vrijdag 14 september 2018

Reisverslag Canada & VS 2018: dag 7

<-- Vorige dag

Zondag 22 juli 2018: Portland

Vandaag is een dag waar mijn vriend en ik allebei naar uit hebben gekeken: vandaag gaan we de stad Portland bekijken!

Omdat we geen lange afstand af hoeven te leggen voor we bij de stad zijn, kunnen we een beetje uitslapen (of nog iets langer doorslapen nadat we weer om vier uur wakker waren). Het ontbijt zit deze keer inbegrepen, dus gaan we na het douchen en aankleden naar het restaurant van het hotel. Hier kunnen we kiezen uit een beperkt menu of vier dollar korting op een ontbijt uit het gewone menu. We kiezen allebei uit het beperkte menu voor een ontbijt met toast, eieren en hashbrowns (een soort gebakken aardappels) en een warm drankje. Vooral de thee en toast blijken erg lekker te zijn.

Na het ontbijt gaan we even terug naar de kamer om tanden te poetsen en onze spullen te pakken voor we naar de lobby gaan. Hier stappen we in het gratis busje naar het vliegveld van tien uur. Het is een kort ritje: nauwelijks tien minuten later staan we al op het vliegveld. Als de chauffeur hoort dat we naar de stad gaan, brengt hij ons zelfs van de vertrekhal naar de aankomsthal, omdat het treinstation daar dichterbij is.

Vanaf de aankomsthal volgen we de bordjes naar het treinstation, dat makkelijk te vinden is. Bij een automaat wachten we tot we kaartjes kunnen kopen, wat even duurt. We staan nog te wachten als de trein aankomt en er een vrouw met een kaartje naar ons toe komt. Haar kaartje is nog geldig tot kwart over twaalf, of we willen het gebruiken? We bedanken de vrouw vriendelijk, schaffen nog een tweede kaartje aan en stappen dan in de trein.

Vrij snel nadat we ingestapt zijn, vertrekt de trein met als eindpunt Beaverton. We rijden langs het vliegveld en industriële gebouwen en vervolgens door wat meer stedelijk gebied. Hier en daar schommelt de trein flink. Ook zien we wat aparte figuren aan boord. Dit verbaast ons eigenlijk niets, want in ‘Wie is de Mol?’ hoorden we dat de slogan van Portland is: Keep Portland weird (Hou Portland vreemd).

Wanneer de trein over het water rijdt, zien we het Portland dat we kennen van ‘Wie is de Mol?’. We herkennen het gebouw met de helikopterlandingsplaats uit aflevering 1 en het logo van Portland op een groot bord. Als we door de stad rijden, zien we ook het kerkje uit aflevering 3. We onthouden de halte vlakbij het kerkje, want daar willen we straks wel even kijken!

De trein rijdt verder naar Washington Park, waar we uit willen stappen. De halte blijkt diep onder de grond te liggen: we moeten eerst een lange tunnel door. Uiteindelijk stoppen we op zo’n 137 meter boven de zeespiegel, terwijl de straat ruim 210 meter boven de zeespiegel ligt. Met een lift komen we bij de straat, die naast de Oregon Zoo blijkt te liggen.

We laten de dierentuin voor wat deze is en nemen de gratis shuttlebus door het park, aangezien het park veel te groot is om doorheen te lopen. De shuttle brengt ons naar de Japanse tuin en de rozentuin, die tegenover elkaar liggen. We besluiten eerst naar de Japanse tuin te gaan. De toegang schrikt ons echter af: de toegangsprijs is maar liefst $16,95. We draaien dus om, maar worden dan aangesproken door een Japanse vrouw. Zij is vrijwilliger bij de tuin en mag vier mensen mee naar binnen nemen, of we gratis mee naar binnen willen?

Dat willen we wel, dus volgen we de vrouw naar de ingang. Ze geeft ons nog een plattegrond mee en wenst ons dan veel plezier. We bedanken haar vriendelijk en beginnen aan onze wandeling door de tuin. Al snel zijn we blij dat we niet betaald hebben om naar binnen te gaan, want de tuin valt erg tegen. Er zijn een paar mooie plekjes met een watervalletje en wat groen, maar verder stelt de tuin niet veel voor.

De Japanse tuin

We zijn dan ook al weer snel de tuin uit. Een beetje onzeker gaan we naar de rozentuin: zal deze ook een toegangsprijs hebben? Gelukkig blijkt dit niet het geval en kunnen we de vele rozen in de tuin bekijken. We vinden ze wel mooi en vooral de namen zijn bijzonder (er is bijvoorbeeld een roos die ‘Boogiewoogie’ heet en er is een ‘9/11 rememberance’ roos), maar we beseffen al snel dat dit niet is waarom we naar Portland zijn gekomen. We willen de stad zien!

De rozentuin

Met de shuttlebus gaan we terug naar het treinstation. Daar kopen we nog één dagkaartje, aangezien het kaartje dat we gekregen hebben inmiddels verlopen is. Met de rode trein van de MAX Light Rail gaan we naar de halte Galleria. Hiervandaan lopen we naar het kerkje dat we eerder vandaag vanuit de trein hebben gezien. In aflevering 3 van ‘Wie is de Mol?’ dachten de kandidaten dat dit kerkje het eindpunt van hun opdracht zou kunnen zijn. Helaas voor hen bleek dat niet zo te zijn en verdienden ze geen geld met de opdracht.

Het kerkje uit 'Wie is de Mol?'

Vanaf het kerkje lopen we naar het kruispunt van SW Alder Street en SW 10th Avenue. Hier zien we iets dat we in Nederland niet kennen, namelijk een heel plein vol met etenskarretjes. Werkelijk alle keukens zijn vertegenwoordigd: Japans, Thais, Koreaans, Mexicaans, Chinees, Amerikaans, Syrisch… Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het er vinden. Wij kiezen voor een etenskarretje dat gespecialiseerd is in tosti’s, The Grilled Cheese Grill. Het blijkt een goede keuze: we krijgen twee bijzondere en heerlijke tosti’s!

Food carts op het plein

Als we uitgegeten zijn, lopen we nog een rondje om het plein om alle etenskarretjes te bekijken en te zien of we het etenskarretje uit aflevering 1 van ‘Wie is de Mol?’ kunnen vinden. Ook gaan we nog even de grote speelgoedwinkel aan de overkant in, waar we een stickertje op de wereldkaart mogen plakken om aan te geven dat de winkel bezoekers uit Nederland heeft gehad.

We vervolgen onze tocht door Portland richting het water over SW Main Street. Hier zien we nog twee bekende ‘Wie is de Mol?’ locaties: de bioscoop uit aflevering 1 en het gerechtsgebouw uit aflevering 2. Omdat het zondag is, kunnen we het gerechtsgebouw helaas niet in, maar het is al leuk om het te zien.

De bioscoop uit 'Wie is de Mol?' aflevering 1

Het gerechtsgebouw uit 'Wie is de Mol?' aflevering 2

Nadat we het gebouw op de foto hebben gezet, lopen we door richting het water, waarbij we nog een fontein tegenkomen die eigenlijk midden op de weg staat. Waarschijnlijk moet het een soort rotonde voorstellen, al lijkt het daar niet echt op.

Een 'rotonde'

We lopen door en komen uit bij het water. Hier zien we de Hawthorne Bridge, ons ook bekend van ‘Wie is de Mol?’. Het is een oude industriële brug met een middengedeelte dat omhoog kan. In aflevering 1 van ‘Wie is de Mol?’ moesten vier kandidaten een wachtwoord geven aan de brugwachter bij het middengedeelte en mochten ze de brug op om kans te maken op een vrijstelling (voor wie het programma niet kent: aan het einde van elke aflevering moet er één kandidaat naar huis, maar wie een vrijstelling heeft, mag sowieso blijven).

De Hawthorne Bridge

Uiteraard gaan we zelf ook even de brug op. We vinden het een aparte brug: aan beide kanten is er een stoep voor voetgangers én fietsers, de rest van de brug bestaat uit een soort rooster waar de auto’s overheen rijden.

Op de brug

Na een stukje over de brug gelopen te hebben, gaan we terug naar beneden en lopen we langs de speelfonteinen richting de grote boekwinkel Powell’s. Inmiddels is het echt heel warm geworden en zijn we hard toe aan een verkoelend drankje, dus stoppen we even bij een Starbucks. Als we ons drankje op hebben, vraagt een vriendelijke medewerker of we nog wat koud water mee willen nemen, het is immers zo warm buiten! Dit slaan we natuurlijk niet af en na hem bedankt te hebben, vervolgen we onze wandeling met koud water richting Powell’s.

De boekwinkel bevindt zich aan de rand van het centrum en is niet over het hoofd te zien: de winkel heeft namelijk een oppervlakte van 6300 vierkante meter… De winkel is verdeeld in ruimtes met elk hun eigen kleur. Een plattegrond vertelt welke onderwerpen zich in welke kleur bevinden. Gelukkig is er ook een computer die precies weet in welke rij van welke kleur een boek te vinden is.

Boekwinkel Powell's

We vermaken ons een tijd met het bekijken van allerlei verschillende boeken en het rondlopen door de winkel. Uiteindelijk kopen we twee boeken: eentje over mijn favoriete onderwerp Titanic en een boek dat in Nederland nauwelijks te verkrijgen is.

Met de boeken verlaten we de winkel en besluiten we terug naar het hotel te gaan. Een blik op de plattegrond vertelt ons dat we W Burnside Street af kunnen lopen naar SW 1st Avenue, waar de rode lijn van de MAX Light Rail stopt. Onderweg komen we nog langs Chinatown, maar omdat het al wat later is en we echt al veel gelopen hebben, kijken we er verder niet.

Het laatste stukje voor we bij de halte zijn, voert ons door een wat armer gedeelte van Portland waar veel daklozen zijn. Ze doen ons echter niets, ze kijken niet eens om en laten ons rustig doorlopen naar de treinhalte. Ernaast blijkt nog een marktje te zijn, waar we nog een rondje over lopen. Hier vindt mijn vriend een pet met het logo van de Portland Trail Blazers, wat hij graag wilde. Tijdens de treinrit terug naar het hotel, die ook langs de arena van de Portland Trail Blazers komt, vertelt hij nog een keer wie de Portland Trail Blazers zijn: een basketbalteam dat tussen 1970 en nu drie keer de finale van de competitie wist te bereiken en in 1977 die finale wist te winnen. Een echt topteam dus…

De treinrit terug naar het hotel verloopt rustig. We rijden de stad uit over het water, langs de industriële gebouwen en uiteindelijk naar het vliegveld. Hier stappen we uit en gaan we op zoek naar het busje voor ons hotel. Dit is gemakkelijk te vinden en na even gewacht te hebben, kunnen we mee terug naar het hotel.

In het hotel frissen we ons even op voor we naar restaurant Sideliners gaan, het restaurant dat we gisteravond al gezien hadden. Het blijkt een sportcafé te zijn en ze zijn trouwe supporters van de… Portland Trail Blazers! Mijn vriend vindt de aankleding met foto’s en shirts erg leuk dus, maar de bediening is helaas wat minder leuk. Er zijn slechts twee dames en die kunnen de drukte overduidelijk niet aan. Gelukkig is het eten wel prima.

Na het eten lopen we terug naar het hotel. Daar genieten we nog even van de vliegtuigen die langs vliegen en natuurlijk bereiden we ons voor op morgen. Dan gaat de rit naar Bend, een plaats waar ‘Wie is de Mol?’ ook geweest is. We hopen dat het net zo leuk is om te zien als Portland vandaag, want daar hebben we erg van genoten!

Tot morgen!

Lees verder: Dag 8



Geen opmerkingen:

Een reactie posten