dinsdag 29 oktober 2019

Reisverslag VS 2019: dag 13 - Savannah --> St. Augustine


Vrijdag 16 augustus 2019

Gisteren zijn we naar Savannah in de staat Georgia gereisd. Vandaag gaan we terug naar de staat waar onze rondreis begon: Florida. De reis is echter nog niet ten einde, want we rijden vandaag naar St. Augustine in het noordoosten van de staat.

Zoals gebruikelijk staan we rond zeven uur op. We douchen, kleden ons aan en pakken alvast zo veel mogelijk in. Vandaag is het ontbijt nog een keer inbegrepen, dus gaan we naar de receptie. Het is een compact buffetje, maar wel met veel keuze en zelfs een pannenkoekmachine.

Na een heerlijk ontbijt – waar we ook nog gezelschap bij krijgen van het schattige hondje Frank van één van de medewerkers – gaan we terug naar de kamer om de laatste spullen in te pakken. Dan checken we uit, waarbij we de dure parkeerkaart bewaren voor het plakboek, en rijden we de stad uit.

We komen op de I95 snelweg, die we een tijd volgen. Uiteindelijk komen we bij Jekyll Island, een klein eilandje dat acht dollar toegang vraagt. Voor die acht dollar mag je wel de hele dag op het eiland zijn en overal parkeren.

Welkom op Jekyll Island!

Op Jekyll Island bevindt zich het Georgia Sea Turtle Center, een opvang- en educatiecentrum over schildpadden. Via een giftshop, waar we onze toegangskaartjes kunnen kopen, komen we binnen. Bij het toegangskaartje krijg je een eigen ‘reis’-paspoort. In de ruimte naast de giftshop, waar alle informatie over het leven van de schildpadden wordt verteld, zijn namelijk vijf interactieve punten met stempels. Je kunt de stempel pas zien als je gestempeld hebt en zo ontstaat je eigen reis als schildpad: waar je wordt geboren, of je een mannetje of vrouwtje bent, waar je naartoe zwemt, welke dieren er met je mee reizen en hoe oud je wordt. Bij de stempelpunten wordt uiteraard een heleboel informatie gegeven, zodat je precies weet wat jouw reis inhoudt.

In het informatiedeel is ook Boomerang te zien: een schildpadje dat niet zelf uit het nest heeft kunnen komen. De medewerkers van het Sea Turtle Center vonden hem en hebben hem meegenomen naar het centrum, waar hij een jaar verblijft voor hij wordt vrij gelaten.

Boomerang (lastig te fotograferen door het licht en de bewegingen van dier en water)

Na het informatiedeel kunnen we naar buiten lopen, waar een schildpad is gemaakt van afval dat op het strand gevonden is om mensen bewust te maken van hoeveel afval er buiten de prullenbak belandt. In dit geval gaat het vooral om strandafval, want de meeste spullen zijn dingen die je op het strand gebruikt (schepjes, vormpjes).

De schildpad van afval

We lopen door, passeren een buitenverblijf van een schildpad en staan dan in het schildpaddenziekenhuis. Hier worden allerlei gewonde schildpadden opgevangen. Ze kunnen in het ziekenhuis aansterken en worden uiteindelijk weer terug in de natuur gebracht.

Het schildpaddenziekenhuis

Een medewerkster vertelt iets over de verschillende patiënten in het ziekenhuis: wat voor soort schildpad het is, wat ermee gebeurd is en hoe het verder gaat. Elke gewonde schildpad heeft ook een eigen ‘patiëntenbordje’ met informatie over het dier.

Patiëntenbordje van schildpad Tsunami

Sommige schildpadden hebben iets extra’s in hun zwembadje: een stukje Pvc-buis of touwen om mee te spelen, zodat hun omgeving iets natuurlijkers krijgt. Tijdens het voeren wordt ook geprobeerd de dieren uit te dagen: ze krijgen hun voedsel bijvoorbeeld in een ijsblok. Er wordt ook goed op gelet dat de schildpadden de mensen niet zien tijdens het voeren, zodat ze niet afhankelijk van mensen worden van hun eten als ze straks weer in de vrije natuur zijn.

Eten in een ijsblok

In het ziekenhuis zijn ook een aantal babyschildpadjes aanwezig. Dit zijn baby’s van wie de moeder overleden is. Op het moment dat de moeder overleed (meestal door een auto-ongeluk), konden haar eieren nog uit haar gehaald worden en kunstmatig uitgebroed worden. Door de temperatuur te veranderen, konden de medewerkers het geslacht van de schildpadjes bepalen: het zijn allemaal meisjes om de overleden moeders als het ware te vervangen.

De babyschildpadjes

We kijken nog even rond in het ziekenhuis en gaan dan terug naar het eerste deel van het centrum met de giftshop. Het geld dat er met de souvenirs verdiend wordt, gaat naar het centrum, want ze hebben het geld hard nodig voor de opvang van alle dieren. Het is ook mogelijk om symbolisch een schildpad te adopteren en dit doen wij later via de website van het centrum.

Als we nog een souvenirtje gekocht hebben, verlaten we het centrum en gaan we op zoek naar het strand. Het is niet moeilijk te vinden, maar helaas is het niet echt strandweer: de lucht ziet er dreigend uit en het waait ook. Pootje baden durven we nog wel aan, maar daar blijft het ook bij.

Het strand van Jekyll Island

We zoeken nog even naar een waterpark met glijbanen met als idee de rest van de middag zo door te brengen. Helaas begint het flink te regenen en blijkt het park ook nog gesloten te zijn, dus beginnen we aan de rit naar St. Augustine. Het is geen spannende rit – alleen wat file bij de stad Jacksonville – en we zijn dan ook al vroeg bij ons hotel. Omdat de temperatuur niet tegenvalt, besluiten we een duik te nemen in het zwembad van het hotel. We hebben het hele bad voor onszelf door onze vroege aankomst en dat betekent flink wat ruimte, want het is een groot, rond zwembad.

Tegen vijf uur kleden we ons weer om en kijken we bij de receptie voor wat folders over St. Augustine. Aan de overkant van de weg blijkt een Visitor Center te zitten (een soort VVV kantoor), waar we voor een paar dollar een boekje over St. Augustine kunnen kopen. De medewerker vertelt ons hoe we het beste kunnen lopen naar het centrum, waardoor we een kleine tien minuten later bij de oude stadspoort staan.

De oude stadspoort

St. Augustine blijkt een oude Spaanse stad te zijn met veel overblijfselen uit die tijd. Als we rondlopen, zien we veel oude gebouwen, waaronder het huis van de gouverneur van vroeger. Stiekem doet het ons een beetje denken aan Pirates of the Caribbean.

Het huis van de gouverneur

Bij een klein Italiaans restaurantje, Romeo’s, eten we een prima maaltijd voor we nog naar het Ponce de Léon hotel lopen. De ontdekkingsreiziger Ponce de Léon schijnt vroeger hier op zoek te zijn geweest naar de Fountain of Youth (de fontein van de eeuwige jeugd) en het stadje buit dit toeristisch gezien erg uit: er is bijvoorbeeld een park waar de fontein nagemaakt is (en waar een hoge toegangsprijs voor wordt gevraagd) en op een stadspleintje staat het hele verhaal over de fontein ook nog eens uitgelegd.

Het Ponce de Léon hotel

Via het oude fort, waar de zon nu achter ondergaat, lopen we terug naar ons hotel. Daar stippelen we alvast de route uit voor morgen: we reizen helaas alweer terug naar Orlando. Voor we daar aankomen, zullen we eerst nog het Kennedy Space Center bezoeken: het centrum over de ruimtevaart, iets waar we allebei erg naar uitkijken.

Zonsondergang bij het fort

Tot morgen!

Lees verder: Dag 14



Geen opmerkingen:

Een reactie posten