woensdag 6 september 2017

Reisverslag Sri Lanka 2017: dag 15 t/m 17

Maandag 24 juli 2017 t/m woensdag 26 juli 2017: Induruwa

De komende dagen blijven we in Induruwa, waar we kunnen genieten van zon, zee, strand en het zwembad. Ook kunnen we bijkomen van de indrukwekkende reis die we tot nu toe gemaakt hebben.

Maandag 24 juli 2017

Na het vroege opstaan van de afgelopen twee weken, willen we vandaag graag even uitslapen. Helaas zitten we nog zo in ons ritme dat we toch vroeg wakker zijn. We nemen snel een douche, ontbijten en trekken dan onze zwemspullen aan. Buiten op het strand zoeken we twee lege bedjes, waar een personeelslid van het hotel matrassen op legt voor ons. Dan kan het genieten beginnen!

We proberen even de zee in te gaan, maar deze is erg wild. Er zijn hoge golven en er staat een sterke stroming, dus verder dan pootje baden komen we niet.

De zee bij Induruwa

In het zwembad kunnen we wel heerlijk onder water. Het is een bijzonder zwembad: het is lang en smal en er liggen groene tegels op de bodem, zodat het water groen lijkt.

Het zwembad met 'groen' water

De hele ochtend wisselen we zwemmen en luieren af. Ook kijken we naar de kleine eekhoorntjes, die rondlopen en van boom naar boom springen.

Rond lunchtijd gaan we naar het terras om iets te eten. Pas veertig minuten nadat we besteld hebben, krijgen we onze maaltijd. De hamburger die mijn vriend besteld heeft, blijkt echter nog rauw te zijn. Hij stuurt hem terug en mag vervolgens nog een keer twintig minuten wachten. Ook het betalen van de rekening duurt lang: we moeten er twee keer om vragen en dan nog een tijd wachten. Uiteindelijk zitten we een kleine twee uur op het terras.

’s Middags doen we weinig: liggen, zwemmen en weer liggen. Als het donker begint te worden, gaan we terug naar de kamer, waar we zien dat de schoonmaak een olifant heeft gemaakt van handdoeken. Een erg leuk gezicht!

De olifant van handdoeken met onze reisknuffels

Rond half acht gaan we eten. In tegenstelling tot gisteren is het eten niet best: het zijn veel Sri Lankaanse gerechten, die of heel pittig zijn of met vlees bereid. Ook andere groepsgenoten zijn niet echt te spreken over het eten. We besluiten het restaurant te verlaten en gaan naar de pooltafel voor een spelletje met z’n allen. Dit zorgt voor een heleboel hilariteit en een erg gezellige avond.

Na het spelletje wensen we elkaar welterusten en gaan we terug naar onze kamer. Op naar morgen, naar de volgende relax-dag!

Dinsdag 25 juli

We komen al iets meer uit ons ritme en slapen een beetje uit. Vervolgens begint onze dag, die ’s ochtends bijna een herhaling is van gisteren. De lunch wordt vandaag gelukkig sneller geserveerd, zodat we iets langer van onze middag kunnen genieten.

Omdat we het luieren en zwemmen eigenlijk al een beetje zat zijn, zoeken we een tuktuk op om ons naar wat winkeltjes te brengen. We leggen uit waar we heen willen en spreken een prijs af met de chauffeur.

In de tuktuk rijden we naar Bentota, de grote ‘stad’ naast Induruwa. Onderweg passeren we wat winkels, maar de chauffeur rijdt door. Ineens slaat hij een zijweggetje in. Mijn vriend en ik kijken elkaar aan, waar gaan we nu heen? De chauffeur stopt bij een soort opslagloods, waar heel veel houten beelden buiten staan. Hier is de souvenirwinkel, meldt hij. Met opgetrokken wenkbrauwen kijken mijn vriend en ik elkaar aan. Is dit een winkel?

Binnen worden we echter aangenaam verrast. Het is inderdaad een souvenirwinkel, alleen dan op z’n Sri Lankaans. Er zijn beeldjes, armbandjes, kussenslopen, muziekinstrumenten, beelden, magneten, maskers… Eigenlijk alles wat je maar kunt verzinnen, behalve kleding, is er wel.

Nadat we een paar dingen gekocht hebben, stappen we weer in de tuktuk en laten we ons naar een supermarkt brengen. Helaas hebben ze hier ook geen kleding, dus vragen we de chauffeur om advies. Hij brengt ons naar een speciale T-shirt winkel, waar we omgerekend voor 5 euro twee T-shirts kopen met een olifant en de tekst ‘Sri Lanka’ eronder. Wij hebben onze souvenirs!

Even poseren in de nieuwe shirts!

We gaan terug naar het hotel, waar we de chauffeur volgens afspraak betalen met een fooitje erbij, omdat hij nog naar een extra winkel gereden is. We brengen onze souvenirs naar de kamer, kleden ons weer om en vermaken ons de rest van de middag met zwemmen en kijken naar twee mannen die met behulp van een touwtje als waterpas een recht muurtje proberen te maken.

Een muurtje bouwen...

’s Avonds eten we weer in het restaurant van het hotel en opnieuw is het eten niet echt denderend. Gelukkig is het wel erg gezellig, zeker als er een soort strijd ontstaat met een man met een enorm overdreven accent over een raam dat wel of niet open mag staan. Morgen, horen we hem vertellen, is hij er echter niet, omdat hij met zijn gezin naar Kandy gaat en daar overnacht. Zullen we dan wel de strijd om het raam winnen? Het heeft in ieder geval voor een zeer amusante avond gezorgd en we kijken uit naar morgen!

Woensdag 26 juli 2017

Nadat we een beetje uitgeslapen hebben, douchen we, kleden we ons aan en ontbijten we in het restaurant. Vervolgens leggen we onze spullen neer bij twee bedjes en lopen we een stukje langs het strand. Het valt ons op dat er erg veel afval ligt. We vragen ons af of het allemaal aangespoeld afval is of dat het misschien ook gewoon gedumpt wordt. Het is zonde, want het verpest het strand eigenlijk een beetje.

We gaan terug naar onze bedjes en doen onze gebruikelijke ochtendactiviteiten: zonnen, zwemmen en luieren. We krijgen nog even bezoek van een zwarte zwerfhond, die we vaker gezien hebben en Sirius genoemd hebben (vernoemd naar Sirius Zwarts uit de Harry Potter boeken, die in een zwarte hond kon veranderen).

Sirius de zwerfhond op het strand

Als we geluncht hebben op het terras, wat ons vandaag slechts een uur kost, liggen we nog een tijdje op onze bedjes voor we rond vier uur naar de kamer gaan om onze fotocamera’s te halen. We lopen hetzelfde stuk als vanochtend, maar klimmen nu wel de rotsen op waar we vanochtend omgedraaid waren. Bovenop de rotsen hebben we een prachtig uitzicht op de woeste golven.

Golven die breken op de rotsen

We maken wat foto’s en genieten van de machtige golven. Voor ons is het mooi, maar we begrijpen dat het voor mensen die de tsunami van 2004 meegemaakt hebben erg beangstigend is. Induruwa zelf werd bijna niet getroffen (een verborgen rif hield de grootste golven tegen), maar het land Sri Lanka werd wel zwaar getroffen. Meer dan 38.000 mensen kwamen om het leven. In het gebied waar de Tamil Tijgers actief waren geweest, was er een extra gevaar: landmijnen die de Tijgers begraven hadden, spoelden nu uit het zand, waardoor er nog meer slachtoffers kwamen.

Nadat we wat foto’s gemaakt hebben, lopen we terug richting het hotel. Door het zachte zand gaat het terug lopen langzaam: af en toe zakken we tot onze enkels weg in het zand.

Bij het hotel nemen we nog een snelle duik in het zwembad voor we ons gaan opfrissen voor het avondeten. Het is de laatste avond dat we allemaal samen zullen eten (een deel van de groep gaat morgen de stadstour in Colombo doen en eet daar), dus hebben we een tafel gereserveerd om nog één keer samen te eten. De avond sluiten we af met een drankje in de bar.

Aan alles komt helaas een eind, ook aan onze vakantie...

Het is een erg gezellige vakantie geweest met heel veel bijzondere indrukken. Morgen hebben we nog één dag om te genieten van het Sri Lankaanse weer en dan is het alweer terug naar Nederland.


Tot morgen!

Lees verder: Dag 18 en 191 opmerking:

  1. Wat een prachtig reisverslag en foto's!! Leuk dat ze bij het zwembad groene tegels hadden gebruikt dat zie je niet vaak. Zelf thuis ook een zwembad maar dan gewoon wel met blauwe tegeltjes.

    BeantwoordenVerwijderen