vrijdag 3 mei 2019

Uit in Nederland: Aquazoo Leeuwarden

Donderdag 2 mei 2019

Oorspronkelijk kom ik uit het zuiden van het land. Inmiddels woon ik in het midden van Nederland, maar het noorden van ons land kennen mijn vriend en ik allebei minder goed. Vandaar dat we daar vandaag verandering in willen brengen!

Vanuit onze woonplaats vertrekken we richting Noord-Holland, waar we de route naar de Afsluitdijk volgen. Onderweg hebben we gelukkig geen last van file, waardoor we na ongeveer anderhalf uur rijden de Afsluitdijk op gaan.

Het begin van de Afsluitdijk

We rijden een stukje over de dijk en stoppen dan bij een parkeerplaatsje om even goed te kijken. Aan de overkant van de weg staat een groot informatiebord, waarop wordt verteld over het ontstaan van de Afsluitdijk. Ook is er een standbeeld van Cornelis Lely, de ontwerper van de Afsluitdijk. De officiële opening heeft hij helaas niet mee mogen maken: hij overleed in 1929, een paar jaar voordat de Afsluitdijk officieel in gebruik genomen werd.

Een stukje Afsluitdijk

Nadat we nog even rondgekeken hebben (het uitzicht is helaas niet heel spectaculair, aangezien het vrij bewolkt is), stappen we weer in de auto en rijden we verder. Uiteindelijk komen we bij het einde van de Afsluitdijk en vervolgen we onze weg over het ‘vaste land’ van Friesland.

Uitzicht vanaf de Afsluitdijk

We rijden de stad Leeuwarden in en volgen ons navigatiesysteem naar Aquazoo Leeuwarden, een dierentuin met vooral zeedieren. Het navigatiesysteem staat ingesteld op het adres, waardoor het geen rekening houdt met afgesloten toegangswegen naar het parkeerterrein… Gelukkig zijn er in de buurt van de dierentuin diverse andere (gratis) parkeerterreinen. We zetten de auto weg en lopen het laatste stukje naar de ingang.

Bij de ingang laten we onze kaartjes zien en kunnen we een plattegrond pakken. De dierentuin bestaat uit twee delen: het buitengedeelte (Aquazoo Bûten) en het binnengebouw (Aquazoo Binnendoar), waar het restaurant en het winkeltje zijn, maar waar ook enkele dieren te zien zijn.

We beginnen ons bezoek bij Aquazoo Binnendoar. Als eerste bekijken we de vissengrot, waar in enkele kleine aquaria wat kleine visjes te zien zijn. Alle aquaria bevinden zich in een donkere grot, zodat de vissen in de verlichte ruimtes beter te zien zijn.

Buiten de grot bevinden zich de grotere dierenverblijven. In het eerste verblijf zien we twee groene leguanen, die hun ruimte delen met enkele kolebranderschildpadden. Een tweede ‘grot’ heeft een aquarium voor de roodbuik piranha’s en een aquarium voor de grote zwarte pacu’s en de pauwoogzoetwaterrog. Hoewel de piranha’s natuurlijk angstaanjagender zijn, vinden we allebei de enorme pacu’s indrukwekkender.

Roodbuik piranha

Van de piranha’s en de pacu’s gaan we door naar de nijlkrokodillen. Daar schrikken we, want het lijkt alsof er een krokodil buiten het verblijf zit! Gelukkig blijkt het slechts een zeer goed nagemaakte krokodil te zijn en zitten de echte krokodillen veilig achter glas.

Veilig achter glas...

... maar ik hou je in de gaten!


De volgende stop is bij de reuzenotters. Ze zijn nog wat slaperig (eentje geeuwt er zelfs uitgebreid voor de camera), maar als ze wakker worden, is er paniek: krijgen we te eten? Ze zien er schattig uit, maar het geluid dat ze maken, is alles behalve schattig, wat nog versterkt wordt door de echo’s tussen de muren. Wat kunnen toch kleine beestjes een enorm geluid produceren!

*gaap* "Is het al etenstijd?"

De gang waar we vervolgens doorheen lopen, brengt ons bij de achterkant van het verblijf van de zwartvoetpinguïns. De beestjes lijken niet onder de indruk van ons en blijven rustig liggen of om zich heen kijken.


Zwartvoetpinguïn

Aan de andere kant is het verblijf van de witgezicht saki’s (aapjes) en de azara’s agouti. Die laatste dieren kennen we niet echt: het lijken een soort grote muizen.

Azara agouti

We verlaten Aquazoo Binnendoar en komen buiten bij de wasberen. Uit een apparaatje kun je (tegen betaling) voer halen voor de dieren. Het geld gaat naar de Stichting Wildlife. Wij slaan even over, wij vinden het al veel te leuk om de dieren zo te zien.

Wat een schatje!

Via Aquazoo Binnendoar gaan we vervolgens snel naar de andere kant van het park om bij de Humboldt pinguïns het ‘Haringhapfestijn’ mee te maken. Als we via het hek het verblijf binnen komen, worden we al bijna omver gelopen door een groep hongerige pinguïns. Wanneer de verzorgster binnen komt, is de paniek helemaal compleet: krijgen we al te eten?

"Waar blijft ons eten?"

De pinguïns moeten echter nog heel even geduld hebben: pas om half twee kunnen ze ‘aan tafel’ – de verzorgster zet de emmer met haring neer. Nu begrijpen we waarom de voederpresentatie het ‘Haringhapfestijn’ heet, want de pinguïns happen maar al te graag in de emmer! Ondertussen vertelt de verzorgster het één en ander over de dieren en mag een kind helpen voeren.

Het Haringhapfestijn

Als de pinguïns uitgegeten zijn, besluiten wij om zelf ook iets te eten. Op een bankje met uitzicht op de roze pelikanen eten we onze meegebrachte boterhammen op. Natuurlijk bewonderen we intussen de prachtige, grote vogels.

Roze pelikaan

Na de lunch lopen we door richting de linkerkant van het park. Hier zien we een ooievaar op een nest, een heleboel eendensoorten, Californische zeeleeuwen en een gans die ons met veel lawaai wegjaagt bij het nest van zijn vrouwtje.

Ooievaar op een nest

Iets verderop zit het kangoeroe-eiland: hier wonen de moeraswallaby’s, de tammar wallaby’s en de rode reuzenkangoeroes. Op een bordje staat dat de rode reuzenkangoeroes momenteel apart gehouden worden wegens medische behandeling. Wij zien maar één rode reuzenkangoeroe en we moeten ook eerlijk toegeven dat we hem / haar er niet heel best uit vinden zien.

Rode reuzenkangoeroe

Van kangoeroe-eiland gaan we via de Hybride flamingo’s (roze flamingo’s) naar de emoes. Eentje is druk bezig met het poetsen van de snavel, de ander houdt ons goed in de gaten…

"Ja, ik zie je wel!"

We lopen door en komen nog een keer bij de wasberen uit, waar ook de stinkdieren zich nu beter laten zien. Vervolgens gaan we naar de ringstaartmaki’s, die – net als de Humboldt pinguïns – een verblijf hebben waar je doorheen kunt lopen. Er zijn een aantal kleine ringstaartmaki’s en twee die ruzie lijken te hebben, waarbij er eentje zelfs uit de boom valt. Hij laat zich echter niet zo makkelijk wegjagen: via een andere boom komt hij gewoon weer terug, waarbij hij zijn tegenstander uitdagend aankijkt. Die besluit vervolgens dat de tak waar hij nu op zit ook best is en laat de ruzie voor wat het is.

Mama Ringstaartmaki met drie kleintjes

"Dit is mijn tak!" "Nee, mijn tak!"

Een heleboel foto’s later gaan we verder. We komen uit bij de gewone zeehonden, die lekker aan het zwemmen zijn in het grote watergedeelte dat ze tot hun beschikking hebben. Ook zien we nog Chinese kraanvogels, gibbons die elkaar lekker aan het vlooien zijn en het verblijf van de Zuid-Amerikaanse tapirs, de capibara’s en de nandoes (een soort emoes).

Twee gewone zeehonden

Via de oehoes en sneeuwuilen komen we bij het verblijf van de ijsberen. Beide dieren zijn niet echt actief: ze liggen in het zand en het gras te slapen en trekken zich niets aan van de bezoekers.

Een van de twee ijsberen

Na een bezoekje aan de kinderboerderij met geitjes, cavia’s en Vlaamse reuzen maken we ons rondje door het park af door nog te kijken bij het buitenverblijf van de zwartvoetpinguïns en de moerasschildpadden. Deze vereisen enig speurwerk, want ze weten zich goed verborgen te houden!

Een van de moerasschildpadden

Als we ze gevonden hebben, hebben we ook echt alle dieren van het park gezien. We kijken nog één keer bij de reuzenotters, die mijn vriend erg leuk vindt, en gaan dan terug richting de auto. We gaan echter nog niet naar huis: de route terug naar het midden van het land gaat via Giethoorn, een plaats waar we geen van beiden ooit geweest zijn. We parkeren de auto bij een supermarkt en lopen dan een rondje door het dorp dat het ‘Venetië van het Noorden’ genoemd wordt. We vinden het leuk om de vele grachtjes en bruggetjes te zien, maar ook jammer dat het zo druk is met boten en toeristen.

Giethoorn

Inmiddels is het kwart over vijf en tijd om naar huis te gaan. Gelukkig zonder files komen we terug in het midden van het land. Het is een lange en vermoeiende dag geweest voor ons, maar ook een erg leuke. We vinden het allebei toch wel iets hebben dat we als Nederlanders nu voor het eerst over de Afsluitdijk zijn geweest en dat we ook Giethoorn eens gezien hebben. Aquazoo Leeuwarden vinden we allebei een echte aanrader: het is een heel andere dierentuin dan de bekende dierenparken. Er zijn veel andere dieren, het ziet er niet echt uit als een dierentuin – je hebt meer het idee dat je door de natuur loopt, waar af en toe dieren te zien zijn – en je kunt erg dicht bij de dieren komen, die toch ruime verblijven hebben. Het is misschien even een stukje rijden, maar absoluut de moeite waard!

Meer foto's zijn ook te zien op mijn Instagram-pagina @miriam.photos

Geen opmerkingen:

Een reactie posten