maandag 16 maart 2015

Vakantietips: een vervoermiddel kiezen

Misschien zul je denken: “Tips voor het kiezen van een vervoermiddel? Heb ik die nodig?”
Nee, regelmatig zul je inderdaad geen tips nodig hebben, omdat de keuze voor het vervoermiddel al voor je gemaakt is. Dit kan te maken hebben met de ligging van je bestemming (met de bus naar New York wordt uiteraard wat lastig…) of met het soort vakantie (een cruisevakantie zal immers altijd per boot gaan). Daarnaast speelt ook de prijs voor veel mensen een rol bij het kiezen van een bepaalde vakantie en het bijbehorende vervoer.

Toch kan het interessant zijn om eens te kijken naar de verschillende vervoersmogelijkheden. Een alternatieve manier van naar je bestemming reizen kan misschien wel veel aantrekkelijker geprijsd zijn dan je in eerste instantie dacht of het kan een heel andere manier van reizen opleveren. Daarom hier een aantal voor- en nadelen van vier verschillende vervoermiddelen.

Vliegtuig

Steeds meer mensen kiezen ervoor om naar hun bestemming te vliegen. Er zijn immers ook steeds meer aanbieders van vliegreizen. De voor- en nadelen van het vliegtuig op een rijtje:

Voordelen:
 • Het vliegtuig kan overal heen, zolang er een vliegveld is. Dit betekent dat verre landen hierdoor moeiteloos bereikt kunnen worden.
 • Vliegen is een zeer snelle manier van reizen. Onderweg zul je geen last van bijvoorbeeld files, wegopbrekingen of rode verkeerslichten hebben.
 • Vliegvelden zijn goed te bereiken. Dit geldt zowel voor het vliegveld waarvandaan je vertrekt (onze grootste luchthaven, Amsterdam Schiphol Airport, kan bijvoorbeeld per auto en trein bereikt worden) als het vliegveld op je bestemming. Bijna altijd zijn er verbindingen met het openbaar vervoer van het vliegveld naar je accommodatie of kan er een verbinding geregeld worden via de reisorganisatie. Vaak zit zo’n verbinding ook al inbegrepen in je reis.
 • Dankzij de vele aanbiedingen die er tegenwoordig zijn, is vliegen heel betaalbaar geworden. Daarnaast zijn er nog de zogenaamde low budget maatschappijen, zoals bijvoorbeeld EasyJet, die zeer goedkope vluchten aanbieden.


Nadelen:
 • Het is niet mogelijk om onbeperkt bagage mee te nemen in het vliegtuig. Elke maatschappij heeft specifieke regels omtrent het meenemen van ruim- en handbagage.
 • Omdat je altijd ruim voordat je vlucht vertrekt op het vliegveld moet zijn, kan het begin of einde van je reis als lang en/of als tijdverlies worden ervaren.
 • Door luchthavenbelastingen en/of toeslagen wordt je ticket al snel duurder dan je in eerste instantie dacht. Kijk daarom goed of de prijs die je ziet inclusief of exclusief deze toeslagen is.
 • Het vliegtuig is één van de meest milieuonvriendelijke vervoermiddelen, zeker op kortere afstanden.


Auto

De auto blijft voor de meeste Nederlanders nog altijd bovenaan het lijstje van favoriete vervoermiddelen staan. Er zijn dan ook enorm veel bestemmingen die met de auto goed te bereiken zijn. De voor- en nadelen van de auto:

Voordelen:
 • Je bepaalt zelf wanneer, hoe en hoe lang je rijdt. Je bent niet afhankelijk van een vastgesteld tijdstip, je kunt zelf je route bepalen en je kiest zelf een moment om even te stoppen. Hotels langs de autoweg maken het mogelijk om ’s nachts te pauzeren.
 • Op de plaats van bestemming kun je gaan en staan waar je wilt, want je hebt immers je eigen auto bij je.
 • Je kunt net zoveel bagage meenemen als er in je auto past. Eventueel kun je zelfs een aanhangwagen meenemen voor nog meer bagage of een dakkoffer.
 • Dankzij het uitgebreide wegennet kun je tegenwoordig bijna overal komen. Daarnaast zijn er genoeg parkeer- en stopplaatsen langs de route.


Nadelen:
 • Met de auto gebeuren statistisch gezien nog steeds de meeste ongelukken.
 • Voor de chauffeur van de auto zal het rijden vermoeiend zijn, met name als het gaat om een grote afstand. Een optie kan zijn om het besturen van de auto af te wisselen met iemand anders.
 • De auto hoort, net als het vliegtuig, bij de milieuonvriendelijke vervoermiddelen.
 • Zeker bij grotere afstanden kan de autorit als een lange zit ervaren worden. Met name kinderen kunnen zich al snel gaan vervelen als ze onderweg niet genoeg te doen hebben. Denk maar aan het: “Zijn we er al?” dat om de paar minuten door de auto klinkt!


Trein

Vooral voor stedentrips wordt de trein steeds vaker als vervoermiddel gekozen. Toch is lang niet iedereen bekend met dit vervoermiddel voor vakanties. Daarom de voor- en nadelen van de trein:

Voordelen:
 • Treinstations zijn zeer goed te bereiken. In Nederland heeft bijna elke gemeente wel één of meerdere stations en er zijn genoeg overstapmogelijkheden.
 • Er zijn geen of nauwelijks bagagebeperkingen. Dit kan vooral interessant zijn voor bijvoorbeeld wintersportvakanties.
 • Dankzij de hogesnelheidstreinen gaat de reis steeds sneller. De reistijd tussen Amsterdam en Parijs is bijvoorbeeld nog maar ruim drie uur.
 • Voor kinderen is de treinreis vaak iets heel anders dan een ritje met de auto of een aantal uur in een vliegtuigstoeltje zitten. In de trein kunnen ze makkelijker even rondlopen, spelen of lekker naar buiten kijken.


Nadelen:
 • Vertragingen… Wie aan de NS denkt, zal toch nog steeds automatisch denken aan het bekende “Blaadjes op de rails”. Internationale treinen hebben hier gelukkig minder last van, maar vertragingen blijven voorkomen. Daarnaast kan het ook voorkomen dat je door een paar minuten vertraging van trein één je tweede trein mist en lang moet wachten op de volgende.
 • Je bent afhankelijk van de dienstregeling. Hierbij moet je niet alleen kijken naar de vertrektijd vanaf je bestemming, maar ook naar een eventuele overstap op een trein naar Nederland.
 • Bij een eventuele overstap ben je zelf verantwoordelijk voor het sjouwen van je bagage. Je kunt meestal onbeperkt bagage meenemen, maar bedenk wel dat dit dus ook onbeperkt sjouwen betekent!
 • Het treinstation is niet je eindbestemming. Vergeet niet dat je vanaf daar misschien nog een tijdje met de bus, taxi of metro moet naar je accommodatie.


Bus

Het minst populaire vervoermiddel is nog steeds de bus, ondanks de vele mogelijkheden en bestemmingen. De voor- en nadelen van de bus:

Voordelen:
 • Je hoeft je geen zorgen te maken over de route. Afhankelijk van het soort reis brengt de buschauffeur je of via de kortste/snelste route naar je bestemming of via een leuke route met bezienswaardigheden onderweg.
 • Er is altijd een reisleider aanwezig in de bus (dit kan ook de chauffeur zijn). Deze kan je meer informatie geven over je bestemming en over wat je onderweg ziet. Bij vragen kun je gemakkelijk bij hem/haar terecht.
 • Doordat een bus veel passagiers mee kan nemen, is dit één van de meest milieuvriendelijke manieren van reizen.
 • Je reist niet alleen. Onderweg kun je met andere reizigers kennis maken en gezellig met elkaar kletsen.


Nadelen:
 • Het reizen per groep kan ook een nadeel zijn doordat er kleinere groepjes gevormd worden. Dit kan ervoor dat je je (zeker als je alleen reist) buitengesloten voelt.
 • Net als bij de trein ben je zelf verantwoordelijk voor het sjouwen van je bagage.
 • Bij een langere afstand moet je vaak naar een centraal punt om daar van bus te wisselen. Dit kan het gevoel van tijdsverlies en onhandig gesjouw en gedoe geven.
 • Niet alle opstappunten zijn even goed te bereiken. Zeker als je de bus alleen gebruikt om op je bestemming te komen, kan het zijn dat je vanaf het busstation daar nog even moet reizen naar je accommodatie.Uiteraard zijn er voor elk vervoermiddel nog meer voor- en nadelen te bedenken. En zelfs met al die voor- en nadelen op een rijtje zul je waarschijnlijk nog snel kiezen voor het vervoermiddel dat je zelf het fijnst vindt. Dat is uiteraard prima, want het is jouw vakantie en jij moet ervan kunnen genieten! Maar bekijk toch gewoon eens een keer de mogelijkheden van een ander vervoermiddel. Je weet maar nooit!


1 opmerking:

 1. Ikzelf ga het liefst overal met de bus naartoe. Dit scheelt mij, naar mijn mening, erg veel tijd om ergens te komen.

  BeantwoordenVerwijderen