zaterdag 3 februari 2018

Reisverslag Senegal 2017/2018: dag 8 (+ dag 9)

Woensdag 3 januari 2018 (+ donderdag 4 januari 2018)

Het is vandaag alweer onze laatste dag in Senegal. We kunnen nog wel de hele dag van zon en zee genieten, want ons vliegtuig vertrekt pas om vijf over tien vanavond.

Omdat we pas zo laat vliegen, proberen we nog iets uit te slapen. Door de vermoeiende dag van gisteren lukt dit aardig. We vragen ook bij de receptie of we later uit kunnen checken en dit kan: pas om drie uur hoeven we de kamer te verlaten.

We gaan op ons gemak voor de laatste keer ontbijten. Stiekem verheugen we ons op een bakje yoghurt met muesli thuis, want de broodjes met smeerkaas komen ons inmiddels redelijk de neus uit. Toch bewaren we er nog een paar in onze rugzak voor de lunch.

Voor de laatste keer ontbijten met dit uitzicht (foto gemaakt met telefoon)

Na het ontbijt maken we ons klaar voor onze laatste dag aan het strand. Ook pakken we alvast zo veel mogelijk in, zodat we dat straks niet meer hoeven doen. Dan installeren we ons op twee ligbedjes op het strand. We kijken een tijdje naar het water, waar best hoge golven te zien zijn.

De ochtend gaat snel voorbij: we liggen, nemen nog een duik en doen vooral rustig aan. Wel houden we het nieuws vanuit Nederland in de gaten in verband met de storm die daar verwacht wordt. We zijn echter snel gerustgesteld, want als we – nadat we ons gedoucht en omgekleed hebben en met onze ingepakte koffers naar de receptie zijn gegaan om uit te checken – weer kijken, zien we dat het vliegtuig keurig op tijd vertrokken is vanaf Schiphol.

Voor ons breekt nu de tijd van het lange wachten aan. We zitten bij het kinderzwembadje met onze voeten in het water en doen maar een kaartspelletje om de tijd door te komen. 

Wachten bij het kinderzwembadje met een kaartspelletje en foto's maken van de reisknuffels...

Om vijf uur lopen we voor de laatste keer over de stoffige zandstoep naar het centrum om iets te eten. Het enige restaurant dat open is, is de pizzeria, dus eten we daar nog één keer. Het personeel herkent ons en bedient ons erg vriendelijk. Als we afrekenen, geven we daarom iets meer fooi, iets wat de serveerster bijna niet kan geloven.

Voor de laatste keer in het centrum van het dorp (foto gemaakt met telefoon)

We lopen terug naar het hotel en doen nog een laatste spelletje tafeltennis voor we bij de receptie wachten op de bus die ons naar het vliegveld brengt. De bus is keurig op tijd: precies om kwart over zeven stopt hij bij de receptie. De koffers worden op het dak gehesen, we stappen in en gaan op weg naar het vliegveld.

De weg die we rijden, komt ons bekend voor: zo zijn we gisteren ook gereden. Van het landschap genieten is er niet bij: de chauffeur heeft het gaspedaal goed ingedrukt…

Ruim op tijd zijn we op het vliegveld. Zodra we uitgestapt zijn, begint de chaos. Sommige mensen willen al naar binnen, andere mensen lopen een andere kant op en een vervangende reisleider probeert ons bij elkaar te houden. Wij volgen hem rustig naar binnen, waar de chaos redelijk onder controle lijkt. We sluiten aan in de rij voor de eerste koffercontrole, die vrij vlot gaat.

Als we door de controle zijn, kijken we rond: waar moeten we heen? Een vliegveldmedewerker ziet ons kijken en wil weten of we van TUI zijn. Dit bevestigen we, waarop er haastig een balie geopend wordt, zodat we in kunnen checken.

Terwijl we wachten, krijgen we gezelschap van onze reisleidster. Ze vraagt ons nog naar de excursie, waarop we eerlijk antwoorden dat de gids niet veel in het Engels verteld heeft, maar meer alleen in het Frans. Hier is ze een beetje boos over, want dat was immers niet de afspraak. Ze belooft nog met de gids te spreken.

Inmiddels zijn we aan de beurt om in te checken. Hoewel het een nieuw vliegveld is, lijken de computers niet te werken en moeten onze namen handmatig op een lijst opgezocht worden. Gelukkig staan we erop en krijgen we onze boarding pass. Daarmee moeten we door de volgende controle, die ook weer even tijd in beslag neemt. Dan staan we eindelijk in de vertrekhal: een ruimte met een winkel met belastingvrije artikelen, een tijdschriftenwinkeltje en verder alleen wat stoeltjes. Ter vergelijking: de hal van station Utrecht Centraal is groter.

We wachten bij de gate en zien dat ons vliegtuig al aangekomen is. Het is echter niet duidelijk wanneer wij aan boord mogen. Daarom maken we nog maar even gebruik van het toilet (een ouderwets gat in de grond…) en kopen we nog een flesje drinken voor aan boord. Ineens gaan er mensen in de rij bij de gate staan. Blijkbaar is de bedoeling dat we gaan boarden, hoewel er geen omroepbericht is geweest en er ook mensen nog niet door de controle zijn.

Na een chaotisch boardingproces zijn we bij het vliegtuig. Dat zal straks eerst nog naar Banjul in Gambia vliegen, wat betekent dat er nog heel veel mensen aan boord zitten. We moeten nu gewoon een plekje aan boord zoeken, straks krijgen we onze eigen plaatsen.

We nemen plaats op rij 15, precies bij de vleugel. Daarom krijgen we nog wat extra veiligheidsinstructies voor we vertrekken. Bij het vertrek kijken we elkaar even geschrokken aan: er was namelijk een heel raar geluid te horen. Moeten we met dit toestel echt nog helemaal terug naar Amsterdam?

Gelukkig gebeurt er tijdens de vlucht niets, hoewel het een alles behalve plezierige vlucht is: doordat de vliegtijd maar vijfentwintig minuten is, komt het vliegtuig niet goed op hoogte en hebben we veel last van turbulentie.

Eindelijk landen we op de luchthaven van Banjul, waarbij de piloot nog even goed de remmen test. Dan moeten alle passagiers met eindbestemming Banjul uitstappen. Wij moeten blijven zitten, maar krijgen daarna weer te horen dat we toch van boord gaan. Als we uitstappen, krijgen we een plastic overstapkaartje, wat we mee moeten nemen de bus in. De bus brengt ons naar de vertrekhal.

Het plastic overstapkaartje dat we krijgen (foto gemaakt met telefoon)

De vertrekhal komt ons erg bekend voor: dit kennen we nog van twee jaar geleden, toen we in Gambia waren. De hal is nog niets veranderd: het is nog even vol en benauwd als toen en zelfs de stoeltjes blokkeren nog steeds één van de uitgangen.

Rond half twaalf worden de overstappassagiers opgeroepen om naar voren te komen. Onze overstapkaartjes worden ingenomen en er wordt gevraagd of we ons paspoort hebben. Ze kijken er echter niet in, ze willen alleen maar zien dat we een paspoort hebben.

We gaan de bus weer in en worden terug naar het vliegtuig gebracht. Nu kunnen we wel op onze eigen plaatsen zitten. We installeren ons en wachten af. Precies om middernacht vertrekt het vliegtuig bij de gate. We volgen het autootje met zwaailichten naar de start- en landingsbaan. Het vliegtuig moet eerst de hele baan af en draait dan, omdat er maar één start- en landingsbaan is. Dit wisten we nog van de vorige keer.

Dag, Afrika! (foto gemaakt met telefoon)

Na ongeveer tien minuten taxiën, rijdt het autootje met zwaailichten als een gek weg, terwijl het vliegtuig wacht tot de startbaan vrij is. Dan geeft de piloot gas en vertrekken we zonder vreemde geluiden richting Amsterdam.

Vrij snel na het vertrek krijgen we een maaltijd geserveerd. Vervolgens proberen we te slapen, wat bij mij beter lukt dan bij mijn vriend. Ik word wakker als we boven Spanje vliegen en nog tweeënhalf uur te gaan hebben. Buiten zien we lichtjes van steden, waarschijnlijk Madrid. We vliegen door richting Frankrijk, waar we nog een appelkoek als ontbijt krijgen.

Uiteindelijk komen we bij Parijs in de buurt. Hier wordt de daling al een beetje ingezet en dat merken we: de turbulentie wordt een stuk erger. We mogen niet meer lopen, wat een oudere dame die met een stok het vliegtuig in kwam negeert: zij kan toch nog wel even naar het toilet?

Het laatste stuk van de vlucht is één en al turbulentie. Ook maakt het vliegtuig grote bochten boven Amsterdam, omdat de landingsbaan waarschijnlijk nog niet vrij is. Na nog een extra rondje landt de piloot het vliegtuig vrij stevig op de Polderbaan. We taxiën naar gate G02, waarna we eindelijk weer rustig grond onder onze voeten hebben.


Redelijk snel kunnen we het vliegtuig uit. We gaan naar de paspoortcontrole, waar we zo doorheen zijn, en wachten bij de bagageband op onze koffers. Het duurt even, want de koffers uit Banjul zijn eerst uitgeladen, maar dan kunnen wij ook onze bagage van de band halen. We gaan de aankomsthal in en lopen meteen door naar een restaurantje. We hebben namelijk heel erg genoten van het weer en de bijzondere ervaringen in Senegal, maar één ding hebben we toch wel erg gemist en dat is een ouderwets broodje met Hollandse kaas!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten