woensdag 23 augustus 2017

Reisverslag Sri Lanka 2017: dag 11

Donderdag 20 juli 2017: Kandy

Na de rustdag in Trincomalee hebben we vandaag onze tweede vrije dag. Dit keer staat er helemaal niets op het programma en kunnen we de hele dag genieten van de zon, het uitzicht en het zwembad.

Onze dag begint later dan normaal, want na alle reisdagen met vroeg opstaan, kunnen we nu lekker uitslapen. We staan op ons gemak op en ontbijten in het restaurant aan een tafeltje bij het raam, zodat we uitzicht hebben over de bergen om ons heen.

Uitzicht tijdens het ontbijt

Als we ontbeten hebben, gaan we even terug naar de kamer om wat op te ruimen en de koffers alvast weer een beetje netjes te maken. Dan trekken we onze zwemkleding aan, lopen we de trap af en zoeken we een plekje bij het zwembad.

Tot ongeveer half twaalf doen we niet veel. We zwemmen, liggen wat in de zon, lezen en zwemmen weer. Om half twaalf begint het echter een beetje te spetteren, dus gaan we naar de kamer. We kleden ons om en gaan dan langzaam naar het restaurant voor de lunch. Hier zitten we een tijdje, aangezien het even duurt voor we ons eten hebben.

Genieten van het uitzicht tijdens het wachten

Omdat we eigenlijk geen zin hebben om de rest van de middag alleen maar bij het zwembad te liggen, informeren we na de lunch bij de receptie wat de kosten zijn van een tuktuk om ons naar het stadscentrum te brengen. De receptioniste vertelt ons dat er om tien voor half drie een personeelsbusje naar beneden gaat waar we gratis mee mee kunnen rijden.

Snel gaan we naar de kamer om wat spullen te pakken, want het is al bijna tien voor half drie. We zijn gelukkig op tijd en klimmen met nog een ander stel van onze groep in het busje. Dat rijdt vervolgens nog langs het buurhotel voor het begint aan de rit naar beneden. Wij sluiten onze ogen maar weer even…

Gelukkig komen we weer veilig beneden aan. We beginnen te lopen en komen algauw bij een brug over een spoorrails… waar allerlei mensen op lopen. Het spoor is hier duidelijk minder druk dan in Nederland!

Het voetpad in Sri Lanka?

Terwijl om ons heen de verkeerschaos steeds groter wordt, lopen we in de richting van wat wij denken dat het centrum is. We hebben namelijk geen kaart of wifi, dus Google Maps kan ons ook niet helpen.

Verkeerschaos in de stad 

Ergens langs een drukke weg zien we ineens een groot gekleurd Boeddhabeeld. Boeddhabeelden zijn meestal op meerdere plaatsen in de stad te zien, maar ze zijn over het algemeen niet zo groot. Zijn we misschien in de buurt van de Tempel van de Tand? We hopen van wel, aangezien we graag het meer willen zien.

Gekleurd Boeddhabeeld langs de weg

We lopen door, maar komen niet uit bij de Tempel. In plaats daarvan staan we opeens bij het treinstation van Kandy. Nieuwsgierig lopen we naar binnen. Het is er redelijk druk, maar niet zo chaotisch als het verkeer buiten. Wat onze aandacht trekt, is een groot bord met daarop de tijden van vertrekkende treinen. De NS doet dit allemaal digitaal, maar hier wordt alles nog handmatig gedaan, inclusief klokken die zelf veranderd moeten worden.

Het informatiebord op het station

Nadat we rondgekeken hebben, verlaten we het station weer en slaan we linksaf. Nu staan we op een drukke markt. Hier valt ons op dat niemand ons aanspreekt, al zijn we de enige toeristen tussen allemaal Singalezen. Waarschijnlijk weten ze al dat wij toch geen interesse hebben in hun producten: ze verkopen voornamelijk fruit (met gratis vliegen erbij).

Een aantal minuten lopen we een beetje zoekend door de straten. Soms denken we iets te herkennen, maar eigenlijk hebben we geen idee waar we zijn. We proberen de borden te volgen naar de Tempel, alleen zijn die niet heel duidelijk. Zo staan we opeens bij de gevangenis van de stad, waar we gewoon omheen kunnen lopen. Iets verderop herkennen we weer iets: hier zijn we begonnen! We bestuderen het kleine plattegrondje dat we in ons hotel op onze telefoon hadden gezet en doen een nieuwe poging het meer te bereiken.

De straat waar we doorheen lopen, wordt steeds drukker. We zien meer restaurants en winkels, een goed teken dus. Dan herkennen we in de verte het hotel dat we gisteren ook gezien hebben. We hebben het meer gevonden!

Bogambara Lake - het meer bij de Tempel van de Tand 

Het oversteken naar het meer toe is nog even een obstakel, maar dan kunnen we rustig rondkijken. Vlakbij de Tempel, in het Bogambara Lake, is een klein eilandje te zien. Het zou een monument kunnen zijn, maar het heeft ook iets van een soort graf. Volgens een legende was het de plaats waar vroeger het personeel van de koning een bad nam. Het eilandje zou via een geheime tunnel met het paleis achter de Tempel verbonden zijn.

Het eilandje in het meer

Helemaal rondom het meer loopt een muur, de Walakula Bamma, ook wel Wolkenmuur genoemd. Dit, omdat het een kunstmatig aangelegd meer is en omdat het meer beschermd is. Zo mag er bijvoorbeeld niet in gevist worden.

Het meer met een deel van de Walakula Bamma

Vanaf onze plaats naast het meer hebben we ook goed zicht op de drukke straat voor de Tempel. Het verbaast ons dat er geen ongelukken gebeuren, aangezien alles en iedereen kriskras door elkaar heen rijdt en loopt.

Verkeer in de straat bij de Tempel

Als we een aantal foto’s van het meer gemaakt hebben, besluiten we om terug te gaan naar het hotel. We gaan iets meer in het zicht van het verkeer staan om een tuktuk te zoeken. Dit duurt niet lang: al binnen een paar tellen stopt er een tuktuk voor onze neus. De chauffeur wil dat we instappen, maar wij willen eerst een prijs weten. Hij blijft aandringen dat we in moeten stappen, wat we erg vreemd vinden. Uiteindelijk geeft hij een prijs en stappen we in. Nu legt hij uit dat hij eigenlijk niet mag stoppen op dat punt en een boete had kunnen krijgen.

We beginnen aan de rit de stad uit, waarbij onze chauffeur ons de standaardvragen stelt: hoe lang zijn we al in Sri Lanka? Hoe lang blijven we nog? Waar zijn we geweest? Hij spreekt niet al te best Engels, waardoor communiceren lastig is. Wanneer we bij de berg richting ons hotel komen, wil hij weten of wij (oftewel mijn vriend, aangezien vrouwen niet altijd bij het gesprek betrokken worden) een rijbewijs hebben. Hier antwoorden we beiden ‘ja’ op. De chauffeur begint de berg op te rijden, maar stopt ineens. We schrikken een beetje, wat nu? Maar dan worden we verrast: de chauffeur vraagt of mijn vriend verder wil rijden.

Dit wil mijn vriend graag proberen en hij kruipt naast de chauffeur achter het stuur. Na een korte uitleg rijden we verder. In het begin moet mijn vriend nog een beetje wennen, omdat het schakelen anders werkt in Nederland, maar dan krijgt hij de smaak te pakken. Zonder stil te vallen en zonder ongelukken komen we op de top van de berg aan, veilig bij ons hotel.

Mijn vriend (rechts) achter het stuur van de tuktuk

Uiteraard geven we de chauffeur een fooitje, maar andere aanbiedingen houden we even af. We lopen het hotel in, nog vol van de rit van zojuist. Als we weer bij het zwembad zijn, vertellen we het verhaal natuurlijk aan onze groepsgenoten, die het ook erg bijzonder vinden.

De rest van de middag blijven we bij het zwembad. Wanneer de zon een beetje onder begint te gaan, keren we terug naar onze kamer om ons op te frissen en om te kleden. Al om zeven uur gaan we naar het restaurant voor weer een prima avondmaaltijd. Daarna is het terug naar de kamer, zo veel mogelijk al inpakken en weer vroeg naar bed. Morgen hebben we namelijk weer een gewone reisdag, waarbij we een deel van de route per trein af zullen leggen.


Tot morgen!

Lees verder: Dag 12 (Kandy --> Bandarawela)Geen opmerkingen:

Een reactie posten