donderdag 9 september 2021

Reisverslag Limburg 2021: dag 4

Maandag 16 augustus 2021

De bewolking van gisteravond is tijdens de nacht blijven hangen, zodat het een stuk koeler is. Voor ons kleine mannetje is dat wel fijn, want door de warmte in de slaapkamer heeft hij iets minder goed geslapen. Na zijn fles brengen we hem dan ook terug naar bed en moeten we hem uiteindelijk zelfs wakker maken voor zijn tweede fles.


Wij hebben intussen toch buiten ontbeten (wel met een lange broek en een vestje aan) en de plannen voor de dag besproken. We hebben besloten om naar Valkenburg te gaan, waar we Mergelrijk willen bezoeken.


Zoals bij bijna alle attracties tegenwoordig moet je reserveren voor Mergelrijk. We reserveren voor kwart voor één, denkend dat dit prima uitkomt qua planning met het flesje van ons mannetje. Helaas heeft ons mannetje niet zo veel zin om op te schieten en vertrekken we toch iets later dan gepland. Onderweg hebben we gelukkig weinig vertraging (maar wel heel veel rotondes…) en zijn we om iets over half één in Valkenburg. Er moet een parkeerterrein zijn tegenover Mergelrijk, maar helaas is dit vol. We moeten doorrijden, want er zit een auto achter ons, en kunnen pas een stuk verderop keren. Op een kleine afstand van de ingang zit nog een parkeergarage, waar we de auto op het parkeerdak neerzetten. Inmiddels is het tien over half één. Om de stress nog iets erger te maken, ruiken we iets als we ons kleine mannetje uit de auto halen… We haasten ons naar de ingang van Mergelrijk, die toch verder lopen blijkt te zijn dan we dachten, en komen om vijf voor één aan. Gelukkig mogen we toch nog naar binnen.


De route door Mergelrijk begint met een trap naar beneden, want Mergelrijk gaat over het mergel dat uit ondergrondse grotten is gehaald. We sjouwen de kinderwagen naar beneden en komen uit bij de toiletten. Op de gang is een verschoonruimte, waar we snel ons kleine mannetje een schone luier geven. Dit is zeker weer een plek die hoog scoort in onze top tien van meest bijzondere plekken om een luier te verschonen!


Als alles en iedereen weer schoon is, gaan we de grotten in. Het eerste deel laat iets zien over de mijnbouw en over fossielen in mergel. Vervolgens komen we bij een draaipoortje, waar het toegangsmuntje in moet dat we gekregen hebben. Met een beetje creatief tilwerk kan ook de kinderwagen erdoor en kunnen we weer verder.


De mijnbouw in mergel

Informatieborden vertellen meer over de blokbrekers en het verzamelen van mergel, waardoor de gangen zijn ontstaan waar we nu in lopen. Hier en daar zijn ook merktekens te zien die de locatie van de gang aangeven. Verder zijn er uit mergel kunstwerken gemaakt, variërend van een model van oud-Maastricht tot meer op schilderijen lijkende kunstwerken. Hier wordt ook verteld over de bokkenrijders, die we meer kennen vanuit de Efteling.


Oud-Maastricht

'Schilderij' van de bokkenrijders

We volgen de eenrichtingsroute door de gangen en komen langs de fossielengroeve. Hier mogen kinderen zelf fossielen zoeken. Wat ze vinden, mogen ze houden. Verderop is het grottenatelier, waar je zelf een kunstwerk van mergel mag maken. Wij maken de eerste letter van de naam van ons mannetje als herinnering aan onze eerste vakantie met z’n drietjes.


Zelf aan de slag met mergel

Na het grottenatelier komen we bij Dinorijk, waar ‘dinosauriërs’ te zien zijn. Op een scherm is te zien wat de dino’s te maken hebben met mergel. Het filmpje is gemaakt door de Zandtovenaar, die - dit keer in mergelstof in plaats van in zand - het verhaal uittekent. Het is prachtig wat hij laat zien, wat we eigenlijk al wisten: we hebben namelijk ook filmpjes van hem gezien waarin hij het kerstverhaal in zand uittekent.


Dinorijk

Het volgende hoogtepunt van de grotten is de Nachtwacht van mergelsteen. Het is prachtig nagemaakt en ons kleine mannetje kan hierdoor al trots zeggen dat hij met vijf en halve maand de Nachtwacht al heeft gezien (al ligt hij nu net te slapen…)!


De Nachtwacht van mergel

Naast de Nachtwacht is de Thomas Didden groeve, een lager gelegen, donkere grot waar je zelf met houtskool je naam op de muren kunt schrijven. Mijn man schrijft onze namen op, ik voeg daar later ons konijn Fleur aan toe.


Fleur op mergel

We gaan door naar het laatste stuk van Mergelrijk: informatie over de champignonteelt en over de Romeinen. Ook is er een muur met gaten waar je vleermuizen zou kunnen zien. Verder is er nog het toeristische plaatje met ‘Groeten uit Valkenburg’ en in de grot ernaast het nagemaakte kasteel van Valkenburg.


Een van onze reisknuffels bij 'Groeten uit Valkenburg'

Via een nieuw draaipoortje komen we bij de uitgang, die tegelijkertijd de ingang is van de Steenkoolmijn (ook te bezoeken). We lopen nog even terug naar de ingang van Mergelrijk voor het toilet en gaan dan, na een stukje de Cauberg opgelopen te hebben, naar het centrum van de stad. We komen daarbij langs een Mexicaans restaurant, genaamd El Castillo. Op de deur zitten twee stickers die aangeven dat het restaurant geschikt is voor vegetariërs en veganisten. Dit trekt onze aandacht en we bekijken geïnteresseerd de menukaart.


Terwijl we nadenken over eventueel eten in het restaurant lopen we verder het centrum in. Dat bestaat eigenlijk alleen uit restaurantjes met terrasjes en wat souvenirwinkeltjes, zoals wij zien. Als we een zijstraat ingaan, valt ons meteen op dat dit het gebied is dat door de overstromingen van kort geleden getroffen is. Alle panden zijn gesloten en afgezet met hekken. We draaien snel om, want we hebben geen zin om ramptoerist te zijn bij mensen die het zo zwaar getroffen hebben.


We lopen terug naar het drukke centrum en gaan een ijssalon in voor een lekker ijsje en een flesje en schone luier voor ons mannetje. Ondertussen bellen we met het Mexicaanse restaurant om te vragen of ze vanavond nog plaats hebben. Dit hebben ze al om half vijf, wat betekent dat we niet heel lang meer hoeven te wachten. Tegen de tijd dat ons mannetje klaar is, is het zelfs nog maar een klein halfuurtje. We lopen nog even naar een winkel in de buurt en dan is het al etenstijd!


Als we binnenkomen, worden we meteen aangenaam verrast door de aankleding van het restaurant. Alle tafels hebben vrolijk gekleurde tafelkleden, er is een groot terrarium met twee hagedissen (?) erin en links zijn drie papegaaien te zien. Iets verderop in het restaurant spettert een fontein.


Het restaurant van binnen, met het buffet

Wij krijgen een tafel in de hoek met uitzicht op het buffet. Op de menukaart staat een hele pagina met vegetarische / veganistische gerechten, maar we besluiten toch om voor het buffet te kiezen. Er is een uitgebreide saladebar, er zijn vier soorten soep, een paar warme hoofdgerechten en een dessertbuffetje. Als we niet genoeg hebben aan de warme hoofdgerechten, zo wordt ons verteld, mogen we gratis nog een vegetarisch gerecht bestellen.


We beginnen met de saladebar, waar we al heerlijk van kunnen eten. Vervolgens ga ik voor de maïssoep, terwijl mijn man de bonensoep probeert. Beide soepen smaken heerlijk! Vervolgens gaan we door met de hoofdgerechten, waarvan we de jambalaya rijst erg lekker vinden. Ook kunnen we zelf een taco en een wrap beleggen. Uit nieuwsgierigheid bestelt mijn man het vegetarische gerecht, wat prima smaakt. Omdat ik de maïssoep echt heerlijk vond, neem ik nog een kopje hiervan, terwijl mijn man de cactussoep probeert. Zijn reactie? Tranen in zijn ogen en stoom uit zijn oren, zo pittig blijkt de soep te zijn!


Als laatste gaan we nog voor een dessert, waarbij we kunnen kiezen uit verschillende soorten mousse en taart. Vooral de sinaasappelmousse is erg lekker van smaak. Met een zeer volle buik rekenen we af en verlaten we het restaurant. Bijna rollend gaan we door de regen naar het parkeerterrein, zo vol zitten we. Maar het was wel erg lekker allemaal!


We rijden terug naar het huisje, waar we ons kleine mannetje naar bed brengen voor we zelf op de bank neerploffen om uit te buiken. Wat een aanrader is dat restaurant, zeker ook voor vegetariërs en veganisten. Een keer per maand is er ook een compleet veganistisch buffet, waar we stiekem wel nieuwsgierig naar zijn. Voor de lijn is het maar goed dat het buffet er niet is tijdens ons verblijf! Gelukkig hebben we vandaag ook veel gelopen in Mergelrijk, wat we ook een aanrader vinden. Met een kinderwagen is het op een paar kleine puntjes even improviseren, maar verder is het prima te doen. Voor iets oudere kinderen is het ook een erg leuk uitje met alles wat er te zien en te doen is. En een voordeel is ook dat het binnen is, dus zeer geschikt voor een wat meer regenachtige dag als vandaag en - zoals er nu voorspeld wordt - morgen.
Tot morgen!

Lees verder: Dag 5


Geen opmerkingen:

Een reactie posten