dinsdag 4 augustus 2015

Reisverslag Parijs 2015: dag 2

26 juli 2015

Vandaag staat de reden voor ons bezoek aan Parijs op het programma: de laatste etappe van de Tour de France!

De dag begint echter met een uitdaging: douchen. Met mijn één meter zeventig ben ik niet overdreven lang, maar de douchekop kan niet hoog genoeg omhoog geschoven worden zodat ik er comfortabel onder kan staan. Dit betekent dat ik half achterover gebogen moet staan om mijn haar te kunnen wassen…
Later blijkt echter dat er nog een andere douchekop is die wel hoog genoeg hangt om comfortabel onder te staan, alleen zorgt deze ervoor dat je in de badkamer kunt zwemmen…

Na het douche-avontuur gaan we naar beneden voor het ontbijt. Er staat al een rij, maar het gaat vrij vlot. Ook de keuze is prima: er is kaas en worst, je kunt uit vier verschillende smaken jam kiezen, er zijn fruityoghurtjes, er staat een koffieapparaat waar je zelf kunt kiezen wat voor soort koffie of warme drank je wilt en natuurlijk zijn er croissants en pains au chocolat (chocoladebroodjes). Daarnaast zijn er nog de gewone broodjes, kleine pistoletjes. Ik besluit er eentje te nemen, maar krijg bijna letterlijk kramp in mijn kaak ervan, zo droog en taai zijn ze!

Omdat het vrij druk is, is het moeilijk om een plaatsje te vinden in de kleine ontbijtzaal. We vinden uiteindelijk een tafeltje dat werkelijk ideaal neergezet is: achter ons is de deur naar het toilet en naast ons de nooduitgang…

Na het ontbijtavontuur gaan we terug naar de kamer om te kijken wat we gaan doen. De wielrenners komen namelijk pas laat in de middag aan op de Champs-Elysées, dus het is nog te vroeg om er nu al heen te gaan. We besluiten daarom om een kijkje te nemen bij een bekende Parijse bezienswaardigheid: het Louvre. Met metrolijn 13 reizen we naar station Champs-Elysées Clemenceau, waar we overstappen op metrolijn 1. Deze brengt ons rechtstreeks naar het museum.

We stappen uit bij de museumhalte, zigzaggen tussen een groep Japanners door en staan dan op het plein met de piramides. Uiteraard moeten deze op de foto gezet worden!

De grote piramide van het Louvre

Na de piramide-fotoshoot lopen we door naar de Jardin de Tuileriers. Dit park bevindt zich tussen het Louvre en het Place de la Concorde. De originele tuin werd ontworpen door Catherina de’ Medici, maar in 1990 werd de tuin in opdracht van de Franse president veranderd. Daarbij werd rekening gehouden met dat de tuin midden in het centrum van Parijs ligt, maar dat het voorbij razende verkeer toch niet te horen is.

Jardin de Tuileriers

Ook staat de kleinere versie van de Arc de Triomphe nog steeds bij de tuin: de Arc de Triomphe du Carrousel. De boog werd tussen 1807 en 1809 gebouwd in opdracht van Napoleon om zijn overwinning in de Slag bij Austerlitz in 1805 te vieren. Op de triomfboog staat een vierspan met de Godin van de Vrede.

L'Arc de Triomphe du Carrousel

We lopen door de Jardin de Tuileriers richting de Champs-Elysées. Onderweg komen we langs toiletten, waarvoor een bedrag van €0,70 wordt gevraagd. Erlangs lopen zonder te betalen is ook absoluut niet mogelijk! Ook mag je niet zelf kiezen welk van de zes toiletten je gebruikt: je krijgt een bepaald toilet toegewezen door een man die aan het begin van de ruimte op een kruk zit…

Na deze aparte ervaring lopen we terug naar het metrostation Tuileriers. We waren van plan om door te lopen richting de Champs-Elysées, maar omdat het Place de la Concorde helemaal is afgesloten voor de Tour de France zou dit betekenen dat we heel ver om moeten lopen.

Place de la Concorde is helemaal afgezet voor de Tour de France

Langs de kleine kermis naast de tuinen lopen we Rue de Rivoli op. Deze straat gaat over in de Champs-Elysées. Vandaag is de straat ook helemaal afgesloten en kunnen we de boog zien die de laatste kilometer van de etappe aangeeft.

De boog voor de laatste kilometer

Met metrolijn 1 reizen we van station Tuileriers naar George V, midden op de Champs-Elysées. We lopen even rond en kiezen uiteindelijk een plaatsje vlakbij het spandoek voor de tussensprint. Het spandoek ernaast moet haastig nog vervangen worden, want voordat de mannen over de Champs-Elysées zullen fietsen, mogen eerst de vrouwen La Course rijden: dertien rondjes over het Parijse gedeelte van het mannenparcours.

La Course, de vrouwenwielrenwedstrijd

Vanaf dat moment is het wachten. Om half twee beginnen de vrouwen aan hun wedstrijd en ongeveer een halfuurtje later begint de voorspelde regen met bakken naar beneden te komen. Voor de wielrensters betekent dit de ene valpartij na de andere. Wel leuk: de Nederlandse Anna van der Breggen wint uiteindelijk.

Omdat de regen intussen steeds erger wordt, schaffen we de Tour de France poncho’s aan om nog een beetje droog te blijven. In onze kleine gele tentjes wachten we vervolgens tot rond kwart over vier de reclamekaravaan voor wat entertainment komt zorgen.

Auto's van de reclamekaravaan

Na de reclamekaravaan is het opnieuw lang wachten op de renners. Deze komen pas na zessen Parijs in. Vanwege de regen is de etappe iets aangepast: na de eerste ronde kan er geen tijdverschil meer ontstaan voor het klassement en helaas zal er ook geen tussensprint zijn.

Dit jaar rijden de overgebleven renners maar liefst elf keer het rondje door Parijs. Tijdens de tweeëntwintig keer dat we ze zien (heen en terug over de Champs-Elysées) proberen we mannen te herkennen. Zo zien we onder andere Mollema (zevende in het eindklassement), Quintana (tweede), gele trui drager Froome en groene trui drager Sagan.

In een flits voorbij: Froome (gele trui) en Sagan (groene trui)

Terwijl we kijken naar de wielrenners probeert een Franse vrouw mij opzij te duwen met haar elleboog, zodat zij ook vooraan staat. Als ik niet voor haar opzij ga, begint ze overduidelijk met haar buurvrouw over mij te roddelen. Ik weiger echter ruimte voor haar te maken, aangezien ik al ruim zes uur (waarvan vijf uur in de regen) op de Champs-Elysées sta. Pas na een rondje of zeven krijgt ze door dat ik echt niet opzij ga en vertrekt ze, mij achterlatend met enkele flinke blauwe plekken veroorzaakt door haar elleboog.

In de plaats van de duwende vrouw komt een Franse man met twee kleine kindjes. De kindjes zijn dolenthousiast als de wielrenners voorbij komen, de man heeft alleen maar oog (en oor) voor zijn telefoon. Gelukkig voor ons kijkt hij ook de etappe op zijn telefoon, want de box waardoor wij het commentaar konden horen, is ermee opgehouden. Op het schermpje van de telefoon kunnen we zo zien dat Greipel de etappe wint.

De meeste mensen vertrekken nu, maar wij blijven wachten, omdat er normaal gesproken nog een ereronde gereden wordt. Helaas is deze ook komen te vervallen door het weer, maar we zien nog wel de Nederlandse wielrenners Gesink en Tankink weg fietsen.

Gesink en Tankink vertrekken al snel

We verlaten de Champs-Elysées en nemen de metro terug naar ons hotel. Uiteraard zitten de metro’s propvol en wordt er maar geen kaartcontrole gedaan om opstoppingen te voorkomen.

Rond half tien zijn we terug op de kamer. Het is een lange, natte dag geweest, maar ook wel leuk. Morgen belooft ook een leuke dag te worden: dan gaan we naar de Harry Potter tentoonstelling!


Tot morgen!

Lees verder: Dag 31 opmerking:

  1. Tof reisverslag! In Parijs is altijd wel wat te beleven, je bent er zogezegd altijd te kort. Je hebt er wel de meest prachtige en bijzondere hotels staan. Ideaal voor een romantisch uitje naar the city of love.

    BeantwoordenVerwijderen