zondag 6 oktober 2019

Reisverslag VS 2019: dag 7 - New Orleans --> Vicksburg

Zaterdag 10 augustus 2019

Gisteren zijn we de hele dag in New Orleans geweest, met als hoogtepunt natuurlijk het bijwonen van de footballwedstrijd in de Superdome. Vandaag hebben we weer een ‘gewone’ dag: we rijden van New Orleans naar Vicksburg in de staat Mississippi.

We staan iets later op dan anders, wat er natuurlijk alles mee te maken heeft dat we door de wedstrijd later op bed lagen. Eerst kijken we wat de uitslag is: helaas hebben de New Orleans Saints verloren.

In een vlot tempo werken we ons ochtendritueel af van douchen, aankleden, ontbijten op de kamer en inpakken. Dan laden we de auto in en checken we uit. Omdat we uit een parkeergarage komen, geeft ons navigatiesysteem nog geen signaal. We hopen dat dit buiten gebeurt, maar waarschijnlijk omdat we gisteren het apparaat niet gebruikt hebben, duurt het signaal zoeken erg lang. Gelukkig ontdekken we een bord dat de weg wijst naar de snelweg, zodat we weten waar we heen moeten in deze drukke stad. Nu vindt het navigatiesysteem ook signaal en komen we zonder verdere problemen op de snelweg.

Langs de Superdome rijden we de stad uit. Links en rechts zijn moerassen te zien en het lijkt alsof er in één van die moerassen een alligator ligt. Helemaal zeker weet ik het niet, want we rijden natuurlijk op een snelweg.

Nog een laatste blik op de Superdome...

Die snelweg volgen we naar Baton Rouge, letterlijk vertaald: Rode Stok. De naam van de stad komt van vroeger, toen hoofden van gedode dieren op stokken werden gezet. Hun bloed liet natuurlijk een rode kleur achter op de stokken. Toen mensen later deze stokken vonden, besloten ze de stad de huidige naam te geven.

In Baton Rouge zoeken we het welkomstcentrum op, maar dit blijkt gesloten. Een brief op de deur zegt dat we bij het Capitool moeten zijn. We parkeren de auto en gaan lopend naar het gebouw. Meteen bij de ingang worden we gefouilleerd en al onze spullen worden uitgebreid gecontroleerd. Pas dan mogen we verder lopen.

Het Capitool van Baton Rouge. Dat kleine poppetje op de trap ben ik...

Een vrouw vertelt ons wat er allemaal te zien is en geeft ons wat folders mee. We beginnen in de Senaatskamer, die nu leeg is. We vinden het best bijzonder om te zien: het is eigenlijk een soort Eerste Kamer.

De Senaatskamer

Aan de andere kant van het gebouw is de vergaderkamer van de State Representatives, de mensen die de staat representeren. Ook dit is best bijzonder om te zien.

De kamer van de State Representatives

We gaan terug naar de hal, waar we de lift nemen naar de vierentwintigste verdieping. Daar stappen we over in een kleinere lift, die naar de zevenentwintigste verdieping gaat. Hier bevindt zich een uitkijkterras rondom het gebouw.

Uitzicht over Baton Rouge

Als we een rondje buitenlangs gelopen hebben, gaan we terug naar beneden. We kijken nog een keer in de kamer van de Senaat om ‘De Splinter’ op te zoeken. Jaren geleden is er op zondag een bomexplosie geweest in deze ruimte en in het dak moet nog steeds een splinter hout zitten die afkomstig is van een bureau. Na even zoeken, hebben we hem gevonden.

De Splinter (rechts van de gouden ster)

Van de Senaatskamer gaan we naar de hal, waar allerlei vlaggen hangen. Een folder die we gekregen hadden, vertelt ons precies welke vlaggen het zijn. Ook is er nog een kunstwerk op de grond gemaakt met alle gemeentenamen van de staat Louisiana.

De vlaggen in de hal

We verlaten het gebouw en maken buiten nog foto’s. Hierbij letten we ook op de traptredes: de namen van alle Amerikaanse staten (behalve Alaska en Hawaii) zijn hierop gemaakt. De eerste dertien staten staan helemaal onderaan.

De eerste dertien Amerikaanse staten

Na de foto’s lopen we terug naar de auto, waar we even een boterham eten voor we verder rijden. Bij een tankstation stoppen we een paar minuten en vervolgens gaan we de I84 op, richting de Natchez Trace Parkway. Dit is een snelweg langs een oude handelsroute. De weg loopt dwars door de bossen en is erg rustig.

Bij Mount Locust stoppen we. Het blijkt nu dat de Natchez Trace Parkway een officieel Nationaal Park is. Van een ranger krijgen we een folder met informatie en hij wijst ons de weg naar het Mount Locust-huis. Dit was vroeger een herberg, waar doortrekkende handelaren overnachtten.

Het Mount Locust-huis

We kijken bij het huis en lopen nog een stukje het bos in, waar de begraafplaats van de slaven is. Verder is het een uitgestrekt gebied met gras en bomen. Om de oude keuken heen (drie palen met klimop overal omheen en tussendoor) gaan we terug naar de auto. We rijden nog een stukje verder over de Natchez Trace Parkway, maar gaan uiteindelijk de 61 snelweg weer op.

Over de snelweg gaat het vlot richting Vicksburg. Iets over half vijf zijn we bij het park, dat om vijf uur sluit. We hoeven geen toegang te betalen en kunnen zo het park in rijden. Vrijwel meteen zien we aan beide kanten van de weg herdenkingsstenen en monumenten om soldaten uit de Civil War te herdenken.

Herdenkingsstenen en monumenten in het park

Het park doet ons denken aan Gettysburg, dat we in 2015 bezocht hebben. Ergens kan het kloppen, want Gettysburg en Vicksburg zijn allebei plaatsen die een belangrijke rol gespeeld hebben in de Civil War – de strijd tussen de noordelijke en de zuidelijke staten. Wat ons opvalt, is dat we nu vooral herdenkingsstenen zien voor de noordelijke staten. Een kaart vertelt ons dat de zuidelijke staten langs een andere weg herdacht worden.

Tussen deze heuvels is vroeger gevochten

We stoppen een paar keer om rond te kijken en foto’s te maken. Uiteindelijk worden we om kwart over vijf door een ranger aangesproken, die ons vertelt dat het park gesloten is. Hij wijst ons de weg naar de uitgang, waarbij we nog langs de oude duikboot USS Caïro rijden.

De oude duikboot USS Caïro

Door het dorp Vicksburg rijden we naar ons hotel. Het zit buiten het centrum, naast een klein winkelgebied. We checken in en gaan daarna snel op zoek naar een restaurant om iets te eten. Het wordt een Chinees buffetrestaurant, dat niet ver van het hotel zit.

Na het eten lopen we nog even langs de winkels voor we teruggaan naar het hotel. Langs het zwembad gaan we richting onze kamer. Mijn man besluit de watertemperatuur te controleren en als die zeer aangenaam blijkt te zijn, trekken we onze zwemkleding aan en nemen we nog een duik.

Als het begint te schemeren, gaan we terug naar de kamer om de route voor morgen uit te stippelen. We willen graag nog even terug naar Vicksburg Military Park om bij het Visitor Center te kijken en daarna gaan we door naar Memphis in de staat Tennessee, de stad van de twee Kings: de King of Rock ’n Roll Elvis Presley en de daar doodgeschoten Martin Luther King.

Tot morgen!

Lees verder: Dag 8



Geen opmerkingen:

Een reactie posten