maandag 14 augustus 2023

Reisverslag Village Nature Paris 2023 - dag 3

Maandag 17 juli 2023
 
Omdat we vandaag naar Parijs gaan, hebben we voor de zekerheid een wekker gezet. Uiteraard is dit eigenlijk niet nodig, want ons zoontje is op zijn gebruikelijke tijd wakker. Hoewel we de tijd lijken te hebben, is het toch even haasten om de bus van 08.22 te halen.
 
We zijn uiteindelijk om kwart over acht bij de bushalte, waar de bus net aan komt rijden. Na een paar minuten, als de bus redelijk vol zit, vertrekken we. Via de dorpjes Bailly-Romainvilliers en Serris rijden we naar Gare Marne-la-Vallée / Chessy, oftewel Disneyland Parijs. Deze bus stopt aan de achterkant van Disney Village, het winkelgebied, waar we nog nooit eerder geweest zijn.

Als we aankomen, zit er een duif op het Mickey-bord van Disneyland Parijs, iets waar ons zoontje niet over uitgepraat raakt.
 
Vanaf de bushalte lopen we Disney Village in, waar uiteraard een veiligheidscontrole is. Vervolgens gaan we door naar het station. Bij de kaartautomaat kopen we twee Mobilis, een soort dagkaart waarmee je onbeperkt met de metro’s kunt reizen. We moeten wel zone 1-5 nemen, want Parijs ligt in zone 1 en wij zitten in zone 5.
 
Bij het perron staat de metrotrein, de RER A, al klaar om te vertrekken. We stappen in en kiezen een zitje van vier, dat speciaal gereserveerd is voor bijvoorbeeld mensen die moeilijk ter been zijn, in de oorlog gevochten hebben of voor mensen met kinderen onder de vier jaar. Aangezien we een echte peuter hebben (“Ik ben twee, dus ik zeg nee!”), vallen wij in de laatste categorie. We zitten er heerlijk rustig totdat we bij de buitenwijken van Parijs komen, waar het drukker wordt.
 
Op station Charles de Gaulle Étoile stappen we over op metrolijn 6, die ons naar de Eiffeltoren brengt. Al vanuit de metro is hij te zien. We lopen het laatste stukje en ontdekken dan dat je alleen maar op een afstandje de toren kan zien. Om er echt bij te komen, moet je een kaartje kopen en door een veiligheidscontrole. Rondom de hele toren zijn hoge afzettingen geplaatst om te voorkomen dat iemand zomaar onder of bij de toren kan komen.

De Eiffeltoren vanuit de metro.

Rondom de voet van de Eiffeltoren zijn afzettingen geplaatst. Je kunt er alleen nog dichtbij komen met een kaartje en na een veiligheidscontrole.

We vinden het wel jammer dat we er niet helemaal bij kunnen komen, al is de toren ook nu goed te zien. Het is ergens ook wel triest, vinden we, dat dit nodig is. In Londen hebben we dit bijvoorbeeld niet meegemaakt! We begrijpen wel dat de Fransen bang zijn voor aanslagen, maar dan nog vinden we het jammer dat dit zo moet.
 
Na een fruithapje en een schone luier naast de Eiffeltoren gaan we terug met de metro naar Charles de Gaulle Étoile, waar we de uitgang naar de Arc de Triomphe nemen. We bekijken de hoge toren van een afstandje en zien ook al een kraampje staan voor de Tour de France, die zondag hier weer op de Champs-Elysées finisht.

De Arc de Triomphe met links het Tour de France kraampje.
 
We kijken ook nog even aan de andere kant van de Arc, waarna we eronder door gaan naar het metrostation. Met metrolijn 1 reizen we naar het Louvre om de grote glazen piramide te zien. Als we er aankomen, is er net een bruidspaar bezig met huwelijksfoto’s te maken.
 
Verder is het op het plein erg druk. We gaan aan de kant zitten voor onze lunchboterham, waarbij we ineens een rij voor onze neus krijgen van mensen die om twaalf uur het museum in mogen. Ons zoontje wordt er een beetje onrustig van, waardoor hij niet eens zijn hele boterham opeet.

We zijn niet de enigen op het plein...
 
We maken nog wat foto’s en besluiten dan om terug te gaan. Eigenlijk wilden we nog naar de Sacre Coeur, maar we zien dat onze kleine wereldreiziger moe is en stiekem zijn we dat zelf ook wel een beetje. Bovendien voelen we ons door de drukte minder op ons gemak, iets dat we in Londen niet zo hadden. Dit zal ook komen door het ontbreken van de ‘Britse hoffelijkheid’: in Londen wordt er rekening gehouden met mensen met kleine kinderen, maar hier moeten we regelmatig uitwijken met de buggy voor andere mensen en zal er in de metro ook niemand opstaan als je met een kleine binnenkomt.
 
Met metrolijn 1 reizen we naar het enorme metrostation Châtelet, waar we overstappen op de RER A naar Marne-la-Vallée / Chessy. Het is heel druk in deze trein en ook hier staat er niemand op. Zodra de speciaal gereserveerde plaatsen vrijkomen, worden die ingepikt door een Franse gezin met tienerkinderen, die niet eens omkijken naar ons kleine slapende peutertje. Pas een paar stations voor het eindpunt kunnen we zitten.
 
Als we terug bij Disney zijn, is ons slaapkoppie ook weer wakker. We nemen hem mee Disney Village in om de Disneywinkels te bekijken. In één winkel ziet hij een shirtje van de film Cars, die hij helemaal geweldig vindt. Hij is gek op auto’s en heeft ook een Cars auto, dus dit kleine cadeautje mag hij van ons best hebben!

Nog even Disney Village in!
 
We kijken nog in de Legowinkel en in de ‘junglewinkel’ Rainforest Café, maar we houden het bij het shirtje als souvenir. Wel nemen we nog een ijsje bij Annette’s Diner, het Amerikaanse Route 66 restaurant aan het begin van Disney Village.
 
Om de bus terug naar Village Nature Paris te nemen, moeten we weer naar de achterkant van Disney Village. Volgens het bord hebben we de bus op één minuut na gemist, maar het vreemde is dat we hem ook helemaal niet hebben zien rijden. Net als we gaan zitten om te wachten, komt de bus eraan. We verwachten dat hij een tijd stil zal blijven staan, maar zodra iedereen binnen is, rijdt hij weg. Waarschijnlijk had hij vertraging, waardoor wij geluk hebben.
 
Via de dorpjes rijden we terug naar Village Nature Paris, waar we naar ons appartement lopen en eerst even bijkomen. Na het avondeten hebben we weer wat energie en gaan we nog even zwemmen, waarbij mijn man en ik allebei om de beurt wat glijbanen uitproberen en ons zoontje geniet van de kinderglijbanen Plouf en Plaf.

Kinderglijbaan 'Plaf' is favoriet!
 
Uiteindelijk kleden we ons weer om en gaan we terug naar ons appartement, waar onze waterrat snel naar bed gaat. Binnen vijf minuten slaapt hij al, zo moe is hij. Dat begrijpen we wel en we willen morgen dan ook zeker even rustiger aan doen.
 
Tot morgen!

Lees verder: Dag 4


Geen opmerkingen:

Een reactie posten