dinsdag 23 augustus 2016

Reisverslag Noord-Amerika 2016: dag 6

Vrijdag 15 juli 2016: Flagstaff --> Page

Volgens het routeboekje valt de rit van vandaag mee: slechts 127 mijl. Wij weten wel beter: we gaan vandaag naar de Grand Canyon!

Omdat we ruim de tijd willen hebben voor dit prachtige nationale park staan we vroeg op. Het ontbijt zit gelukkig inbegrepen bij het hotel vandaag, zodat we niet op zoek hoeven te gaan naar een restaurant. Het is ook een prima ontbijt met ruime keus in broodjes, cornflakes en sap. Er is zelfs vers fruit, maar niet alles daarvan smaakt helaas even lekker…

Na het ontbijt pakken we de laatste spullen in en gaan we de auto inladen. Terwijl we inladen, zien we opnieuw een lange goederentrein voorbij komen, zoals hier ongeveer om het kwartier het geval is.

Om het kwartier rijdt er een lange goederentrein over het spoor langs het hotel

We checken uit en gaan rond tien voor half negen rijden. Het eerste gedeelte van de route is een zogeheten ‘scenic route’, oftewel een route met mooi uitzicht. Dit klopt: we rijden door de bergen met overal naaldbomen en komen tot een hoogte van 8000 voet (een kleine 2700 meter). Ook komen we langs Nordic Village, een dorpje in de bergen met allerlei wintersporten.

Door het Coconino National Forest komen we in de buurt van Red Rock Mountain, een – de naam zegt het al – rode rotsberg. Delen van de berg zijn zwart door brand en op andere stukken staan wat kleine boompjes.

Langzaam wordt de grond wat roder van kleur. We komen in de buurt van de 64 snelweg en zien een dorpje met western huisjes, compleet met wielen voor oude koetsen en houtsnijwerken. Ook komen we langs Bedrock City, een dorpje waar de Flintstones wereld is nagebouwd. Jaren geleden heb ik tijdens een vakantie in het hotel hier tegenover overnacht, dus dit is een leuke flashback!

Nu komen we echt in de buurt van de Grand Canyon. Het wordt steeds drukker met auto’s en ook zien we het vliegveldje waar voornamelijk helikopters vertrekken voor een rondvlucht over de canyon. Via de South Entrance, de zuidelijke ingang, komen we het park binnen. Er is echter nog niets te zien, ook niet vanaf de parkeerplaats waar we de auto weg zetten. We volgen lopend de bordjes en dan… staan we echt bij de Grand Canyon.

De eerste blik op de Grand Canyon

Het is eigenlijk niet te beschrijven hoe mooi en indrukwekkend de Grand Canyon is. Je moet je voorstellen dat je op een plateau staat en naar beneden kijkt en daar zie je alleen maar rotsen die hun vorm gekregen hebben door de rivier, de wind en ijs van vroeger. Het is heel bijzonder!

Bijna niet op foto vast te leggen: de indrukwekkendheid van de Grand Canyon

We nemen de tijd bij Mother Point, het eerste uitkijkpunt, en lopen een stukje langs de canyon. Aan de overkant zien we flinke rookwolken. Het blijkt dat er aan de noordkant een brand woedt, al sinds eind juni door blikseminslag. Het vuur is helaas niet onder controle te krijgen, de verwachting is dat het pas uitgaat bij flinke regenval. Gelukkig hebben wij geen plannen om de noordkant te bezoeken in verband met de afstand: hemelsbreed is het van het zuiden naar het noorden niet heel ver, maar met de auto moet je er helemaal omheen rijden. Dit betekent een rit van drie tot vier uur…

Rechts op de foto zijn de rookwolken te zien

Vanaf Mother Point nemen we de gratis shuttlebus. Deze brengt ons langs het bekende uitkijkpunt Yavapai Point terug naar Grand Canyon Village, waar we over kunnen stappen op een andere bus. Dat is heel goed geregeld hier: er rijden langs de hele canyon gratis shuttlebussen. Het gaat ook allemaal erg netjes met rijen en nauwelijks mensen die voordringen.

Met de blauwe shuttlebus rijden we langs Grand Canyon Village naar het volgende overstappunt. Onderweg zien we wat lodges (hotels) en een grote elk, een soort hert/rendier. Ook komen we langs de trein, die twee keer per dag aankomt bij de Grand Canyon.

Op het overstappunt stappen we, net als de meeste toeristen, over op de rode shuttlebus. Deze brengt ons de berg op naar heel mooie uitkijkpunten. We stoppen als eerste bij Maricopa Point, waar een oude mijn van vroeger te zien is.

De oude mijn

Vanaf Maricopa Point lopen we verder langs de canyon naar Powell Point. Ondanks de warmte besluiten we nog één punt verder te gaan naar Hopi Point. Hier hebben we voor het eerst zicht op de Colorado River, die de diepe kloven in de canyon uitgesleten heeft.

In het midden is de rivier te zien

We vervolgen onze reis met de bus en stappen uit bij Hermits Rest, het eindpunt van de rode route. Hier kunnen we even iets eten en uiteraard nog steeds genieten van het uitzicht.

Even pauzeren bij Hermits Rest

Als we iets gegeten en gedronken hebben in het gezelschap van enkele eekhoorns, gaan we met de bus terug naar het overstappunt. Onderweg zien we voortdurend de canyon, die er elke keer net weer anders uit lijkt te zien. De blauwe busroute laat minder van de canyon zien, maar wel zien we weer verschillende elks (herten).

Ook hier zitten veel eekhoorns

Terug in Grand Canyon Village lopen we naar de auto en rijden we langzaam richting de uitgang van het park. We stoppen nog wel bij Desert View, waar een grote uitkijktoren staat.

De uitkijktoren van Desert View

Ook bij Desert View is de Colorado River goed te zien. Helaas zien we ook de enorme rookwolken van de brand aan de noordkant.

Uitzicht vanaf Desert View met de rivier en de rookwolken

Na het eten van een heerlijk koud ijsje is het tijd om de auto weer in te gaan. Onze eindbestemming vandaag is het dorpje Page. Onderweg zien we nog wat stukjes van het begin van de Grand Canyon, maar daarna wordt het steeds droger en rotsachtiger. Af en toe zien we kraampjes langs de weg van Navajo Indianen die sieraden verkopen.

Zo’n 42 mijl voor Page komen we terecht in de rookwolken van de Grand Canyon brand. Het is op zich niet eng om te rijden, het is alleen wat slechter zicht en de brand is een beetje te ruiken.

Uiteindelijk komen we uit bij het dorpje Page waar we met een klein beetje moeite ons hotel kunnen vinden. Na een zeer trage incheck en kamerkaartjes die niet werken, zijn we er dan toch eindelijk. We leggen snel de koffers neer en gaan dan op zoek naar een restaurant. Vlakbij vinden we een Chinees, waar vanavond lopend buffet is. Het is er erg druk, maar dat komt omdat het eten prima is. Met volle maag keren we dan ook terug naar het hotel.

Daar proberen we nog even een duik te nemen in het zwembad, maar het water is zo koud dat we er snel weer uit gaan. Het liefst willen we nu nog even wat kleren wassen in de machines van het hotel, alleen heeft de receptie helemaal geen kwartjes om te wisselen, dus wordt het toch een handwas doen. Dit levert interessante taferelen op, want hoe hang je een waslijn op door een hotelkamer? Laat ik het erop houden dat we niet bang hoeven te zijn voor inbrekers die via de deur binnenkomen, want die hangen meteen in het wasgoed!

Als we alles opgeruimd hebben, zitten we lekker nog even op de kamer. We hoeven vanavond namelijk niet op tijd naar bed: morgen blijven we in Page en zullen we Antelope Canyon bezoeken. Dit bezoek staat iets voor half twaalf gepland, dus we kunnen lekker uitslapen.


Tot morgen!

Lees verder: Dag 7 (Page)Geen opmerkingen:

Een reactie posten