zaterdag 12 november 2016

Reisverslag Belfast 2016: dag 3

Woensdag 19 oktober 2016

Na twee dagen in Belfast doorgebracht te hebben, maken we vandaag een uitstapje naar de buren: we gaan voor een dag naar de stad Dublin, de hoofdstad van Ierland.

Onze dag begint vroeg, aangezien we al om acht uur met de bus vertrekken. We douchen, kleden ons aan en staan precies om half zeven beneden bij het restaurant voor het ontbijt. Voor de zekerheid nemen we nog wat fruit mee voor onderweg, want het zal wel even duren voor we weer iets kunnen eten: de rit naar Dublin duurt tweeënhalf uur.

Iets voor half acht beginnen we aan onze wandeling naar het busstation van Belfast, waar onze bus zal vertrekken. We lopen via Donegall Place met de masten van de White Star Line schepen, die nu mooi verlicht zijn.

De verlichte masten

Ruim om tijd komen we aan bij het busstation. We wisselen onze reserveringsbevestiging om voor de echte buskaartjes en dan is het wachten bij de juiste uitgang. Omdat het busstation zo groot is, heeft elke bus zijn eigen uitgang, zodat de drukte wat minder is.

Iets over achten verlaten we in een bus met wiebelige stoelen het busstation. Onze chauffeur heeft duidelijk haast, want hij houdt het gaspedaal goed ingedrukt. De eerste stop slaat hij ook meteen over zodra hij ziet dat er niemand bij de halte staat. Wat later ontdekken we waarom hij zo’n haast had: zijn dienst zit erop en een andere chauffeur neemt zijn bus over.

Na nog een stop in Newbury, waar we al wat meer Ierse vlaggen zien, rijden we door richting Dublin. Een grenscontrole is er niet, maar aan de verkeersborden is wel te zien dat we ons nu in Ierland bevinden: de afstanden en snelheden staan ineens in kilometers en alles staat in zowel het Engels als het Iers aangegeven.

We stoppen nog bij het vliegveld van Dublin en daarna gaan we via een lange tunnel de stad zelf in. Het is inmiddels ook een stuk drukker op de weg geworden, waardoor we met wat vertraging aankomen op het busstation.

Vanaf het busstation lopen we naar O’Connell Street, de hoofdstraat van Dublin. Hier kopen we kaartjes voor een ‘hop on hop off’ bus: een rondritbus door de stad met haltes waar je uit en in kunt stappen. Er zijn twee routes, elk met een eigen kleur. Beide routes gaan door het centrum van Dublin, maar de ene route pakt wat meer het westen van de stad mee en de andere route juist het noorden.

Wij beginnen in een bus die de blauwe route rijdt, de route die ook het havengebied mee pakt. Onderweg denken we even dat we weer terug in Nederland zijn door een brug die wel erg veel op de Erasmusbrug in Rotterdam lijkt…

De Erasmusbrug?

Terwijl de bus door de opengebroken straten van Dublin rijdt, vertelt een gids aan boord ons meer over de hoofdstad van Ierland. We bezoeken onder andere een oud gedeelte van de stad met het parlementsgebouw en veel oude huizen.

Het parlementsgebouw van Dublin

Ook zien we één van de kathedralen van de stad, de Christchurch Cathedral.

Christchurch Cathedral

Vanaf Christchurch Cathedral rijden we verder door de stad, waarbij we langs Trinity College komen: de beroemde universiteit van Dublin. Hier is het Book of Kells te vinden, een prachtig versierd oud boek.

Trinity College

Omdat ik van mijn vorige bezoek aan Trinity College nog weet hoe lang de rij voor het Book of Kells kan zijn, blijven we in de bus zitten en rijden we mee tot de Guinness Brouwerij, de bekende bierbrouwerij. Hier stappen we uit om een bezoek aan het museum in de brouwerij te brengen.

De straat met de Guinness brouwerij

Het museum begint met een uitleg over het maken van bier. Vervolgens wordt er verteld over wat Guinness nu zo bijzonder maakt en hoe het precies gemaakt wordt. We zien de vaten waarin het bier gaat, zodat we ook een beeld krijgen van de hoeveelheden die er in de brouwerij tegelijk gemaakt worden.

Enorme koperen vaten voor bier

Een ander gedeelte van het museum gaat over de houten vaten waarin het bier bewaard wordt. Een oude film laat precies zien hoe de vaten vroeger met de hand gemaakt werden.

Hangemaakte houten vaten

Na deze informatiegedeelten gaat het museum meer over de commerciële kant van Guinness. Zo is er een deel dat de verschillende reclames laat zien en kun je in de Guinness Academy leren om zelf het perfecte glas Guinness te tappen.

De Guinness Academy

Het laatste deel van het museum is ook het hoogste gedeelte. Helemaal bovenin bevindt zich namelijk een uitkijk, waar je – uiteraard onder het genot van een Guinness – een prachtig uitzicht over de stad hebt.

Boven heb je een prachtig uitzicht over de stad

Als we het uitzicht uitgebreid bewonderd hebben, gaan we terug naar beneden richting de bushalte. We hoeven niet lang te wachten voor we onze rondrit door de stad kunnen vervolgen. De bus neemt ons nu mee naar het Phoenix Park, het enorm grote park van Dublin, en langs de Ha’penny Bridge: de brug waarvoor je vroeger een halve penny moest betalen om hem over te steken.

De Ha'penny Bridge

We stappen op O’Connell Street uit en gaan vervolgens met een andere bus naar St. Stephen’s Green, één van de parken in de stad. Het is er heerlijk rustig en ook de herfstkleuren zijn prachtig.

St. Stephen's Green

Vanaf St. Stephen’s Green lopen we via de winkelstraat Grafton Street terug naar Trinity College voor nog wat foto’s. Ook zetten we de bank tegenover de universiteit op de foto. Vervolgens lopen we in een redelijk snel tempo naar het busstation, omdat we graag de bus van vier uur willen halen. Er gaan nog latere bussen, maar aangezien de rit terug ook nog tweeënhalf uur duurt, willen we niet op de volgende wachten. Het blijkt geen goede beslissing: we komen in de avondspits terecht, waardoor we pas na ruim drie uur terug zijn in Belfast.

Vermoeid door de lange zit gaan we het eerste restaurant in dat we tegenkomen: de Crown Bar, een bekende pub van Belfast. Vanavond is er een aangepaste kaart, waardoor we in plaats van het typische pubgerecht fish en chips een soort bladerdeegtaart met spinazie krijgen. Geen van beiden vinden we het een aanrader, maar we hebben ten minste iets gegeten.

Langs de prachtig verlichte City Hall lopen we terug richting het hotel. Onderweg komen we nog langs het winkelcentrum Victoria Square, waar de winkels nog open van blijken te zijn. We kijken even in Build-A-Bear, de winkel waar je zelf een knuffel kunt maken, en we gaan naar de bovenste verdieping met het uitkijkplatform. Helaas is er te weinig verlichting in Belfast om veel te kunnen zien.

De verlichte City Hall

We gaan terug naar beneden en lopen richting de rivier de Lagan, waar het kunstwerk Beacon of Hope wel prachtig verlicht is. Na wat foto’s gaan we naar ons hotel en drinken we nog even iets voor we onze kamer opzoeken.

De Beacon of Hope

Het is een lange, maar ook zeker leuke dag geweest vandaag met weer veel bezienswaardigheden. Morgen kunnen we het gelukkig wat rustiger aan doen, al willen we ook zeker nog veel van de stad zien.


Tot morgen!

Lees verder: Dag 4Geen opmerkingen:

Een reactie posten