donderdag 12 januari 2023

Reisverslag Londen 2023: Dag 4

Woensdag 4 januari 2023
 
Helaas is het vandaag alweer onze laatste dag in Londen. Aan het einde van de ochtend reizen we met de Eurostar trein terug naar Nederland.
 
Na een rustige nacht (geen mededelingen over gevonden knuffels om tien over vier!) zijn we vroeg wakker. We douchen, kleden ons zoontje aan en gaan nog één keer van het ontbijt genieten. Na het ontbijt proppen we de laatste spullen in de koffer en checken we uit.
 
Vanaf het hotel lopen we voor het laatst de route naar Paddington Station. Dan zijn we nog niet uitgelopen, want de metro die we moeten hebben, is helemaal aan de andere kant van het station. Opnieuw merken we dat er stakingen zijn: het duurt bijna een kwartier voor de metro komt en er staat geen volgende op het bord.

Even aan de wandel voor we de trein in gaan...

Met wat passen en meten zit alles en iedereen in de metro en rijden we naar King’s Cross St. Pancras. Daar stappen we uit. We lopen eerst nog even naar het King’s Cross gedeelte, wat bekend is van Harry Potter. Hier kun je op de foto bij perron 9 3/4 (waar een enorme wachtrij staat) en er is een winkeltje.

In het Harry Potter winkeltje

Het station dat je in de tweede film ziet, is echter St. Pancras, wat ernaast ligt. We steken de weg over, want wij vertrekken vanaf St. Pancras. Daar kunnen we meteen doorlopen, aangezien de incheck voor de trein naar Nederland al geopend is.

De zijkant van station St. Pancras - de voorkant is te zien in Harry Potter film 2.

Eerst is er de bagagecontrole, waarbij alle tassen, jassen en losse spullen door de scan gaan. Ons zoontje mag deze keer blijven zitten in de kinderwagen, al wordt de kinderwagen wel even getest.
 
Vervolgens is het aansluiten in de rij voor de Engelse grenscontrole en dan nog een keer de Europese. Daarna is het klaar en kunnen we plaatsnemen in de wachtruimte. Het is flink druk, maar we vinden gelukkig een zitplaats.
 
Een klein halfuur voor de trein vertrekt, komt het perronnummer op het scherm en kunnen we naar boven. Helaas is er één roltrap buiten gebruik, zodat er een flinke file is bij de lift en de nog wel werkende roltrap.
 
Bovenaan de roltrap is het nog een stukje lopen, want we zitten in rijtuig 12 en de roltrap komt boven bij rijtuig 4… Gelukkig is er tijd genoeg en kunnen we ons op ons gemak installeren.

Dag, Londen!

De trein vertrekt twee minuten te vroeg richting Nederland. Eerst is het vol gas richting de Kanaaltunnel, dan twintig minuten in de tunnel en vervolgens naar Lille, Frankrijk. Vanaf daar is het op volle snelheid naar Brussel-Zuid in België, waar hij bijna twintig minuten stil blijft staan. Daarna is het op slakkentempo naar de Nederlands-Belgische grens, vanaf waar hij weer ‘gewoon’ driehonderd kilometer per uur kan rijden.

Op onderzoek in de trein

Keurig op tijd zijn we terug op Rotterdam Centraal. Toevallig staat de trein naar Amersfoort aan de andere kant van het perron al klaar. We moeten even een poortje zoeken om in te checken, maar precies als de conducteur fluit, zitten we met alles en iedereen in de trein.
 
Omdat de gangpaden van de intercity erg smal zijn, blijven we in het gangetje met onze koffers en kinderwagen. Het is tijdens het in- en uitstappen bij de verschillende tussenstops even onhandig, maar uiteindelijk zijn we dan toch terug op Amersfoort en zit de vakantie erop.
 
We hebben zeker alle drie genoten van de stedentrip, al was het ook wel vermoeiend: maandag ruim 19.000 stappen en dinsdag bijna 12.000. We hebben alles gezien en gedaan wat we wilden en leuke souvenirs gekocht. Londen is ook zeker een stad die we aanraden voor een stedentrip en daarbij raden we de trein aan als vervoermiddel.
 
Een stedentrip met een dreumes is een uitdaging, maar onze kanjer heeft het geweldig goed gedaan. Hij houdt van bussen, treinen en auto’s, dus hij heeft zijn ogen uitgekeken. Ook de speelgoedwinkel Hamleys vond hij erg leuk. Raden we stedentrips met een dreumes aan? Het is hoe je er zelf in staat. Het was goed te doen, maar hou er rekening mee dat de meeste metrostations niet ingesteld zijn op kinderwagens en dat je dus flink moet sjouwen. Onze voorkeur zou ook eigenlijk één of twee dagen langer blijven geweest zijn, zodat je iets rustiger aan kan doen, meer tijd hebt om je kleintje te laten spelen en eventueel tussendoor even ergens kan laten slapen. De trein blijft nog wel steeds ons voorkeursvervoermiddel, omdat je ruimte hebt om je kleintje tussendoor lekker te laten lopen en zelfs in de gangetjes te laten spelen.

Kortom: Londen met een dreumes kan zeker, maar we zouden adviseren pas te gaan als je kleine geen middagdutjes meer doet en zelf meer kan lopen. Wij hebben in ieder geval genoten en we hopen zeker nog eens terug te komen als onze kleine iets minder klein is.

Moe, maar we hebben genoten!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten