maandag 13 september 2021

Reisverslag Limburg 2021: dag 6

Woensdag 18 augustus 2021

De dag begint wisselvallig qua weer: als we wakker worden is het droog, maar iets later barst er toch een flinke bui los. De temperatuur is gelukkig wel iets hoger dan gisteren, want toen vonden we het echt erg fris.


Na de gebruikelijke ochtendrituelen maken we ons klaar voor ons bezoek aan GaiaZoo. Onze reservering is om tien uur en deze keer willen we echt op tijd zijn. Het is een kwartiertje rijden, maar voor de zekerheid vertrekken we al iets over half tien. Onderweg komen we langs een internationale school en langs het hoofdkwartier van de NATO. Dit laatste doet ons begrijpen waarom er hier een internationale school is.


We hebben geen files, opstopping of honderden rotondes onderweg, dus we zijn keurig om kwart voor tien al bij de dierentuin. Het spettert af en toe een beetje, dus doen we toch de regenhoes maar over de kinderwagen.


Vanaf de parkeerplaats lopen we naar de ingang, waar onze e-tickets gecontroleerd worden. We krijgen een uitrijkaart voor het parkeerterrein en mogen een plattegrond pakken. Dan mogen we het park in.


Het eerste stuk is vooral wandelen door groen gebied. Op één punt zijn grote dierenfoto’s opgehangen, waar je bij kunt poseren. Uiteindelijk komen we bij de eerste dieren van het Taiga-gebied: de kamelen. Hier is een overdekt stukje bij, wat goed uitkomt: het begint net wat harder te regenen en ons kleine mannetje moet zijn hapje.


Wandelen naar de eerste dieren

Vanaf de kamelen lopen we door naar de vlakte met de przewalskipaarden en het verblijf van de Europese nerts. Deze laatste kunnen we echter niet ontdekken. We lopen door en komen bij de otters, altijd favoriete dieren van ons. Het is echter zo druk dat een foto maken moeilijk is zonder de anderhalve meter regel te overtreden.


De otters zijn lekker aan het spelen

Het pad gaat verder langs het verblijf van de muntjak en de rode panda. Het kost enig speurwerk om de rode panda’s te vinden, de muntjakken zijn makkelijker te zien.


Via het Limburghuis met vuursalamanders (voor de Frozen 2 kijkers: Bruni, dat schattige blauwpaarse beestje, is een vuursalamander) komen we bij het middendeel van de dierentuin met de kinderboerderij. Hiervandaan kunnen we naar de verschillende delen van het park, elk met hun eigen thema: de Taiga, de Savanna en het Rainforest. Eerst kijken we echter nog even bij de Vlaamse reuzen, die drie schattige kleintjes hebben.


'Bruni'

Mama of papa met twee van de drie kleintjes

We lopen verder langs de dwergnijlpaarden en komen uit bij het punt waar we moeten kiezen tussen het Rainforest en de Savanna. De aanbevolen route zegt dat we naar het Rainforest moeten gaan, dus dat doen we. Hier zien we de bongo en de indrukwekkende gorilla’s.


De dwergnijlpaarden

Voor de foto van de gorilla toch even de zoom gebruiken van de camera!

Vanuit het gorillaverblijf komen we langs de penseelzwijnen en diverse andere apen. Het Doodshoofdapenbos is nog niet open, maar aangezien het om elf uur open gaat en het bijna elf uur is, wachten we even. Kinderwagens mogen niet mee naar binnen, dus gaan we om de beurt. We vinden het erg leuk om de loslopende aapjes te zien springen en spelen, al vormt het wel een uitdaging voor een goede foto!


Doodshoofdaapje in het bos

Langs nog meer apenverblijven komen we bij de Pampa Lodge, een klein restaurantje met uitzicht op de vicuña’s. Ook zijn er toiletten bij, alleen zijn de heren en dames niet gescheiden. Er blijken ook toiletten te zijn voor mindervaliden, maar dit staat niet aangegeven. We kunnen ook geen verschoonmogelijkheid vinden, dus krijgt ons mannetje een schone luier op een bankje naast een klein haardvuurtje achter het restaurantje. Deze plek scoort dus weer hoog in de top tien van vreemdste verschoonplekken!


Je moet toch ergens verschonen!

Na een flesje en een boterham voor onszelf, ontvluchten we het drukke terrasje waar duidelijk niet aan anderhalve meter afstand wordt gedacht. Langs de tapir en de beverratten komen we bij het verblijf van de boshond, die zich lekker verstopt houdt in het bos. Daarna zien we het bordje dat we nu alle dieren gezien hebben. Misschien toch een tip voor het park om de route iets duidelijker aan te geven, want we hebben zeker niet alle dieren gezien!


We staan weer op het plein bij de speeltuin en gaan richting de Savanna. Meteen zien we de leeuwen, die net iets te eten hebben gekregen. Hierdoor zijn ze wat actiever en één leeuwin loopt zelfs vlak langs het glas.


Nala aan de wandel

Aan de overkant van de leeuwen hebben de stokstaartjes hun verblijf, dat ze delen met een stekelvarken.


"Tsja, als ik zo kijk naar de lucht, zou het kunnen gaan regenen, maar het zou ook niet kunnen gaan regenen..."

Via het verblijf van de Afrikaanse wilde honden, die lekker liggen te slapen onder een rots, komen we bij de grote savanne. Hier zien we giraffen, springbokken, kudu’s en struisvogels. Een ander savannedeel wordt bewoond door neushoorns en zebra’s. Iets verderop zien we de vele flamingo’s. Een klein flamingootje wordt net gevoed door zijn moeder, wat bijzonder is om te zien. Flamingo’s blijken kopvoeders te zijn, wat betekent dat moeder haar jong via de snavel kan voeden.


Even kijken bij de giraffen!

Voedingstijd bij de flamingo's!

We zijn alweer bij het einde van de Savanna en gaan door naar DinoDome, een grote overdekte speeltuin. Hier is ons mannetje echt nog iets te klein voor, dus pauzeren we even op het terras van het restaurant vlakbij om te kijken welke dieren we nog moeten zijn. Dat blijkt een deel van de Taiga te zijn, dus gaan we naar het voorste deel van het park. We beginnen bij Parkieten Paradijs, waar verschillende gekleurde vogels te zien zijn.


Parkieten Paradijs

Na de parkieten komen we bij de wasberen en het stinkdier. Hier blijven we iets langer staan, want we vinden de wasberen erg schattige diertjes.


De wasberen in hun verblijf

Aan de overkant van de wasberen is het verblijf van de wolven. Iets verderop zijn deze dieren inderdaad te zien.


Een van de wolven

Vervolgens gaan we op zoek naar de lynx en de bever, maar we vinden ze helaas niet. De veelvraat vinden we na enig speurwerk wel en de rendieren zijn helemaal gemakkelijk om te zien.


De rendieren

Aan de andere kant van het lynxen verblijf hebben we meer geluk: in de verte zien we een oortje bewegen. Vanaf het panoramaterras zijn ze zelfs bijna helemaal te zien.


De lynxen

We zijn daarna weer terug op het plein van de kinderboerderij en overleggen even wat we nog willen zien. We ontdekken dat we de grootoorvossen nog niet gezien hebben op de Savanna, dus lopen we daarheen. De dieren zijn buiten, maar je moet niet met je ogen knipperen: ze zijn flink aan het rennen en verdwijnen zo weer tussen de struiken.


Grootoorvos

Vanaf de grootoorvossen gaan we terug naar de Congo Volière, waar we nog wat vogels zien. Ook zien we de dwergnijlpaarden en de gorilla’s nog een keer, net als de andere apen van het Rainforest. Ik loop nog een snel rondje door het Doodshoofdapenbos en spot nog een babyaapje.


Doodshoofdaapjes met kleintje

Via een zijpad komen we bij het verblijf van de reuzenmiereneter, die we nog niet eerder gezien hadden. We vinden het een bijzonder dier met zijn lange snuit en volle staart.


Reuzenmiereneter

We lopen nog door de Puna Volière met onder andere rode ibissen en komen dan bij het Tapir Terrarium, waar onder meer kleine kikkers te zien zijn. Langs de boshond, die we in een flits voorbij zien komen, lopen we terug naar het plein met de kinderboerderij.


Ons plan is om bij de uitgang nog een ijsje te halen en even in de winkel te kijken. Het ijsje gaat echter niet door, want de kassa is net vastgelopen en je kunt alleen maar gepast contant betalen. We lopen dus door naar de souvenirwinkel, waar volgens de regels maar 1 persoon per gezelschap tegelijk naar binnen mag (kinderen jonger dan 13 uitgezonderd). Wij gaan dus netjes om de beurt, maar verder lijkt niemand zich aan deze regel te houden.


Na de winkel lopen we terug naar de parkeerplaats en rijden we weer naar ons huisje. Daar doen we even lekker rustig aan, want we hebben weer veel gelopen vandaag. We vonden GaiaZoo best een leuke dierentuin, maar het park heeft toch ook wel wat mindere kanten. De route staat bijvoorbeeld slecht aangegeven en er zijn best wat zijpaden, waardoor je gemakkelijk dieren mist. Ook zijn de voorzieningen niet overal heel goed. Het park doet wel zijn uiterste best om de Coronaregels na te leven met veel borden en stickers; helaas houden de bezoekers zich echter slecht aan deze regels en is er weinig handhaving op. Na ons dagje er vandaag hebben we dan ook zoiets van: we hoeven niet perse nog eens terug naar deze dierentuin. De afstand speelt natuurlijk ook een beetje mee, al hebben we wel dierentuinen in het noorden van het land (Aquazoo Leeuwarden, Wildlands Emmen) die we wel de lange reistijd waard vinden. Kortom: een leuke dierentuin voor even een dagje uit, maar je hoeft er wat ons betreft niet speciaal naartoe te rijden.


Tot morgen!


Lees verder: Dag 7 en dag 8


Geen opmerkingen:

Een reactie posten