woensdag 31 augustus 2016

Reisverslag Noord-Amerika 2016: dag 9

Maandag 18 juli 2016: Chinle --> Moab

Na twee drukke en indrukwekkende dagen is het vandaag iets rustiger: we zullen eerst Canyon de Chelly (Canyon de “Tsjee”) bezoeken, waarna we doorrijden naar Moab – een rit van ongeveer 200 mijl.

Door alle indrukken van de afgelopen tijd slapen we eindelijk redelijk goed door. Rond zeven uur staan we op en na het ochtendritueel van douchen, aankleden en inpakken gaan we naar het restaurant van het hotel om te ontbijten. Het is een prima ontbijt: een omelet met kaas en champignons en daarbij gebakken aardappelsnippers en toast. Genoeg dus om de dag weer mee door te komen!

Als iedereen uitgegeten is, pakken we de laatste spullen in, checken we uit en gaan we weer op weg. Onze eerste bestemming – Canyon de Chelly – blijkt vlakbij het hotel te zijn: na nog geen twee minuten rijden staan we al bij het Visitor Center.

Omdat Canyon de Chelly een wat kleiner park is en omdat er ook nog mensen wonen, is de toegang gratis. Wel krijgen we natuurlijk een kaart van de canyon, zodat we weten waar alle uitkijkpunten zijn.

Met de kaart voor onze neus beginnen we aan ons bezoek van Canyon de Chelly. We hebben besloten de eerste twee uitkijkpunten voorbij te rijden, maar als we ze zien, besluiten we later toch even terug te komen. We rijden nu eerst door naar Junction Overlook, waar we de canyon echt goed kunnen zien.

Uitzicht op de canyon

Canyon de Chelly is weer een canyon, oftewel een kloof waarin je naar beneden kijkt. In de kloof zijn aparte rotsen te zien, maar ook huizen van Indianen die daar nog wonen.

Wie goed kijkt, ziet in de vallei Indianenhuizen

Van Junction Overlook gaan we door naar White House Overlook, een uitkijkpunt waar je het witte huis moet kunnen zien: een rotswoning, net zoals Montezuma Castle. Deze rotswoning is echter een stuk kleiner en ligt bovendien erg ver weg.

White House, sterk ingezoomd

We rijden door naar het laatste uitkijkpunt van de zuidelijke kant van Canyon de Chelly – Spider Rock Outlook. Hier staat midden in de canyon een aparte rots waar, volgens verhalen van vroeger, een spinnenvrouw bovenop woont.

Spider Rock Outlook met de aparte rots in het midden

Nadat we even rondgekeken hebben, rijden we terug richting het Visitor Center. Onderweg stoppen we nog even bij Tunnel Overlook, één van de eerste uitkijkpunten waar we op de heenweg voorbij gereden waren.

Tunnel Overlook

Dan is het tijd om echt te beginnen aan de rit van vandaag. We verlaten het park en gaan terug naar de snelweg. Via de 191 snelweg komen we bij de 160, waar we even stoppen bij een tankstation voor een broodje. Vervolgens komen we terug op de 191 en rijden we door het plaatsje Bluff heen. Behalve mooie, aparte rotsen is hier een historisch fort nagebouwd met een tipi erbij, lemen huisjes, huifkarren en wagenwielen. Helaas hebben we geen tijd om te stoppen, want Moab is nog ver!

Aparte rotsen onderweg

We rijden door en steken de staatsgrens Arizona-Utah over. Hier is het landschap net weer iets anders: iets meer groen met soms grote velden die voor landbouw gebruikt worden of door dieren om op te grazen.

Welkom in Utah!

Via het dorpje Blanting, waar we een mix zien van prachtige huizen en vervallen gebouwen, komen we weer in de bergen. Af en toe ligt er een dorpje, maar verder zien we alleen rotsen en de weg.

Zo’n veertig mijl voor Moab zien we een bordje voor Canyonlands, een enorm groot nationaal park dat bestaat uit drie delen. Morgen willen één van die delen bezoeken. Nu hebben we alvast een voorproefje, want in de verte kunnen we het landschap zien dat lijkt op Canyonlands.

Na de weg nog een tijdje gevolgd te hebben, komen we in Moab. Zonder problemen vinden we het hotel, alleen is er geen mogelijkheid om linksaf te slaan. Onder het mom van ‘Wij zijn toeristen, we weten het allemaal niet’ weten we toch bij het hotel te komen, al levert het ons een middelvinger op van een geïrriteerde plaatselijke chauffeur…

Het hotel waar we verblijven, ziet er erg gezellig uit. We krijgen kamers op de eerste verdieping met een balkon voor de deur, zodat we een mooi uitzicht hebben op de bergen.

Uitzicht vanaf het balkon

We pakken snel een beetje uit en gaan dan lopend op stap. Vlakbij zit een toeristencentrum, maar hier is eigenlijk niks te beleven. Daarom lopen we door naar het centrum van de stad. Hierbij maken we kennis met de manier van oversteken in Moab: wil je als voetganger de straat oversteken, dan mag dat wanneer het licht knippert… en moet je een rood vlaggetje meenemen naar de overkant van de straat…

Oversteken in Moab...

Omdat we inmiddels al een aardig stuk gelopen (geslenterd…) hebben en het bijna etenstijd is, besluiten we in het centrum te blijven en daar te eten. We kiezen voor Zak’s, een leuk restaurant met een uitstekende kaart. En wat fijn is voor de mannen in het gezelschap: er is bier!

Als we gegeten hebben, lopen we rustig terug naar het hotel om daar nog even een duik te nemen in het zwembad. Ook wassen we wat kledingstukken, die we buiten kunnen hangen om te drogen. Dit drogen gaat erg snel: na een klein halfuurtje zijn de meeste dingen al bijna helemaal droog!

We zitten lekker nog even op het balkon voor onze hotelkamers. In de verte zien we flitsen van onweer, maar het blijft gelukkig boven de bergen hangen. Zonder een druppel regen gezien te hebben, gaan we rond half elf naar bed om morgen weer vroeg op te staan voor een bezoek aan Canyonlands.


Tot morgen!

Lees verder: Dag 10 (Moab)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten