vrijdag 23 september 2016

Reisverslag Noord-Amerika 2016: dag 18

Woensdag 27 juli 2016: Yosemite --> San Francisco

Na alle prachtige en bijzondere natuur van de afgelopen weken zeggen we vandaag de nationale parken gedag. We gaan naar de stad San Francisco, een rit van een kleine 200 mijl – ruim drie uur rijden.

Ook vandaag staan we weer vroeg op, want we willen zo veel mogelijk tijd in San Francisco door kunnen brengen. Iets over achten gaan we ontbijten, dat erg slecht geregeld blijkt te zijn: er is weinig keus en ook zeer weinig ruimte om te zitten. “Maar,” zo meldt een medewerker, “neem gerust je bord mee naar je kamer!” Aangezien onze kamers aan de andere kant van het hotel liggen, vinden we dit geen optie. Gelukkig komt er net een tafeltje vrij en kunnen we rustig eten. We blijken net op tijd te zijn: als we goed en wel zitten, valt de stroom binnen uit en is het niet meer mogelijk koffie of sap te pakken…

We zijn dan ook blij als we uit kunnen checken en gaan rijden. Iets voorbij het hotel stoppen we om te tanken, waarna we de bergen weer in gaan. Met de haarspeldbochten valt het vandaag mee en langzaam worden de bergen ook meer heuvels.

Hoe dichter bij San Francisco we komen, hoe drukker het wordt. Via een heel erg slechte weg, vol met hobbels en kuilen, komen we in de file voor de Oakland Bay Bridge. We betalen de tol en mogen dan de brug over, waarbij we San Francisco voor het eerst te zien krijgen.

Zonder al te veel problemen komen we bij ons hotel. De kamers zijn nog niet klaar, maar we kunnen de bagage eventueel afgeven. Omdat de parkeerplaats beveiligd is, slaan we dit aanbod af en gaan we eerst iets eten bij de broodjeszaak aan de overkant. Ondertussen bestuderen we de plattegrond van de stad die we bij het inchecken gekregen hebben. We blijken vlakbij Market Street te zitten, een bekende hoofdstraat, dus beginnen we na het broodje te lopen.

Het is inderdaad niet ver lopen, maar het is ook niet de meest chique buurt. Gelukkig blijft het bij kijken en bereiken we veilig het Visitor Center van de stad. Daar kopen we Muni paspoorten: pasjes waarmee je drie dagen onbeperkt gebruik van al het openbaar vervoer mag maken. De pasjes zijn er ook voor een dag, maar aangezien we twee dagen in San Francisco zijn, is dit voordeliger dan twee losse passen.

Met de pasjes op zak stippelen we onze route uit. Het eerste stukje moeten we afleggen per cable car: de bekende kabeltram die over de heuvels van de stad rijdt.

De bekende cable car

We hebben het geluk dat we bij het begin-/eindpunt van de route staan, zodat we kunnen zien hoe de cable car werkt: het trammetje rijdt een platform op, waar het handmatig gedraaid wordt. Vervolgens wordt het van het platform afgeduwd en kan het weer op weg.

Schouders ertegen en draaien maar!

Na even gewacht te hebben in een lange rij, waarbij er veel zwervers om ons heen te zien zijn, mogen we de cable car in. We rijden naar Lombard Street: de bekende bochtige straat.

Lombard Street

Behalve de straat is hier ook goed te zien hoe heuvelachtig San Francisco is. Lopen is eigenlijk geen optie, maar we proberen het toch, aangezien we niet onze tijd willen verdoen met wachten op een bus of cable car.

San Francisco is gebouwd op heuvels

Het grootste gedeelte van de wandeling gaat heuvelaf, wat het iets makkelijker maakt. We komen uit bij Fisherman’s Wharf, de haven van de stad.

Fisherman's Wharf

Fisherman’s Wharf is eigenlijk meer een entertainmentgebied dan een echte haven, hoewel er wel boten aan kunnen komen. De meeste mensen komen echter naar Fisherman’s Wharf voor iets anders dan boten, al trekt een oude duikboot veel bekijks.

Een oude duikboot bij Pier 45

Vanaf Fisherman’s Wharf heb je ook een prachtig uitzicht over de stad met diverse bekende, opvallende torens.

Uitzicht over de stad

Ook is het gevangeniseiland Alcatraz goed te zien. Morgen zullen we dit nog beter te zien krijgen: dan gaan we het eiland bezoeken.

Alcatraz, het bekende gevangeniseiland

We lopen over Fisherman’s Wharf richting Pier 39. Dit is het bekendste punt van de haven: hier liggen de zeeleeuwen op houten vlonders te genieten van de zon.

Pier 39 met de zeeleeuwen

Een tijdje staan we alleen maar te kijken naar de zeeleeuwen, die erg lui zijn. Af en toe duikt er eentje in het water om vervolgens ergens anders weer op een vlonder te klimmen, waarbij de rest van de zeeleeuwen luidkeels protesteert.

"Hé, ga van me af!"

Uiteindelijk verlaten we Pier 39 en lopen we nog even door de winkeltjes erbij. Ook drinken we iets voor we met de bus terug gaan naar Market Street. Vanaf de bushalte lopen we terug naar het hotel, waarbij we onderweg weer erg vreemde figuren tegenkomen.

Als we bij het hotel zijn, checken we in en vragen we om advies voor een restaurant in de buurt. Het meisje adviseert ons een Italiaans restaurant, maar het lukt ons niet het te vinden. Na het een aantal keer gevraagd te hebben, blijkt dat we nog verder door moeten lopen voor we er zijn. Het eten blijkt gelukkig heerlijk, dus we hebben niet voor niets gelopen!

Na het eten gaan we nog even naar de supermarkt voor wat boodschappen. Bij de kassa probeert een zwerver om geld te bedelen, maar hij wordt meteen naar buiten gestuurd door de beveiliging. Dit is niet alleen in deze supermarkt, maar in heel veel winkels, aangezien San Francisco heel veel zwervers heeft. Alcohol wordt bijvoorbeeld daarom ook niet in supermarkten verkocht.

Op de terugweg naar het hotel komen we verder geen zwervers meer tegen en we maken het snel gezellig op de kamer. Ook spreken we vast het één en ander af voor morgen, als we naar het gevangeniseiland Alcatraz gaan.

Tot morgen!

Lees verder: Dag 19 (San Francisco)Geen opmerkingen:

Een reactie posten