zaterdag 28 februari 2015

Uit in Nederland: het Top 2000 café

29 december 2014

Zelf noemen ze het “Het radio-evenement van het jaar”: de Top 2000 die altijd aan het einde van het jaar gedraaid wordt op NPO 2 (voorheen Radio 2). Van tevoren kunnen luisteraars / fans stemmen op hun favoriete nummers en naar aanleiding daarvan wordt de lijst met 2000 nummers samen gesteld. Al jaren is Queen met Bohemian Rhapsody favoriet, maar dit jaar is er een andere nummer één: The Eagles met Hotel California.

Voor de echte Top 2000-fan, waar ik mezelf ook wel een beetje bij reken, is het natuurlijk de meest fantastische ervaring om een bezoek te brengen aan het Top 2000 café in het Beeld & Geluid Museum in Hilversum. Vanuit het café kun je de dj’s live aan het werk zien en uiteraard kun je er luisteren naar de muziek van de Top 2000. De bouw van het café is ook iets om even stil bij te staan: het is namelijk gebouwd op een steigerconstructie.
Dit jaar was ik voor het eerst ook één van die bezoekers van het Top 2000 café.

Poseren bij de ingang van het Top 2000 café

Voor het bezoek kun je het beste van tevoren kaartjes reserveren via de website. De kaartjes zelf zijn gratis, maar er komen wel reserveringskosten bij (ongeveer 3 euro per kaartje). Via de website kun je kiezen op welke datum en op welk tijdstip je het café wilt bezoeken. Wie slim is, kiest daarbij voor een tijdstip vroeg op de ochtend: dan mag je namelijk een uur in het café doorbrengen. Wie kiest voor een later tijdstip, mag een halfuurtje binnen blijven.

Wij hebben gekozen voor een bezoek om 09.00 op maandag 29 december. De dagen voor het bezoek is het even spannend: zullen de wegen maandag wel begaanbaar zijn door alle sneeuw en gladheid? Gelukkig blijkt het op de dag zelf mee te vallen, alleen onze eigen wijk is vol met gladde, bevroren sneeuw. Met een beetje moeite glibberen we ’s ochtends tegen zeven uur de wijk uit en dan zijn we op weg!

In de auto gaat uiteraard de Top 2000 aan, waar dj Sander de Heer op dat moment de presentatie doet. Hij vraagt alle luisteraars wat we aan het doen zijn (terwijl we luisteren uiteraard), dus sturen we een sms’je… dat nog voorgelezen wordt ook! Dank je wel, Sander!

Na ongeveer een uur rijden komen we aan in Hilversum. Het is even zoeken naar het Beeld & Geluid Museum door een navigeerfoutje, waardoor we precies een glad stuk straat mee mogen pakken, maar dan bereiken we veilig de parkeergarage. Het café is ons dan al opgevallen, want dat is vanaf de weg te zien.

De ingang van het Top 2000 café. De zijkant is vanaf de weg al te zien.

Gewapend met onze kaartjes gaan we het museum in. Gelijk bereikt de muziek van de Top 2000 onze oren. Ik kijk uitgebreid rond, want ik wilde al jaren een keer naar het café. Dat ik er nu echt ben, is voor mij dus extra speciaal.
We laten onze kaartjes controleren en krijgen een sticker met de tijd waarop we in het café mogen zijn: 09.00 tot 10.00. Omdat het pas half negen is, kijken we nog even rond en drinken we iets voor we om 08.45 in de rij gaan staan om naar binnen te mogen. We hebben geluk: om 08.50 komt er iemand van het café naar ons toe met de mededeling dat er een aantal kaartjes voor het vorige tijdstip niet opgehaald zijn. Dat betekent dat wij een extra sticker krijgen en tien minuten eerder naar binnen mogen.

Ja, hoor, we mogen naar binnen!

We passeren het toegangskoord en komen in een gang terecht. Links zijn twee deuren, waardoor we het café in komen. Mijn eerste indruk? Het is klein en vol, maar ook gelijk gezellig. De muziek die je hoort, het echt kunnen zien van de dj’s en nieuwslezers, het personeel in Top 2000 T-shirts, de andere fans van De Lijst, de platen aan de muur… Ik weet nu al dat het een onvergetelijk uur gaat worden.

In het Top 2000 café

Voorzichtig banen we ons een weg door de mensenmassa heen om goed zicht te hebben op de ruimte waar de dj’s zitten. Op dit moment presenteert Sander de Heer nog, maar Jan-Willem Roodbeen staat al te wachten om het om negen uur over te nemen. Negen uur betekent ook dat er bezoekers het café moeten verlaten. We maken hier handig gebruik van en weten een tafeltje vooraan, naast de ruimte van de dj’s, te bemachtigen.

Poseren voor de ruimte van de dj's. Links dj Jan-Willem Roodbeen

Dit tafeltje verlaten we uiteraard niet meer. Vanaf onze zitplaatsen kijken we het café rond, maken we foto’s en praten we wat met andere bezoekers. Iets na negenen komt Sander de Heer het café in, die het geen probleem vindt om op de foto te gaan en vraagt hoe het op de weg was nadat hij hoort dat hij ons sms’je heeft voorgelezen.

Op de foto met dj Sander de Heer

Ondertussen gaat de Top 2000 door. Normaal gesproken worden er één of twee nummers gedraaid, waarna er iets verteld wordt. Nu worden er echter drie nummers zonder onderbreking achter elkaar gedraaid. DJ Jan-Willem Roodbeen komt ons daar even later uitleg over geven: er was een technisch probleem. Het is inmiddels opgelost, maar het mooiste is natuurlijk dat de luisteraars er niets van merken.

Hoewel er nog verschillende mensen met hem op de foto willen, moet de dj toch terug aan het werk. Hij kletst opgewekt de nummers aan elkaar, leest wat sms’jes en andere berichten voor en zoekt regelmatig contact met de bezoekers van het Top 2000 café. Als de reclame voor het nieuws van tien uur begint, komt hij gelijk weer even kijken. En, ja, hoor, deze keer heeft hij wel tijd voor een foto!

Gelukt: op de foto met dj Jan-Willem Roodbeen

Inmiddels heeft het cafépersoneel ons ook gevraagd langzaamaan plaats te maken voor de nieuwe bezoekers. De één is hier iets strenger in dan de ander, maar uiteindelijk willen ze wel allemaal dat we ons aan de afgesproken tijd houden.

Zo langzaam mogelijk gaan we richting de uitgang van het café. In de ruimte van de dj’s is Carmen Verheul inmiddels begonnen met het voorlezen van de nieuwsberichten. We kijken nog één keer rond, maar moeten dan echt naar buiten om plaats te maken voor een nieuwe groep bezoekers.


Uiteraard kijken we nog even rond in het winkeltje van het Beeld & Geluid Museum, waar ze onder andere het Top 2000 spel verkopen. Tsja, dat kun je niet laten liggen natuurlijk! Dan is het terug richting huis, vanzelfsprekend met de Top 2000 aan. Hoewel deze editie nog niet eens is afgelopen, denk ik al aan volgend jaar: gaan we dan weer?

Nog één keer omkijken en dan naar huis... Volgend jaar weer?Geen opmerkingen:

Een reactie posten