donderdag 12 maart 2015

Vakantietips: een bestemming kiezen

Het blijft een heerlijk gevoel wanneer je weet dat er een paar vrije dagen / weken aankomen of wanneer je aangevraagde vakantiedagen op je werk zijn goedgekeurd. Sommige mensen kiezen er bewust voor om dan lekker thuis te blijven of om te gaan klussen, maar de meeste Nederlanders zullen toch het liefst hun koffers inpakken en op reis gaan. De vraag is dan alleen: waar ga je heen? Een aantal tips om over na te denken bij het maken van die keuze.

1. Wat voor soort vakantie wil je?

Wil je lekker een weekje aan het strand liggen en van de zon genieten? Of liever een actieve wandelvakantie? Kies je voor een vakantie waarbij je veel ziet en weinig rust hebt, zoals een rondreis? Of ga je op zoek naar cultuur en archeologische schatten?
Het soort vakantie dat je zoekt, bepaalt mede de keuze voor je bestemming. Wie lekker van het strand wil genieten, zal geen citytrip Belfast boeken en voor archeologische vondsten hoef je niet naar Miami Beach te gaan.
Tegenwoordig is het ook mogelijk een combinatie te maken van verschillende soorten vakanties, bijvoorbeeld een rondreis met aan het einde nog een weekje strand. Ideaal voor mensen die tijdens hun vakantie veel willen zien en doen, maar ook willen uitrusten!

2. Hoe wil je naar je bestemming?

Vind je het niet erg om urenlang in een vliegtuigstoeltje te zitten? Of is twee uur in de auto voor jou al te veel?
Ook je voorkeur voor een vervoermiddel telt mee bij de keuze voor je bestemming. Wil je met de auto, dan valt een ver land al snel af. Wil je vliegen? Denk dan na over hoe lang je maximaal in het vliegtuig wilt zitten. Het scheelt natuurlijk of je naar Los Angeles vliegt of naar Lissabon.
Denk ook eens aan een alternatieve manier van reizen: wil je bijvoorbeeld graag naar Zuid-Frankrijk, maar vind je het een te lange autorit? Overweeg eens om met de trein te gaan!

3. Met wie ga je?

Ga je alleen en kun je doen en laten wat je zelf wilt? Of reis je met kleine kinderen of met oma die slecht ter been is?
Je reisgezelschap is ook belangrijk bij het kiezen van een bestemming. Met kleine kinderen zul je niet snel kiezen voor een culturele rondreis waarbij ze veel in de auto moeten zitten en met een moeilijk lopende oma zal het geen wandelvakantie worden.
Uiteraard heeft je reisgezelschap ook te maken met de keuze voor je vervoermiddel. Uren in de auto zitten met kleine kinderen zal door de meeste mensen niet als fijn ervaren worden en vliegen met iemand die vliegangst heeft, zal geen optie zijn.

4. Ben je er al geweest?

Wil je deze vakantie iets nieuws beleven en ontdekken? Of ga je naar dezelfde oude, vertrouwde camping waar je al jaren komt? Prima, want een plek kiezen waar je al geweest bent, kan een geruststellend gevoel geven. Bedenk echter ook dat deze vakantie geen exacte kopie van de vorige zal zijn: je gaat vanzelf toch vergelijken. Wel kan het leuk zijn om vanuit een bekende plek nieuwe bezienswaardigheden te ontdekken. Een museum waar je de vorige keer niet geweest bent of een ritje naar het oosten, terwijl je de vorige vakantie naar het westen ging.
Je kunt ook kiezen voor een bestemming waar je nooit eerder geweest bent. Je helemaal verdiepen in een nieuw land en daar op onderzoek uit gaan… Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

5. Hoe wil je overnachten?

Sommige mensen kunnen overal slapen, maar andere reizigers willen juist per se de luxe van een hotel. Ook dit telt natuurlijk mee bij het kiezen van een bestemming. Geef je de voorkeur aan kamperen, dan zal het geen citytrip Londen worden en wil je een vijfsterrenhotel, dan boek je geen vakantie naar een junglegebied.

6. Hoeveel wil je uitgeven?

Heb je net een nieuwe auto gekocht en is je budget daardoor beperkt? Of heb je jarenlang gespaard voor deze vakantie?
Hoeveel geld je te besteden hebt, zal mede je bestemming bepalen, aangezien het ene land nu eenmaal duurder is dan het andere.
Een tip kan zijn om al vroeg te boeken, zodat je kunt profiteren van een vroegboekkorting. Tegenwoordig zijn er echter bijna het hele jaar door aanbiedingen voor reizen. En uiteraard zijn er de last minutes nog: voor een leuk bedrag wat verder weg, maar wel snel vertrekken.


Met deze zes vragen zou de keuze voor je bestemming iets makkelijker moeten worden, al blijft er natuurlijk veel te kiezen. Het belangrijkste is echter: zorg dat je met plezier op vakantie gaat. Kies een bestemming waar je je fijn bij voelt en waarvan je weet dat je er lekker gaat genieten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten