woensdag 2 oktober 2019

Reisverslag VS 2019: dag 6 - New Orleans

Vrijdag 9 augustus 2019

Gisteren zijn we aangekomen in de stad New Orleans. Vandaag zullen we daar blijven: we hoeven niet te reizen naar een nieuwe plaats, maar kunnen de dag gebruiken om de stad te verkennen.

We staan rond zeven uur op na een warme nacht, aangezien we voor het slapen gaan de airco uit hadden gezet. Vannacht toch maar weer aan zetten! We douchen, kleden ons aan en ontbijten op de kamer. Dan pakken we onze spullen en gaan we op pad.

Voor vandaag hebben we een Hop On Hop Off bustour. De dichtstbijzijnde halte bevindt zich op loopafstand van het hotel, dus lopen we daarheen. Al snel komt de eerste bus aan, maar die rijdt door, aangezien de tour pas om half tien begint en het nu nog voor half tien is. De tweede bus laat gelukkig niet lang op zich wachten en die stopt wel.

Vanaf de halte rijden we richting het museumdistrict. Onderweg zien we de grote Superdome, die we gisteren ook al even gezien hadden toen we aankwamen in de stad. We rijden langs wat haltes van de ‘streetcar’ – de ouderwetse straattram van New Orleans. De gids aan boord vertelt dat de trammetjes op de monumentenlijst staan, maar nog wel mogen rijden.

De Superdome

Langs een aantal musea, waaronder het gigantisch grote Tweede Wereldoorlog-museum, rijden we naar het Garden District. Dit is het luxere gedeelte van de stad. Dat heeft te maken met de geschiedenis van New Orleans. De eerste bewoners waren Franse en Spaanse kolonisten. Hun kinderen werden Creolen genoemd. Zij waren de eigenaren van de plantages en hadden hun eigen regels en gebruiken. De huizen die zij bouwden, stonden in wat nu Vieux Carré (Oude Vierkant) of het French Quarter (Franse wijk) genoemd wordt. Toen de staat Louisiana bij de Verenigde Staten ging horen, wilden de Creolen hun levensstijl en gewoontes niet aanpassen. Ze lieten ook niet toe dat Amerikanen in het Vieux Carré kwamen wonen. De Amerikanen gingen daarom bij elkaar wonen in wat nu het Garden District is, waar zij grote huizen bouwden om indruk te maken op de Creolen.

Het Garden District heeft veel van dit soort huizen en gebouwen

Ook nu staan er nog grote huizen in het Garden District, maar we zien toch ook veel vervallen panden. Een aantal straten vormen het commerciële gebied: daar bevinden zich winkeltjes en restaurants. In de bomen zien we af en toe kleurige parelkettingen hangen. Dit is van Mardi Gras (letterlijk vertaald vette dinsdag), het carnavalsfeest dat elk jaar in New Orleans gevierd wordt met een grote parade. Er is zelfs een museum over Mardi Gras in de stad – Mardi Gras World.

Bomen met parelkettingen

We rijden langs Mardi Gras World en komen bij het cruiseschip terminal. Vandaag zijn er echter geen cruiseschepen. De bus rijdt verder richting Canal Street, de hoofdstraat van het centrum. Wij stappen bij stop 1 uit om het French Quarter te gaan bekijken. Eerst willen we nog even bij de haven kijken. Meteen vallen ons de vele daklozen en zwervers op. Als we bij de haven staan te kijken naar de mooie St. Louis kathedraal worden we aangesproken door een man. Hij beweert dat hij precies weet ‘where we got our shoes’. Dit zou je kunnen vertalen als ‘waar we onze schoenen gekocht hebben’, maar een oplichtingstruc later blijkt hij te bedoelen: ‘waar we onze schoenen hebben’ – aan onze voeten. Hij wil er twintig dollar voor hebben, maar gelukkig kunnen we hem afschepen met de helft. Welkom in New Orleans!

St. Louis kathedraal

We lopen nog snel even naar de bekende raderboot Natchez, waar ik in 2015 mee gevaren heb, en kiezen dan een andere weg om bij de St. Louis kathedraal te komen. Nadat we binnen gekeken hebben, gaan we verder het French Quarter in. Hier is namelijk ook een stukje opgenomen van de James Bond-film Live and let die. Aangezien mijn man een fan is van de film moeten we natuurlijk het plekje even opzoeken!

De Natchez

Straatbeeld uit James Bond 'Live and let die'

Een man van een winkel in de straat bevestigt dat we de juiste lantaarnpaal gevonden hebben. Toevallig komen we Engelse toeristen tegen, die ook de filmlocatie zoeken. Zij hebben de website met de exacte locatie bij zich, zodat we kunnen zien hoe de acteur uit de film stond en we dezelfde foto kunnen maken. De dag van mijn man kan niet meer stuk!


Poseren bij 'de' lantaarnpaal

Lopend gaan we door naar de French Market, een overdekte markthal met etenskraampjes en souvenirs. We kijken even rond, maar gaan dan naar de bushalte om met de bus verder te reizen. Terwijl we wachten, eten we in het zonnetje even een boterham. Ook drinken we wat water, want het is weer goed warm.

Met de bus vervolgen we onze tocht door New Orleans. We rijden langs het Louis Armstrong-park en stappen uiteindelijk uit bij stop 6 op Canal Street. Vanwege zijn bekendheid lopen we door Bourbon Street, maar eigenlijk vinden we het geen van tweeën een leuke straat. Via Royal Street gaan we terug naar Canal Street, waar we bij een Starbucks even een verkoelend drankje halen. De temperatuur ligt boven de dertig graden en de luchtvochtigheid is rond de negentig procent, dus buiten is het nauwelijks uit te houden.

Canal Street

Als we een beetje bijgekomen zijn, stappen we de bus weer in om nu een heel rondje te blijven zitten. De route is wel iets aangepast: normaal gesproken rijdt de bus langs de Superdome, maar omdat er vanavond een wedstrijd is, volgt hij een alternatieve route.

We komen nogmaals door het museumdistrict en het Garden District, rijden dit keer door het French Quarter, passeren het Louis Armstrong-park en stoppen uiteindelijk bij het busstation. Dit is nog niet het einde van de route, maar de bus moet wachten op een parade. Dit blijkt een begrafenisstoet te zijn. Het is wel een heel andere stoet dan in Nederland, want de begrafenissen in New Orleans worden anders gehouden. De familie en kennissen van de overledene lopen met de kist in een stoet naar de begraafplaats, zoals wij kunnen zien. Zodra de kist in de grond is gelaten, klinkt er een trompet en begint het feest om het leven van de overledene te vieren. In een nieuwe stoet wordt er naar een feestruimte gegaan, waarbij iedereen onderweg mag aansluiten.

Wanneer de nu nog rustige stoet voorbij is, kan de bus weer verder. We komen op Canal Street, waar slechts stapvoets gereden kan worden. Dit heeft te maken met de vele verkeerslichten die er op Canal Street zijn, de vrijdagmiddagspits en de footballwedstrijd van vanavond. De New Orleans Saints, zoals de ploeg van de stad heet, speelt een wedstrijd in het voorseizoen tegen de Minnesota Vikings, vertelt de gids aan boord. Heel toevallig komen we langs het hotel waar de Vikings overnachten en zien we enkele spelers buiten poseren met fans.

Zodra we van Canal Street af zijn, kunnen we weer iets beter doorrijden. Bij stop 9 stappen we uit en wandelen we het laatste stukje terug naar het hotel. Het eerste wat we daar doen, is onze zwemkleding aantrekken en een duik nemen in het zwembad. Na alle vochtige warmte van vandaag is dit heerlijk! Wel praten we tijdens het zwemmen: de gids in de bus had gezegd dat er voor de wedstrijd van vanavond nog goedkope kaartjes waren. Zou het wat zijn om een echte footballwedstrijd in de Superdome bij te wonen?

Na wat geaarzel besluiten we het te doen. We kleden ons snel om, pakken alleen de hoogst noodzakelijke spullen om mee te nemen en gaan naar buiten. Daar zien we al mensen gekleed in New Orleans Saints tenues of met vlaggetjes lopen. We volgen de menigte naar het stadion, waarbij wij zelf achtervolgd worden door een ruziënd stel dat het niet eens kan worden over de route.

Klaar voor de wedstrijd!

Bij het stadion zoeken we de kassa op. Zoals de gids in de bus al gezegd had, zijn er inderdaad nog goedkope kaartjes te koop. We zitten wel wat hoger op de tribune, maar dat maakt ons niets uit: we zijn erbij! We zoeken eerst onze plaatsen op, die bijna helemaal bovenin het stadion blijken te zijn, vlakbij de airconditioning. Als we weten waar we zitten, gaan we op zoek naar iets te eten. Voor mij is dat wat lastiger, want de meeste kraampjes verkopen hotdogs en hamburgers. Uiteindelijk vinden we op het Plaza Level – de eerste verdieping waar alle grote eet- en drankkraampjes zitten – een pizzeria.

Het uitzicht vanaf onze plaatsen in de Superdome

Als we de pizza op hebben, nemen we onze frisdrank mee naar onze plaatsen. Op het veld zijn de spelers inmiddels aan de warming-up begonnen, waarbij veel gejuich klinkt. Op schermen hoog rondom de Superdome is intussen van alles te zien: individuele spelers met hun statistieken, reclames en filmpjes. Zo’n twintig minuten voor de wedstrijd begint, komen de cheerleaders het veld op, die wat dansjes doen. Vervolgens is het wachten op de opkomst van de spelers.

Als eerste komen de tegenstanders het veld op: de Minnesota Vikings. Vanaf de tribune klinkt boe-geroep, maar het klinkt als een vriendelijk boe-geroep. Dan wordt alles klaar gemaakt voor de opkomst van de New Orleans Saints. Het licht gaat uit en via een speciale app beginnen de lichtjes van de telefoons overal in het stadion te knipperen. Met luide muziek en vuur komen de spelers op onder luid gejuich vanaf de tribune.

Wanneer alle spelers op het veld staan, wordt een enorme Amerikaanse vlag uitgevouwen en moet iedereen gaan staan voor het volkslied. Het is een speciaal volkslied: het wordt gespeeld door kinderen met het Syndroom van Down met een bel in hun handen. Ze krijgen na afloop een enorm applaus.

Nu is het dan echt tijd voor de wedstrijd. Een officiële footballwedstrijd bestaat uit vier keer een kwartier spelen. Dit lijkt niet veel, maar na bijna elke actie ligt het spel stil. Het eerste kwartier, bijvoorbeeld, duurt zo in totaal al vijfenveertig minuten. We vinden het wel leuk om te zien, maar stiekem vonden we de opkomst nog leuker.

De wedstrijd in volle gang

Na het tweede kwartier spelen is er rust. We wachten nog even of de opkomst opnieuw spectaculair is, maar dat is niet het geval. In verband met de tijd besluiten we daarom weg te gaan. Wel kijken we nog even in de officiële fanshop en kopen we een pin ter herinnering.

Dag, Superdome!

We lopen terug naar het hotel en gaan nog even in de bar zitten, waar we op allerlei televisieschermen de wedstrijd nog verder kunnen volgen. Terwijl mijn man een typisch gerecht uit New Orleans (gumbo) probeert, scoren de Vikings opnieuw. Het ziet er niet goed uit voor de Saints! We besluiten het einde van de wedstrijd niet af te wachten, want morgen hebben we weer een lange dag voor de boeg: dan rijden we naar Vicksburg, waar een nationaal park is om de Civil War te herdenken.

Tot morgen!

Lees verder: Dag 7



Geen opmerkingen:

Een reactie posten