zaterdag 19 januari 2019

Reisverslag Berlijn 2019: dag 2

Woensdag 2 januari 2019

Gisteren zijn we met de trein van Nederland naar Berlijn gereisd. Vandaag zullen we waarschijnlijk veel gebruik maken van een ander vervoersmiddel: we hebben namelijk kaartjes voor de Hop On Hop Off bus door de stad.

De dag start vroeg na een niet al te beste nacht: we hebben beiden slecht geslapen en last van onze rug door de slechte matras van het hotelbed. De douche is gelukkig wel oké, ondanks het zeer kleine douchehokje, zodat we toch nog een beetje wakker worden. Het ontbijt – dat inbegrepen is – maakt ons helemaal wakker, want het blijkt een heel goed ontbijt te zijn! Er zijn eieren, er is speciale brie voor op diverse broodjes, er zijn twee soorten kaas, verschillende jamsmaken, er is vleeswaren voor de liefhebbers, je kunt cornflakes pakken, yoghurt en fruit. Ook staat er een broodrooster waarin je verschillende soorten brood kunt roosteren. Thee kun je zelf pakken, net als appel- en sinaasappelsap, en koffie wordt netjes in een kan aan tafel gebracht.

Na het uitstekende ontbijt gaan we terug naar de kamer om tanden te poetsen. Dan pakken we onze spullen en gaan we op weg naar de bushalte! Om daar te komen, moeten we eerst met de tram, de M6 lijn. Terwijl we wachten, begint het een beetje te sneeuwen. Het blijft niet echt liggen, alleen de tramrails wordt iets wit.

Sneeuw op de tramrails (foto gemaakt met telefoon)

Met de M6 reizen we een aantal haltes verder, waar we overstappen op de M10 tram. Deze brengt ons naar het U-bahnstation, het metrostation. Inmiddels zijn we van Oost- naar West-Berlijn gereisd en de U-bahn brengt ons nog verder naar het westen. Bij de één na laatste halte, Kurfürstendamm, stappen we uit.

De Kurfürstendamm is de meest luxueuze winkelstraat van Berlijn. Wij laten de winkels nog even voor wat ze zijn en gaan op zoek naar het opstappunt voor de Hop On Hop Off bus. Deze vinden we een stukje voorbij het metrostation. We wisselen onze voucher in voor een toegangsbonnetje, krijgen oortjes voor het geluid en mogen de bus in. Natuurlijk kiezen we een plaatsje op de bovenste verdieping, waar nog ruimte genoeg is.

Niet lang daarna vertrekt de bus. We rijden over de Kurfürstendamm, waarbij we veel winkels zien en ook nog kraampjes van een kerstmarkt. De kerstmarkt staat naast de toren van de Kaiser Wilhelm Memorial Church: een kerk die tijdens de Tweede Wereldoorlog zo erg gebombardeerd is dat alleen de toren nog overeind staat. Deze toren hebben ze precies zo laten staan en is van binnen ook nog te bezoeken.

Kaiser Wilhelm Memorial Church (foto later op de dag gemaakt)

Terwijl een stem via onze oortjes meer informatie vertelt over diverse gebouwen om ons heen, rijden we verder door de stad. Bij stop 5 – Potsdamer Platz – stappen we uit. Dit is een plein met moderne gebouwen en het grote winkelcentrum Mall of Berlin. Net als de stad vroeger is dit winkelcentrum verdeeld in een oostelijk en westelijk deel. Natuurlijk kijken we hier even, maar we verlaten het winkelcentrum zonder iets te kopen.

Mall of Berlin met het oostelijke en westelijke deel

We vervolgen onze weg lopend: van Potsdamer Platz lopen we, langs de stenen op de straat die aangeven waar de Muur vroeger liep, naar Topografie des Terrors. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stond hier het Gestapohoofdkantoor, nu is er nog een deel van de Berlijnse Muur te zien. In het centrum naast de muur is een tentoonstelling over de oorlog met een wisselend themagedeelte. Nu gaat het themagedeelte over de Kristallnacht in 1938, de nacht waarin heel veel anti-Joodse terreur plaats vond.

De andere stenen geven aan waar de Muur vroeger liep

Als eerste gaan we het centrum in om de tentoonstelling te bekijken. Het is er erg druk, waardoor we niet alles kun zien en lezen. Wat we wel kunnen zien en lezen, zegt echter genoeg over die vreselijke periode van toen.

Nadat we binnen zijn geweest, lopen we langs het overgebleven stuk van de Muur. We vinden het beiden ook iets ongeloofwaardigs hebben, zo’n hoge en stevige muur die een stad in tweeën splitst. In Belfast hebben we ook de muur gezien die een scheiding in de stad aanbracht, maar dit is toch nog wel veel heftiger.

Een overgebleven stuk van de Berlijnse Muur

We lopen langs beide kanten van de Muur en gaan dan door naar Checkpoint Charlie, het punt waar je van het westen naar het oosten van de stad kon gaan via een controlepost. In vergelijking met Topografie des Terrors vinden we dit weinig voorstellen en bovendien erg toeristisch: er staan twee mannen verkleed als Amerikaanse soldaten met wie je op de foto kan. Ook is er een enorme souvenirwinkel. We kijken er precies drie tellen naar en stappen dan snel weer in de Hop On Hop Off bus.

Haarfoto bij Checkpoint Charlie

In de bus eten we een meegebracht broodje terwijl we onze weg vervolgen. We rijden naar Alexanderplatz, het plein met de meeste winkels van Berlijn. Hier staan we lange tijd stil en wordt ons bonkaartje nog eens gecontroleerd. Als we eindelijk verder rijden, blijkt dat we niet de echte route kunnen volgen, omdat er een deel van de weg afgesloten is. We komen nu dus niet langs de bekende Brandenburger Tor en de Reichstag, het Duitse parlementsgebouw. De bus stopt wel bij Hauptbahnhof, het Centraal Station, maar wij besluiten één halte verder uit te stappen bij paleis Bellevue.

Paleis Bellevue

Van het paleis gaan we naar de Siegessäule, de overwinningszuil. Hij is gebouwd na de overwinning van de Pruisen op de Denen in 1864. De zuil stond eerst op een andere plaats, maar is in 1938/1939 naar de huidige locatie verplaatst.

Siegessäule

Om bij de zuil te komen, moeten we door een tunnel onder de weg door, aangezien de zuil midden op een kruispunt staat. We lopen een rondje om de voet van de zuil heen en kijken ook naar het uitzicht: de Brandenburger Tor aan de ene kant en heel veel in de verte Sophie-Charlotte Platz (een plein met het oude paleis Slot Charlottenburg) aan de andere kant.

Uitzicht op de Brandenburger Tor (onder) en de Fernsehturm (links)

Nadat we de zuil bekeken hebben, kijken we of we naar het uitkijkplatform kunnen. Dat kan, maar daar moeten we wel voor betalen. Aangezien je op het uitkijkplatform niet eens heel hoog staat, besluiten we over te slaan.

We gaan terug door de tunnel naar de straat en lopen richting Tiergarten, het grote park van Berlijn. Vlakbij het metrostation stappen we weer op de bus, die ons naar de wijk Charlottenburg brengt, een wat sjiekere wijk van de stad. We zien het Slot Charlottenburg en nog meer mooie gebouwen. Ondertussen horen we via onze oortjes het verhaal van koning Frederik Willem IV, die bijzondere dieren verzamelde op zijn Pauweneiland. Later groeide dit uit tot de Berlijnse dierentuin, tegenwoordig de Zoölogischer Garten. Door het verhaal denken we er sterk over na om de dierentuin later deze week te bezoeken.

Terug op de Kurfürstendamm stappen we uit. Nu besteden we wel aandacht aan de winkels: we kijken even in het grote warenhuis Karstadt en gaan op zoek naar de Lego-winkel. Ook lopen we een stukje over de kerstmarkt, waarbij we veel dezelfde kraampjes met eten, drinken, sjaals en snoepgoed zien. Het enorme warenhuis KaDeWe slaan we natuurlijk niet over, maar wel verlaten we het zonder iets te kopen.

De Brandenburger Tor van Lego (foto gemaakt met telefoon)

Omdat het inmiddels etenstijd is, gaan we naar Vapiano. Dit is een restaurant waar je een pasje krijgt en vervolgens aan de balie je eten moet bestellen. Dit wordt dan voor je neus klaar gemaakt. Het nadeel hiervan is de wachttijd: pas na zo’n vijfenveertig minuten hebben we ons eten.

Na het eten, dat werkelijk heerlijk was, rekenen we af, waarbij we in eerste instantie nog te weinig wisselgeld terug krijgen. Gelukkig wordt het snel opgelost. We verlaten het restaurant en gaan naar de benedenverdieping, waar het lijkt alsof we in het Sprookjesbos van de Efteling terecht zijn gekomen: met bewegende poppen zijn scènes uit sprookjes nagemaakt.

Het sprookje De Gelaarsde Kat (foto gemaakt met telefoon)

Als we even gekeken hebben bij de sprookjes, gaan we naar buiten en zoeken we het dichtstbijzijnde metrostation. Met de metro reizen we naar de Brandenburger Tor, die nu mooi verlicht is. Met behulp van een hoge tafel weten we de poort op de foto te zetten.
Ook kijken we even bij de Reichstag, maar die is – voor zover wij kunnen zien – minder mooi verlicht.

De verlichte Brandenburger Tor

Omdat het toch al wat later is en het ook kouder wordt, besluiten we terug naar het hotel te gaan. Dankzij de S-bahn en de tram zijn we daar zo. In de bar van het hotel bestellen we nog een warme kop thee. Die laat even op zich wachten: blijkbaar zijn ze niet gewend aan thee bij de bar…

Een kwartiertje later kunnen we dan toch naar de kamer, waar we nog even plannen maken voor morgen: dan willen we graag naar Alexanderplatz en we willen in ieder geval de Brandenburger Tor en de Reichstag bij daglicht zien. Lang bespreken we de route niet, want we zijn allebei moe. Dit is ook niet zo gek, aangezien we vandaag meer dan twintigduizend stappen hebben gezet… Toch vinden we het ergens ook niet vervelend, want we hebben heel veel mooie en bijzondere dingen gezien vandaag en waarschijnlijk zal dat morgen ook weer zo zijn.

Tot morgen!

Lees verder: Dag 3



Geen opmerkingen:

Een reactie posten