vrijdag 20 februari 2015

Reisverslag Belfast 2014: dag 1

4 augustus 2014

Zoals altijd als ik op vakantie ga, ben ik vroeg wakker. Ik pak de laatste spullen in, zeg mijn konijntje Fleur gedag en vertrek dan naar Amsterdam Schiphol Airport. Hier vandaan vlieg ik met EasyJet rechtstreeks naar Belfast International Airport.
Hoewel ik niet verwacht dat het druk zal zijn (wie gaat er nu op een maandag naar Belfast?), blijkt elke stoel in het vliegtuig bezet te zijn. Toch levert dat geen vertraging op, daar zorgt EasyJet wel voor uiteraard!

Na een rustige vlucht komen we keurig op tijd in de buurt van Belfast International Airport. De landing wordt ingezet en het vliegtuig wordt aan de grond gezet. We taxiën naar de gate en mogen vrij snel van boord. Ik haal mijn koffer op en loop naar buiten om de bus te nemen naar het stadscentrum.

Bus 300 rijdt vanaf Belfast International Airport elk kwartier naar het Europa Buscentre, het grote trein- en busstation van Belfast. Een kaartje voor de bus is bij de chauffeur te koop, maar ook al aan boord van het vliegtuig. Tip: vlieg je ook weer terug vanaf Belfast International Airport, koop dan een retourkaartje! Dit is voordeliger dan twee enkeltjes en het kaartje blijft een maand geldig (vanaf de dag van aankoop).

Nadat de bus is aangekomen bij het Europa Buscentre moet ik nog een klein stukje lopen naar mijn hotel: het Days Hotel, waar ik twee jaar geleden ook verbleef. Het is niet het meest luxueuze hotel, maar het ligt naast het Europa Buscentre en vlakbij het stadscentrum. Bovendien is er overal in het hotel gratis Wi-Fi met behulp van een dagelijks wisselende code (verkrijgbaar bij de receptie van het hotel).

Ik check in en krijg een kamer toegewezen op de bovenste verdieping van het hotel. Ik wil wel schrijven dat ik vanuit mijn kamer een prachtig uitzicht heb over de stad, maar aangezien er eigenlijk alleen maar gebouwen en daken te zien zijn, weet ik niet of je het echt 'prachtig' mag noemen...


Uitzicht vanuit mijn hotelkamer

Na een beetje uitgepakt te hebben, ga ik de stad in. Ik loop door het Europa Buscentre (dit is de kortste weg) en kom uit op Great Victoria Street, waar Belfasts bekendste bar, The Crown Bar, aan gelegen is. Ook staan er langs deze straat boompjes die geplant zijn door diverse beroemdheden. Ze worden daarom ook wel "Celebrity Trees" genoemd.
Verder ligt het grote Europa Hotel hier (de Amerikaanse oud-president Bill Clinton verbleef hier tweemaal) en het Grand Opera House, een gebouw dat vroeger een circus was, maar tegenwoordig gebruikt wordt voor shows en musicals.

In het stadscentrum bezoek ik als eerste Victoria Square, één van de winkelcentra van de stad. Het is geen heel groot winkelcentrum, al hoort er wel een grote bioscoop bij.
Deze zomer is er (vooral voor de kinderen) een 'dino-tentoonstelling': verspreid door het winkelcentrum staan nagemaakte dino's met een informatiebordje erbij. Kinderen kunnen een speurtocht doen door alle dino's op hun kaartje in het winkelcentrum op te zoeken en er dan de juiste sticker op te plakken.

Dino in Victoria Square

Nadat ik mijn favoriete winkels in het winkelcentrum bezocht heb en een foto heb gemaakt van de Jaffe fontein aan de achterkant loop ik richting Royal Avenue. De Tesco die nu in het grote witte gebouw aan het begin van deze straat zit, was vroeger een bank, vertelt een informatiebord me. Dit soort informatieborden staan verspreid door heel Belfast en geven meer informatie over het gebied, het gebouw of standbeeld in de buurt van het bord.

Ik passeer de Tesco en ga het CastleCourt Shopping Centre binnen, één van de andere winkelcentra van de stad. Het bestaat uit twee verdiepingen en heeft een aantal leuke kleine winkeltjes, zoals een winkeltje gespecialiseerd in Amerikaans eten (vooral snoepgoed) en kaarten voor alle gelegenheden.

Omdat ik nog niet uit gewinkeld ben, ga ik nog even naar de Disney Store aan Donegall Place. Donegall Place is ook bekend van The Masts: acht 'scheepsmasten' met een vlag eraan met daarop een afbeelding van een White Star Line schip. De masten hebben allemaal de naam van het schip op de zijkant en aan de voet ervan ligt een steen met algemene informatie erover. Uiteraard is de Titanic één van de masten.

De masten van Donegall Place


Ik breng vervolgens een bezoek aan de City Hall, het gemeentehuis van Belfast. Binnen in het gebouw is op dit moment een tentoonstelling over de Eerste Wereldoorlog, die 100 jaar geleden begon, en er zijn glas-in-loodramen te bekijken. Buiten is de Titanic Memorial Garden interessant: een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Titanic. Op vijf informatieplaquettes zijn de namen van alle slachtoffers te lezen, waaronder die van de drie Nederlanders aan boord van het schip: George Reuchlin (eerste klas passagier), Hendrik Bolhuis (tweede klas kok) en Wessel van der Brugge (stoker).

Wessel van der Brugge als één van de slachtoffers

Inmiddels loopt het tegen het einde van de middag en besluit ik dat ik beter terug kan gaan naar het hotel. Mijn diner koop ik bij de eerder genoemde Tesco, waar ze een interessante ‘meal deal’ hebben: voor een paar pond kun je een sandwich, salade of koude pastamaaltijd kopen met een flesje drinken en een snack (chips of iets van fruit). Handig voor wie met een budget reist!

Op mijn hotelkamer controleer ik nog even de bustijden voor morgen via de app van Translink, de openbaar vervoer maatschappij van Belfast. Via deze superhandige app kun je overal (mits je verbonden bent met Internet) controleren hoe laat de bussen gaan. Je kunt een verbinding zoeken vanaf je eigen locatie, maar je kunt ook een locatie opgeven. Daarnaast laat de app zien bij welke haltes de bus onderweg stopt.
Voor morgen heb ik die informatie niet nodig: ik breng dan een bezoek aan het Titanic Belfast museum en ik weet nog precies waar dat ligt!

Tot morgen!

Lees verder: Dag 2


Geen opmerkingen:

Een reactie posten