woensdag 25 februari 2015

Reisverslag Londen 2014: dag 4

24 november 2014

Mijn laatste dag in Londen alweer… Ik ben tevreden met wat ik tot nu toe gezien en gedaan heb, maar ik wil ook vandaag graag nog zoveel mogelijk doen. Daarom sta ik natuurlijk weer vroeg op, ontbijt voor de laatste keer in de kelder van het hotel en pak dan mijn koffer in. Ik check uit en mag mijn koffer in het hotel achterlaten tot ik vanmiddag naar het station ga. Dan ga ik op pad, onderweg naar King’s Cross station.

Mijn metrokaartje voor vandaag kan ik pas na half tien gebruiken, dus loop ik naar het station. Onderweg passeer ik het bekende gebouw uit de tweede Harry Potter film, dat nu een hotel is. In King’s Cross kijk ik nog even bij het Harry Potter winkeltje en controleer ik of Hedwig de uil nog steeds op het bagagekarretje zit.

Het gebouw uit de tweede Harry Potter film, nu een hotel

Dat is het geval, dus loop ik terug naar Euston station voor een makkelijke verbinding naar Camden Town. Dit is een winkel- / marktgebied met opvallende gevels en heel veel souvenirwinkels en marktkraampjes. Ik maak uitgebreid foto’s van de schoenen, vliegtuigen en draken die de gevels versieren. Er hangt zelfs ergens een schommelstoel buiten!

Gevels in Camden Town

Dan loop ik door naar de Camden Stables Market. Dit is een markt gevestigd in oude paardenstallen. Standbeelden van paarden in een overdekte tunnel laten dit het duidelijkst zien, maar ook op andere plaatsen kun je zien dat de marktkraampjes vroeger stallen waren.

Standbeeld van een paard in de overdekte tunnel van de Camden Stables Market

Zo vroeg op de maandagochtend is er nog weinig te beleven op de Camden Stables Market. Bijna alle kraampjes zijn nog gesloten, hoewel de markt officieel open is. Ik maak nog een paar foto’s, maar loop dan terug naar het metrostation. Ik reis naar Charing Cross en stap deze keer in één keer goed uit bij Trafalgar Square (Charing Cross heeft heel veel verschillende uitgangen en niet alles staat even duidelijk aangegeven). In tegenstelling tot gisteren staat Horatio Nelson (het standbeeld op Nelson’s Column) vandaag te stralen in het zonnetje en kan ik in de verte zelfs de Big Ben zien.

Nelson's Column in het zonnetje op Trafalgar Square

Vanwege het goede weer gaat de wisseling van de wacht bij de Horse Guards vandaag gewoon door. Als ik aankom, komen ook net de guards te paard vanaf Buckingham Palace aanrijden. Ze stellen zich op het pleintje achter het Horse Guards gebouw op en wachten tot de nieuwe groep aankomt. Na lang wachten (ruim twintig minuten) vertrekt de ene groep richting Buckingham Palace en de andere groep richting de stallen. De paarden van de laatste groep hebben blijkbaar geen zin om naar binnen te gaan, want ze gaan regelmatig uit de rij en keren om.

De paarden van de Horse Guards waren af en toe zeer onrustig

Vanaf de Horse Guards reis ik met de metro naar het station bij het Natural History Museum. Dit museum is gratis toegankelijk en zeer de moeite waard. Het is te groot om in één dag te bekijken, dus maak ik een selectie: ik ga op zoek naar het model van de blauwe walvis en de bekende skeletten van de dinosauriërs. Zo op maandag is het rustig en kan ik op mijn gemak alles bekijken.

Kiekeboe! Dinosauriërskelet in het Natural History Museum

Uiteindelijk moet ik toch terug naar het hotel om mijn koffer op te halen. Omdat deze natuurlijk zwaarder is dan op de heenweg, besluit ik de metro naar St. Pancras station te nemen. Dit scheelt me eigenlijk niets, want er is geen roltrap naar het perron en ik moet mijn koffer een zeer lange wenteltrap af sjouwen… Een vrouw op het perron spreekt me erover aan: ze vindt het een schande dat er geen roltrap is! Ze is wel blij dat ik het gehaald heb.

Met de metro naar St. Pancras

Als ik aankom op St. Pancras ga ik naar het internationale Eurostarperron. Ik houd mijn kaartje keurig voor het toegangspoortje, maar ik mag niet naar binnen. Na nog een paar keer proberen, word ik naar de balie gestuurd. De man daar probeert mijn kaartje ook te scannen, maar stuurt me vervolgens naar de informatiedesk, omdat hij mijn reservering niet kan vinden.

Verbaasd doe ik wat hij van me vraagt. Zou er een probleem zijn met mijn reservering? Ik weet dat er in België vandaag gestaakt wordt, maar mijn Eurostar zou gewoon moeten rijden.
Ook bij de informatiedesk is mijn reservering niet terug te vinden. Ik probeer nog mee te denken door te zeggen dat ik op de hoogte ben van de staking in België, maar volgens de dame die mij helpt, heeft dat er niets mee te maken. Ze maakt een nieuwe reservering voor me, waarmee ik wel door het toegangspoortje kan. Uiteraard kom ik nu op één van de slechtere plaatsen in de trein terecht: ik krijg een stoel in een groepje van vier, zonder tafeltje en dicht bij de toiletten, zodat er constant mensen heen en weer lopen… Gelukkig zijn mijn buren wel aardig en kan ik een praatje met hen maken.

Het eerste gedeelte van de reis verloopt goed, ondanks de heen-en-weer lopende mensen. Na Rijsel (Lille) stopt de trein ineens. De machinist roept om dat er vertraging is in verband met een technisch probleem. Ik vrees al het ergste, maar na een minuut of twintig – als er een andere trein gepasseerd is – mogen we weer verder rijden. Ik vermoed dat er maar één spoor beschikbaar was en dat we daarom moesten wachten.

Uiteindelijk komen we aan in Brussel-Zuid, waar mijn taxi op mij wacht, die me veilig naar huis brengt. De volgende dag zoek ik toch even contact met het reisbureau om navraag te doen over mijn reservering met de Eurostar op de terugweg. Ik moet een mailtje sturen, krijg keurig bericht dat dit doorgestuurd wordt naar NS International en krijg vervolgens een maand later netjes te horen dat de reservering waarschijnlijk verloren is gegaan door een update in het computersysteem. Ze zijn wel blij dat het ter plaatse opgelost kon worden.


Tegen de tijd dat ik de brief krijg, is mijn fotoboek ook al klaar, wat betekent dat mijn vakantie in Londen nu echt voorbij is. Het was een korte vakantie, maar ik heb veel gedaan en veel gezien. Toch weet ik nu al dat ik zeker weer een keer terug ga, want Londen blijft een geweldige stad!


2 opmerkingen:

 1. Dag Mylene, ik ben Alice en ga dit weekend met mijn kleindochter (16 jaar) een weekend naar Londen. Uw verslag heeft mij keihard curieus gemaakt maar moet mijn tijd delen want de kleindochter wil shoppen. Wij gaan wel met reisorganitatie met de bus en de boot. Logeren doen we in een hotel aan de westelijke kant van de city maar hoeven niet hun programma te volgen. Dus nu komen er een paar vragen of je mij een paar tips kunt geven betreffende de afstand tussen leuke plaatsen, eetcafe's, shoppingtips en natuurlijk voor mij ook nog bezienswaardigheden. Allemaal te doen op 3 dagen. Alvast heel veel dank. groetjes Alice
  Ik heb nog geen blog maar je kan hier iets schrijven of naar mijn mail adres: aliceverbraeken@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Alice,
   Excuus voor de late reactie - waarschijnlijk ben je nu al in Londen. Heel veel plezier en geniet ervan, laat je maar lekker leiden door de reisorganisatie. Ik had je graag meer tips gegeven, maar zo kort dag is dat voor mij erg lastig, ook omdat ik niet precies weet waar je verblijft of wat je graag wilt doen.
   Groeten, Mylene

   Verwijderen