dinsdag 3 januari 2017

Uit in Nederland: Dierenpark Amersfoort

Dinsdag 3 januari 2017

Ons eerste uitstapje van dit jaar is er eentje waarvoor we niet lang hoeven te reizen: we gaan namelijk een dagje naar Dierenpark Amersfoort. Speciaal tijdens de kerstvakantie heeft het park enkele winterse activiteiten en versieringen.

We rijden met de auto naar Amersfoort, waar we parkeren op de parkeerplaats bij de dierentuin. Vervolgens lopen we over een modderig pad naar de ingang. Daar kopen we onze kaartjes en uiteraard ook de parkeerkaart. Dan is het nog even de kaartjes laten controleren voor we eindelijk echt in de dierentuin staan.

Dierenpark Amersfoort is een redelijk grote dierentuin. Een plattegrond is te koop voor €0,50 of je kunt ervoor kiezen de bordjes ‘Mis niets’ te volgen. Elk bordje is voorzien van een nummer, dus als je de nummers volgt, zie je ook echt alle dieren. Er wordt wel meteen verteld dat sommige vogels binnen gehouden worden in verband met gevaar voor de vogelgriep.

We beginnen onze route door de dierentuin natuurlijk bij de ingang. Er zijn onder andere otters te zien en iets verderop ligt een bruine beer te rusten. Omdat het nog erg druk is hier, lopen we verder met het plan om later terug te komen bij de beer.

Onze eerste stop is bij de Aziatische olifanten. Ze zijn verdeeld over twee verblijven. In het linkerverblijf zijn een aantal vrouwtjes te zien en er loopt ook een kleiner olifantje. Deze is nog wat schuw en blijft dichtbij de deur naar het binnenverblijf.

Al dat bezoek is toch nog wel spannend!

De andere olifanten trekken zich weinig aan van de bezoekers: het hooi is interessanter!

Druk bezig met het hooi

Vanaf de olifantenverblijven gaan we door naar het apeneiland. Dit heeft een Chinees thema gekregen, compleet met een Chinees tempelhuis. De apen klimmen er vrolijk op en door, maar willen niet echt kijken voor de foto… Zouden ze zich misschien ergeren aan de twee jongens naast me, die elkaar lopen te duwen en uiteindelijk tegen mij aan botsen?

In de Chinese tempel

We lopen daarom door naar de andere kant van het eiland, waar het ons eindelijk lukt wat gezichten van de apen te fotograferen.

"Oké, dan kijk ik wel!"

"Moet ik ook echt kijken?"

Na nog even gekeken te hebben bij de speelse dieren, vervolgen we onze route door het park. We komen bij de Stad der Oudheid, een gedeelte van het park met een Egyptisch thema. Hier zien we onder andere geiten en mini ezeltjes.

Mini ezeltjes in de Stad der Oudheid

Ook het kamelenverblijf bevindt zich vlakbij de Stad der Oudheid.

Een van de kamelen

Van de kamelen gaan we door naar de tijgers. In tegenstelling tot bij dierentuin Blijdorp zijn de tijgers hier erg goed te zien. Ze lopen rond door het verblijf en komen regelmatig dichtbij bij de ramen, zodat je goed kunt zien hoe indrukwekkend en groot ze zijn.

Af en toe komt de tijger heel dichtbij!

Na de tijgers komen we langs nog meer dierenverblijven. Zo zien we enkele grote gieren en apen met prachtig veel haar, maar een iets mindere geur…

Je ziet er mooi uit, maar de geur...

Onze route brengt ons vervolgens bij de zebra’s en de ringstaartmaki’s. Deze vinden de kou maar niets en liggen dichtbij elkaar onder een warme lamp. Ons houden ze nauwlettend in de gaten!

"Wat gebeurt daar?"

Vlakbij de ringstaartmaki’s is een soort attractie gemaakt: de fietsboten. Hier ga je met een bootje dat je zelf moet trappen over de rivier en kom je langs apen, nepkrokodillen en zebra’s. Uiteraard willen we dit wel proberen. Er wordt ons verteld dat we vooral rustig moeten trappen en op tijd moeten sturen. Dit doen we, maar het stuur werkt niet altijd even goed mee. Gelukkig komen we met achteruit trappen af en toe wat verder!

Als we weer veilig aan land zijn gekomen, wandelen we een rondje door het dinobos: een gedeelte van het park waar dinosauriërs zijn nagemaakt. Wat het extra leuk maakt, is dat de dino’s ook geluiden maken. Hierdoor lijkt het net iets echter.

Vanuit het dinobos lopen we door langs de wolf, de giraffen en de vosmangoesten (dieren die een beetje op stokstaartjes lijken) naar De Nacht. Dit is een binnenverblijf van dieren die vooral ’s nachts actief zijn. Zo loopt er een stekelvarken, zijn er aapjes te zien en hangen er een aantal luiaards. Een van hen heeft een kleintje dat graag bij haar moeder wil zitten, maar eigenlijk iets te groot is geworden. Het heeft een hoog ‘Ah!’ gehalte!

De wolf

We verlaten De Nacht, zien nog twee Kaapse buffels en de giraffen en zebra’s voor we naar het Honderdduizend Dierenhuis gaan. Hier zijn wat kleinere dieren te zien, maar ook bijvoorbeeld de grote Boa Constrictor slang. Een hok met een beestje met acht harige pootjes loop ik wel even heel snel voorbij…

Een van de giraffen

Na het dierenhuis komen we uit bij de tijgerverblijven. De gewone tijgers hadden we al gezien, maar de witte tijgers nog niet. Ook deze laten zich goed zien, net als de gewone tijgers. Bij het verblijf staat, net zoals bij alle andere verblijven, een bord met informatie over de dieren. Hierop staat dat witte tijgers eigenlijk een foutje van de natuur zijn en daardoor in het wild niet meer voorkomen. Alleen voor dierentuinen worden ze nog gefokt.

Een van de twee witte tijgers

Van de tijgers gaan we naar de pinguïns en dan eindelijk naar het dier dat we zo graag wilden zien: de koning der dieren – de leeuw. In het hok zitten een mannetje en vrouwtje. Het mannetje ijsbeert ijverig heen en weer en als het vrouwtje in de weg loopt, laat hij een chagrijnig gebrom horen.

Simba of Mufasa?

We blijven een tijdje bij de leeuw kijken voor we door gaan naar de hyena’s en weer bij de Aziatische olifant uitkomen. Deze keer zien we het mannetje, dat in het andere verblijf staat.

Nogmaals de Aziatische olifant

Zoals gepland lopen we nu door naar de bruine beer. Er blijken drie beren in het verblijf te zitten, die het best te zien zijn vanaf een uitkijkpunt dat te bereiken is via een overdekte loopbrug.

Een van de drie bruine beren

Als we een aantal foto’s gemaakt hebben van de beren, lopen we nog een laatste rondje door het park. We ontdekken de stokstaartjes en zien nog vluchtig de wallaby’s voor ze hun binnenverblijf in gaan.

De familie Stokstaartje

Omdat we de luiaards wel heel erg schattig vonden, brengen we nog een keer een bezoek aan De Nacht. De luiaards lijken te weten dat ze fans hebben, want we komen erg dichtbij en zijn bijna aan te raken (wat uiteraard niet mag).


Na lange tijd gekeken te hebben, besluiten we toch De Nacht te verlaten en richting de uitgang van het park te gaan. Het is een mooie dag geweest in een erg leuke dierentuin. Wat het vooral leuk maakt, zijn de vele speelse paden die overal tussendoor gaan. Hierdoor zie je de dieren vaak net iets beter en het is voor kinderen ook leuker dan wanneer ze op een precies aangelegd wandelpad moeten blijven. Kortom: Dierenpark Amersfoort is een echte aanrader, ook op een wat koudere dag zoals vandaag!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten