alvast wat op. Ik ontdek nu dat er beddengoed in de grote slaapkamer ligt. Omdat ik het vrij stil vind in de kleine slaapkamer, besluit ik het onopgemaakte bed maar even zo te laten. Mijn man komt later met uitleg: het lukt de schoonmaak niet om alles in de eerste ronde te doen, dus komen ze later terug om de bedden alsnog op te maken. Ergens begrijp ik het, maar ergens vind ik het ook bijzonder: je mag om één uur je huisje in, maar in feite is het nog niet klaar. Het wordt inderdaad een uurtje later alsnog geregeld door twee vriendelijke, maar kletsgrage dames, waardoor er weinig meer komt van het toch al mislukte middagslaapje.

De kleine slaapkamer, waar helaas weinig geslapen werd...
 
We besluiten maar naar Baluba te gaan: de indoor speeltuin. We hebben twee eerdere Baluba’s gehad (bij Het Meerdal en een kleine in Nordseeküste), maar dit is meer te vergelijken met een soort Monkey Town. Het is een enorm grote ruimte met meerdere speel- en klimtoestellen. Links van de ingang zit een ballenbak, bedoeld voor de kleinsten, met daarnaast nog een groter klimtoestel met een glijbaan in de vorm van een soort wokkel. Het rechterdeel is het grootst: achter het podium, waar parkmascotte Orry op kan treden, is een deel met grote blokken, een draaischijf, een beklimbare vulkaan, een klimtoestel met een heleboel glijbanen en een met netten afgesloten ruimte waar je met ballen kunt schieten.

Baluba gezien vanaf de vulkaan met helemaal links de grote blokken, rechts daarvan het ballenschieten en op de voorgrond het klimtoestel met de glijbanen

Het ballenschieten is meteen populair bij mijn man, onze kleine avonturier vindt de geluiden van de verschillende ‘stofzuigers’, kanonnen en geweren toch wat spannend. De glijbanen vindt hij leuker en als hij gezien heeft hoe je de vulkaan kan beklimmen, klimt hij tot twee keer toe in zijn eentje helemaal naar boven.

De eerste keer nog met papa, maar daarna alleen naar boven!

Na al het klimmen wil hij graag even met de grote blokken spelen. Er is al een echt huisje gebouwd door andere kinderen, dus besluit hij zijn eigen kleine huisje te maken (oftewel: blokken opstapelen die de muren voor moeten stellen). Hij doet enorm zijn best erop, maar helaas is er een jongetje dat tot twee keer toe zijn toren omver gooit. Als we later terugkomen, zien we dat het eerder gebouwde huisje ook helemaal kapot is gemaakt. We snappen dat de blokken zijn om mee te spelen, maar we vinden het wel zonde.
 
We spelen nog even in het speeltoestel vlakbij de ingang, waar helemaal niemand is. Vervolgens gaan we weer naar buiten, de regen in, en komen we bij de kinderboerderij. Er staan enorme plassen op het veld en ook de tractor is nat, maar natuurlijk moet onze Boer Boris er toch op…

Toch op de tractor, ondanks de regen...
 
Naast de kinderboerderij is het ‘huis van de boer’, wat lijkt op een echt huis, maar dan met kippen binnen. We vinden het wel heel grappig gedaan en willen morgen graag terug komen, als je – volgens het activiteitenrooster – met dieren mag knuffelen.

Het huis van de boer
 
In de regen lopen we terug naar de Market Dome en zo naar ons huisje, waar mijn man aan het eten begint. We hadden expres een makkelijk gerecht gekozen, maar uien snijden met alleen een broodsnijmes blijkt zo’n uitdaging dat mijn man zijn zonnebril er maar bij op zet als bescherming voor zijn ogen!

De nieuwste mode bij het koken!
 
Na het eten, wat nog wonderbaarlijk goed verlopen is aan de hoge tafel, gaan we nog even naar de Market Dome voor het Cocktail Happy Hour dat van half zes tot half zeven is. We nemen alle drie een alcoholvrije cocktail, waarbij ons peutertje natuurlijk een kindercocktail krijgt.

Proost!
 
Via een omweg lopen we, nog steeds in de regen, terug naar ons huisje. Ik doe nog een poging onze activiteitenvouchers te gebruiken om een ponyritje te reserveren voor onze kleine dierenliefhebber, maar helaas is het al vol. Gelukkig lijkt hij niet al te teleurgesteld en gaat hij vrij opgewekt slapen. Wij blijven nog even op, luisterend naar het getik van de regen op het dak. Hopelijk is het morgen iets droger, zodat we ook het park buiten nog kunnen verkennen.
 
Tot morgen!

Lees verder: Dag 2


Geen opmerkingen:

Een reactie posten